Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Νέο θρίλερ για τον τάφο του ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ...




Όλο το καλοκαίρι οι φήμες οργίαζαν και το Διαδίκτυο είχε πάρει φωτιά: Ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου βρισκόταν στα ελληνικά χώματα, στον τύμβο της Αμφίπολης Σερρών. H είδηση, που αναμεταδόθηκε με τη μορφή ιού μέσω blogs και ιστοσελίδων, «σόκαρε» τους αρχαιολάτρες και....
έκανε τους γείτονες να σκάσουν από τη ζήλια τους. Έγινε θέμα στο Associated Press και σε γειτονικά ΜΜΕ.

Από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη, όλοι μιλούσαν για το εντυπωσιακό περιεχόμενο του τύμβου της Αμφίπολης, που ίσως έκρυβε τον χαμένο τάφο του Αλεξάνδρου. Όσο τα σχόλια έδιναν κι έπαιρναν στο Διαδίκτυο για τους κοιμισμένους βασιλιάδες και τις ξενιτεμένες βασιλοπούλες τόσο αρχαιολόγοι και ιστορικοί ξεδίπλωναν τις ιστορικές πηγές και τα γεγονότα που ακολούθησαν μετά τον θάνατο του μεγάλου στρατηλάτη, το 323 π.Χ., στη Βαβυλώνα, αποκλείοντας τη μεταφορά του «σώματος» στoν γενέθλιο τόπο.

Σύμφωνα με τους αρχαίους συγγραφείς, οι ντόπιοι έδειχναν στους επισκέπτες τον τάφο του στην Αλεξάνδρεια ώς το 391 μ.Χ. Μετά χάνονται τα ίχνη του. Κανείς δεν μπορούσε να πει με κατηγορηματικό τρόπο πού βρίσκεται ο τάφος του Αλεξάνδρου. Κάποιοι μίλησαν για τον παλιό θρύλο των κατοίκων της αρχαίας Αμφίπολης, που λέει πως κάπου εκεί βρίσκεται «ένας τρανός βασιλιάς».

Ο Αλέξανδρος ήθελε να φτιάξει ναό στην Αμφίπολη

Η αποστασιοποιημένη ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού δεν κατάφερε να βάλει φρένο στα ευφάνταστα σενάρια. «Το εύρημα της Αμφίπολης είναι οπωσδήποτε ιδιαίτερα σημαντικό, όμως μέχρι να προχωρήσει η ανασκαφική έρευνα οποιαδήποτε ταύτιση με ιστορικά πρόσωπα στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης και είναι παρακινδυνευμένη», αναφέρει. Την περίοδο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η Αμφίπολη και το επίνειό της, γενέτειρα των ναυάρχων Νέαρχου, Ανδροσθένη και Λαομέδοντα, είχαν εξελιχθεί σε σημαντική ναυτική βάση των Μακεδόνων στο Αιγαίο. Σύμφωνα με τον Διόδωρο τον Σικελιώτη, ο Μέγας Αλέξανδρος, γοητευμένος με την Αμφίπολη, σκόπευε να φτιάξει έναν ναό για να τιμήσει την πόλη απ’ όπου απέπλευσε το 334 π.Χ. για την εκστρατεία στην Ασία.

Εντυπωσιακός στις διαστάσεις του, χωρίς αντίστοιχό του στη Μακεδονία και την ευρύτερη περιοχή, ο τύμβος που αποκαλύπτεται στην περιοχή Καστά της Αμφίπολης διαθέτει κτιστό περίβολο μοναδικής κατασκευής, που φτάνει σε ύψος τριών μέτρων και αποτελείται από μαρμάρινες βάσεις, ορθοστάτες, ανωδομή και επιστέψεις. Κατασκευασμένος στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ., συμπίπτει ιστορικά «με μια εποχή κατά την οποία συμβαίνουν πολλά και δραματικά γεγονότα στη Μακεδονία και στην Αμφίπολη ειδικά, με τις διαμάχες των επιγόνων του Αλεξάνδρου και τον θάνατο της Ρωξάνης και του μικρού Αλεξάνδρου Δ’ κατόπιν διαταγής του Κάσσανδρου», επισημαίνει η κ. Κατερίνα Περιστέρη, προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων και υπεύθυνη της ανασκαφής.

Η ανασκαφή συνεχίζεται

Στα χρόνια που ακολούθησαν της κατασκευής του, ο τύμβος καταστράφηκε και πολλά αρχιτεκτονικά μέλη του βρέθηκαν από την αρχαιολογική σκαπάνη σπαρμένα στην περιοχή όπου βρίσκεται ο ξακουστός Λέων της Αμφίπολης. «Πρόκειται για μνημεία αλληλένδετα μεταξύ τους, αφού το λιοντάρι βρισκόταν, όπως γνωρίζουμε με βεβαιότητα πλέον, στην κορυφή του τύμβου, σηματοδοτώντας με την παρουσία του κάποιο σημαντικό πρόσωπο ή πρόσωπα της Αμφίπολης», υποστηρίζει η κ. Περιστέρη. Την 1η Σεπτεμβρίου ξεκίνησε η νέα ανασκαφή για την αποκάλυψη και του υπόλοιπου τμήματος του περιβόλου (από τα 497 μέτρα του έχουν ερευνηθεί τα 405). Όσο η ανασκαφή συνεχίζεται, η ιστορία και ο μύθος θα μπλέκονται και σίγουρα θα ανανεώνουν το ενδιαφέρον μας για τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα και τις μεγάλες μορφές της ανθρωπότητας.



RAMNOUSIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com