Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Ο πολιτισμός Γέφυρα για Αντιπαραθέσεις στα Βαλκάνια ...




ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ



Υπό τον τίτλο «Αντιπαραθέσεις αντί για συμφιλίωση. Οι Βούλγαροι οργισμένοι εξαιτίας έκθεσης στο Βελιγράδι», άρθρο στο διαδικτυακό τόπο της ε/φ DANAS, αναφέρεται στις αντιδράσεις που προκάλεσε στη Βουλγαρία η κινητή διεθνής έκθεση «Φαντασιακά Βαλκάνια. Οι ταυτότητες και οι αναμνήσεις ενός μακρού 19ου αιώνα», στην οποία συμμετέχουν 12 εθνικά, ιστορικά μουσεία – Αλβανίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Βουλγαρίας, Μαυροβουνίου, Ελλάδας, Κύπρου, Κροατίας, ΠΓΔΜ, Γερμανίας, Ρουμανίας, Σλοβενίας και Σερβίας- στο πλαίσιο του κοινού προγράμματος της UNESCO «Ο πολιτισμός- γέφυρα προς την ανάπτυξη» και η οποία, μετά το Βελιγράδι, θα φιλοξενηθεί και στις υπόλοιπες χώρες. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή του Βουλγαρικού Εθνικού Μουσείου Ιστορίας, Μπόζινταρ Ντιμίτροβ, η διευθύντρια του περιφερειακού γραφείου της UNESCO στη Βενετία, Γιολάντα Βάλε-Νεφ, με επιστολή που απέστειλε προς τις αντιπροσωπείες UNESCO στη Σερβία, ΠΓΔΜ και Βουλγαρία, ζήτησε από το Ιστορικό Μουσείο Σερβίας στο Βελιγράδι, όπου εγκαινιάστηκε η εν λόγω έκθεση πριν από μερικές μέρες, να αφαιρέσει «τη πλαστογραφημένη λεζάντα κάτω από πορτρέτο του Γκότσε Ντέλτσεβ και τη σημαία της Δημοκρατίας Κρούσεβο». Στην εν λόγω επιστολή προτείνεται οι οργανωτές να εξασφαλίσουν αγγλική μετάφραση της λεζάντας και να την συμπληρώσουν με τις απόψεις της επιμελήτριας της έκθεσης στη Βουλγαρία, καθηγήτριας Μαρίας Τοντόροβα, η οποία παρουσιάζει τον Γκότσε Ντέλτσεβ ως ηγέτη του Βουλγαρικού Επαναστατικού Κινήματος για τη ‘Μακεδονία’ και Αδριανούπολη, σε αντίθεση με την ΠΓΔΜ, η οποία τον παριστάνει ως ιδρυτή και αρχηγό του VMRO.
Ολοφάνερη για άλλη μια φορά η διάσταση της ιστορικής μνήμης, ανάλογα με την εθνικότητα. Η Ιστορία του καθενός (αν έχει … ), είναι και η ταυτότητα του στο βάθος του χρόνου. Δεν είναι δυνατόν να στηρίζονται δράσεις φιλίας σε ένα παρελθόν που πυροδοτεί αντιπαραθέσεις. Πιστεύουμε ότι είναι άστοχη η όλη εκδήλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com