Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Τζον Κατσιματίδης: Τα δίνει όλα για τα κλειδιά της Νέας Υόρκης...





Χρώμα... ελληνικό έχουν οι προκριματικές εκλογές της ερχόμενης Τρίτης για το χρίσμα στο πρόσωπο που θα διεκδικήσει τη δημαρχία της Νέας Υόρκης τον Νοέμβριο, καθώς μεταξύ των Ρεπουμπλικανών υποψηφίων είναι και ο Ελληνοαμερικανός Τζον Κατσιματίδης.

Ο ομογενής επιχειρηματίας έχει κατορθώσει, πραγματοποιώντας μια προεκλογική εκστρατεία βουτηγμένη στην υπερβολή - γέμισε τον ουρανό με πυροτεχνήματα σε αγώνα των Yankees, ενώ η φωτογραφία του εμφανίζονταν στις γιγαντοοθόνες του σταδίου- να μοιάζει ως ο μοναδικός υποψήφιος.

Βοήθησε βεβαίως και το γεγονός ότι έχει δαπανήσει τουλάχιστον 3,9 εκατ. δολάρια στην προεκλογική του εκστρατεία, ποσό διπλάσιο αυτού που έχει διαθέσει ο κυριότερος αντίπαλός του, Τζόζεφ Λότα, πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Μεταφορών της Νέας Υόρκης και στενός συνεργάτης του Ρούντολφ Τζουλιάνι, ενός από τους πιο αγαπητούς δημάρχους της Νέας Υόρκης.
Ο ίδιος έχει δηλώσει πως σκοπεύει να ξοδέψει όσα χρήματα χρειάζονται από την προσωπική του περιουσία, προκειμένου να κερδίσει τις εκλογές και να γίνει ο 109ος δήμαρχος της Νέας Υόρκης.
O Tζον Κατσιματίδης (αριστερά) έχει δαπανήσει τουλάχιστον 3,9 εκατ. δολάρια στην προεκλογική του εκστρατεία, ποσό διπλάσιο σε σχέση με αυτό που έχει διαθέσει ο κυριότερος αντίπαλός του, Τζόζεφ Λιότα (
O Tζον Κατσιματίδης (αριστερά) έχει δαπανήσει τουλάχιστον 3,9 εκατ. δολάρια στην προεκλογική του εκστρατεία, ποσό διπλάσιο σε σχέση με αυτό που έχει διαθέσει ο κυριότερος αντίπαλός του, Τζόζεφ Λιότα (δεξιά).
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal», ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας σχεδιάζει να ξοδέψει, αν πάρει το χρίσμα, γύρω 17 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να εκλεγεί. «Είμαι σκληρός, έχω καρδιά», είναι η αγαπημένη του ατάκα σε όλες τις ομιλίες που δίνει.
Η ομογένεια
Ο Κατσιματίδης έχει μιλήσει επίσης σε πολλές εκδηλώσεις της ελληνικής ομογένειας στην πόλη, τονίζοντας σ' όλες του τις ομιλίες, το «αμερικάνικο όνειρο» που τον ενέπνευσε ως παιδί μεταναστών να προσπαθήσει σκληρά για να πετύχει, κάτι, που όπως επαναλαμβάνει, σκοπεύει να κάνει και ως δήμαρχος προκειμένου η Νέα Υόρκη να «έχει τη λάμψη που της αξίζει».
Κριστίν Κουίν (αριστερά) και Μπιλ ντε Μπλάσιο δεξιά αναμένεται να κονταροχτυπηθούν για το χρίσμα του υποψηφίου των Δημοκρατικών στον Δήμο της Νέας Υόρκης.
Κριστίν Κουίν (αριστερά) και Μπιλ ντε Μπλάσιο δεξιά αναμένεται να κονταροχτυπηθούν για το χρίσμα του υποψηφίου των Δημοκρατικών στον Δήμο της Νέας Υόρκης.

Οι Ελληνες της πόλης, αν και παραδοσιακά ψηφοφόροι των Δημοκρατικών, βλέπουν με συμπάθεια τον αγώνα του «δικού τους ανθρώπου», ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι αυτή η συμπάθεια θα μεταφραστεί και σε ψήφους.
Τις τελευταίες εβδομάδες βάζει βαθιά το χέρι για να χρηματοδοτήσει τις κομματικές επιτροπές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, αλλά και φιλανθρωπικές οργανώσεις. Δώρισε σακίδια και δοχεία φαγητού σε παιδιά του δημοτικού, ενώ σε μία εκδήλωση για τις ισπανόφωνες γυναίκες της Νέας Υόρκης μοίρασε σαμπουάν και βερνίκια νυχιών.
Σ' εκείνη την εκδήλωση, μάλιστα, χαρακτήρισε την Κουίν ως «πολύ καλή κυρία, της οποίας όμως αν αναγκαζόταν να άκουγε τη φωνή τα επόμενα τέσσερα χρόνια, θα πέθαινε». Επίσης, δημιούργησε τη δική του 8σέλιδη εφημερίδα, με τίτλο, «The Cats Chronicle», την οποία κοσμούν 27 φωτογραφίες του. Γενικά, έχει αποφύγει να φτάσει την κόντρα με τους υπόλοιπους συνυποψηφίους του στα άκρα, κατάφερε πάντως να τσακωθεί με τον Λότα όταν διαφώνησε με την απόφαση να κλείσει μέρος του υπογείου στο Μπρούκλιν προκειμένου να σωθούν δύο γατάκια τα οποία περιφέρονταν στις γραμμές. Την επομένη ο Κατσιματίδης ανάρτησε στο Twitter του φωτογραφία με τα δύο γατάκια με τίτλο: «Η όμορφη ιστορία του Αυγούστου και του Αρθουρ (οι γάτες) κι ο κακός, μοχθηρός άνθρωπος που θα τα είχε σκοτώσει» (ο Λότα).
Ο 64χρονος Κατσιματίδης, που γεννήθηκε στη Νίσυρο και πήγε στη Νέα Υόρκη σε ηλικία μόλις έξι μηνών, λέει πως διεκδικεί τη δημαρχία γιατί θέλει να «ευχαριστήσει» την πόλη στην οποία έκανε την περιουσία του που προέρχεται από αλυσίδα σουπερμάρκετ και πλήθος άλλων επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων κι ένα διυλιστήριο πετρελαίου στην Πενσιλβάνια.
Διακηρύσσει την ανάγκη να υποστηριχτούν οι μικρές επιχειρήσεις και να μείνει η πόλη ασφαλής. Ο αγώνας του δεν έχει ιδεολογική χροιά, καθώς, αν και κατεβαίνει με τους Ρεπουμπλικάνους, είναι ένθερμος υποστηρικτής και φίλος του ζεύγους Κλίντον και του Δημοκρατικού κυβερνήτη, Αντριου Κουόμο. Πάντως, τόσο αυτός όσο και ο Λότα διεκδικούν την ψήφο ενός μικρού αριθμού ψηφοφόρων: Η Νέα Υόρκη των 8,3 εκατ. κατοίκων, διαθέτει μόλις 471.000 ενεργούς Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους, από τους οποίους αναμένεται να ψηφίσουν στις προκριματικές περίπου 75 χιλιάδες.
ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ
Σεξ και ίντριγκα στην κούρσα για το χρίσμα
Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, η κούρσα για το χρίσμα πήρε φωτιά τον Ιούλιο, όταν αποκαλύφθηκε πως ο εκ των βασικών διεκδικητών Αντονι Γουίνερ το είχε... κάνει ξανά. Πριν από μερικά χρόνια είχε παραιτηθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όταν έγινε γνωστό πως έστελνε γυμνές του φωτογραφίες σε γυναίκες, ενώ η γυναίκα του, Χιούμα Αμπεντίν, στενή συνεργάτιδα της Χίλαρι Κλίντον, διένυε τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης της.
Προφανώς όμως δεν πτοήθηκε αφού εξακολουθούσε να κάνει το ίδιο και χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο «Carlos Danger», ανταλλάζοντας μηνύματα και γυμνές φωτογραφίες του με μία γυναίκα, με την οποία φέρεται να διατηρούσε εξάμηνη σχέση. Το νέο σκάνδαλο έβαλε τέλος στη δημοσκοπική του άνοδο, ενώ την ίδια περίοδο άρχισε να ανεβαίνει θεαματικά ο ιταλικής καταγωγής Μπιλ ντε Μπλάσιο, μέλος του δημοτικού συμβουλίου που υπηρέτησε και ως Συνήγορος του Πολίτη.
Κέρδισε πόντους
Προοδευτικός που εκπροσωπεί τις φτωχότερες γειτονιές της Νέας Υόρκης, ο 52χρονος Ντε Μπλάσιο, πρόσθεσε πολλούς πόντους στην υποψηφιότητά του, όταν πρότεινε να φορολογηθούν οι πλουσιότεροι Νεοϋορκέζοι προκειμένου να δημιουργηθούν περισσότερα νηπιαγωγεία. Η παιδεία, εξάλλου, είναι ο κύριος τομέας δράσης του και ο πιο παραμελημένος επί δημαρχίας Μπλούμπεργκ.
Εχει συμμετάσχει σε πολλές διαδηλώσεις - συνελήφθη μάλιστα τον Ιούλιο κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για κλείσιμο νοσοκομείου στο Μπρούκλιν. Είναι παντρεμένος με την Αφροαμερικανή Τσιρλέιν ΜαΚρέι, ακτιβίστρια και ποιήτρια που στα 17 της δημοσίευσε ένα ποίημα με τίτλο «Είμαι Μία Λεσβία». Εχουν δύο παιδιά και ο 15χρονος γιος του Ντάντε εμφανίσθηκε σε σποτ του πατέρα του στο οποίο υποσχέθηκε ότι με τον «πατέρα του δήμαρχο, θα σταματήσουν οι φυλετικές διακρίσεις στην αστυνομία», κάτι για το οποίο κατηγορήθηκε πολλάκις ο απερχόμενος δήμαρχος. Την υποψηφιότητά του στηρίζει και η Σούζαν Σάραντον, που αν και αρχικά υποστήριζε την Κουίν, δήλωσε αργότερα πως ως «γυναίκα, δεν μπορεί να ψηφίζει απλώς ένα αιδοίο».
Ντε Μπλάσιο και Κουίν είναι εξάλλου αυτοί που θα κονταροχτυπηθούν, αν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ίσως ο Ντε Μπλάσιο κερδίσει από τον πρώτο γύρο. Η Κουίν, που έχει την υποστήριξη της μετριοπαθούς ελίτ της Νέας Υόρκης και της εφημερίδας, «New York Times», δεν έχει καταφέρει να αποτινάξει την εικόνα της σνομπ που ζει στο Μανχάταν και δεν έχει ιδέα του τι γίνεται μακριά απ' αυτό.
Πάντως, έχει ερείσματα μεταξύ των γυναικών ψηφοφόρων και των ομοφυλοφίλων. Είχε άλλωστε ταχθεί υπέρ του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων και σε λιγότερο από έναν χρόνο αφότου ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο νομιμοποίησε στην Πολιτεία τους γάμους μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου, έσπευσε να παντρευτεί την Κιμ Κατούλο.
Ο Μπιλ Τόμσον ασχολείται πολλά χρόνια με τα κοινά, ενώ έχει υπηρετήσει χρόνια στη διεύθυνση παιδείας του δήμου. Το 2009 διεκδίκησε με αξιώσεις τον δημαρχικό θώκο, έχοντας στο πλευρό του τους Αφροαμερικανούς της πόλης.
Στη φετινή κούρσα ξεκίνησε δυναμικά, κατορθώνοντας να συγκεντρώσει περισσότερα από 2,7 εκατομμύρια δολάρια για την εκστρατεία του, γρήγορα όμως «ξεφούσκωσε» αν και ορισμένες δημοσκοπήσεις τον φέρνουν στήθος με στήθος με την Κουίν.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ, ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com