Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2013

Οι τουρίστες ήρθαν στην Ελλάδα, αλλά δεν πήραν αποδείξεις- Στον πάτο ο τζίρος των τουριστικών επιχειρήσεων...
Φτωχά ήταν τα κέρδη που αποκόμισε η ελληνική οικονομία από την μαζική άφιξη των τουριστών το καλοκαίρι του 2013, αφού εκτός από τις ταξιδιωτικές... εισπράξεις οι οποίες σημείωσαν μεγάλα κέρδη, οι υπόλοιποι τομείς που παραδοσιακά ωφελούνται από τον τουρισμό κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα, κυρίως λόγω της φοροδιαφυγής. 

Στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, του ΙΚΑ, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και της Τράπεζας της Ελλάδος, φαίνεται πως η γιγάντια άνοδος του τζίρου από τις εισπράξεις για τα εισιτήρια στο δεύτερο τρίμηνο του 2013, δεν συνοδεύθηκε από υψηλό τζίρο σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφετέριες, καθώς και από αυξημένα έσοδα στα Ταμεία από ασφαλιστικές εισφορές και του κράτους από τον ΦΠΑ, αναφέρει η εφημερίδα «Κεφάλαιο». 

Συγκεκριμένα, η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε πως οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 2,937 δις. Ευρώ, έσοδα τα οποία μόνο τα αντίστοιχα του 2008 (3,042 δισ. ευρώ) τα ξεπερνούν για τα τελευταία έξι χρόνια. Την ίδια στιγμή ωστόσο, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν πως το 2013 ο τζίρος των ξενοδοχείων, των καφετεριών και των εστιατορίων, κάθε άλλο παρά αυξημένος ήταν καθώς το β' τρίμηνο του 2013 τα έσοδα κυμάνθηκαν στα 80 εκατ. ευρώ, ποσό που αποτελεί το δεύτερο χαμηλότερο της τελευταίας εξαετίας μετά τα έσοδα που συγκεντρώθηκαν το αντίστοιχο διάστημα του 2012. 

Το τεράστιο αυτό χάσμα ανάμεσα στις ταξιδιωτικές εισπράξεις και στον τζίρο των υπόλοιπων τουριστικών επιχειρήσεων, οφείλεται κατά κύριο λόγο στη ραγδαία πτώση των τιμών, την φοροδιαφυγή η οποία ζει και βασιλεύει αλλά και την εισφοροδιαφυγή η οποία έχει μετατραπεί σε «σήμα κατατεθέν» του ελληνικού τουρισμού. 

φωτογραφία: fosphotos.com 

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr