Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΥ "ΥΠΑΚΟΥΝ" ΟΛΟΙ ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ!!!






Οι Ομπάμα τον λατρεύουν, ο Κλίντον υπακούει κάθε του λέξη, ο Καντάφι τον εμπιστεύθηκε τυφλά, ο Πούτιν του επέτρεψε να τον κοιτάξει κατάματα, ο Μπερλουσκόνι «φλέρταρε» μαζί του. Οι ηγέτες του κόσμου ανυπομονούν να φωτογραφηθούν από τον 
44χρονο Πλάτωνα Αντωνίου, γνωστό ως Platon που είναι αυτή τη στιγμή ο κορυφαίος πορτρετίστας στον κόσμο.

 Διανύοντας αυτή την επώδυνη εποχή όπου όλοι ψάχνουν παραδείγματα επιβεβαίωσης των Ελλήνων και των ικανοτήτων τους, δεν μπορεί κανείς να μην σταματήσει στην μοναδική περίπτωση του Πλάτωνα Αντωνίου. Έχοντας φωτογραφήσει ήδη περισσότερους από 130 ηγέτες και δεκάδες επώνυμους καλλιτέχνες έχει κερδίσει μια σημαντική θέση στην κορυφή των επιδραστικών φωτογράφων. Και όλα αυτά ενώ είναι μόνο 44 ετών.
Ο Πλάτων (στη φωτογραφία επάνω) γεννήθηκε το 1968 στο Λονδίνο, από Έλληνα πατέρα και βρετανίδα μητέρα. Ο πατέρας του, σημαντικός αρχιτέκτονας που είχε συνεργαστεί και με το αρχιτεκτονικό γραφείο του Δοξιάδη, αποφάσισε κάποια στιγμή να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Έτσι ο Πλάτων περνάει μερικά χρόνια στην Αθήνα και σχεδόν όλα τα παιδικά του καλοκαίρια στην αγαπημένη του Πάρο. Επιστρέφουν στο Λονδίνο όπου οι ευκαιρίες απασχόλησης για τον πατέρα του είναι σαφώς μεγαλύτερες, όμως οι εικόνες της Ελλάδας και δη της νησιωτικής Ελλάδας τον έχουν ήδη επηρεάσει βαθιά. 

Παρακολουθεί την σχολή St Martin's, παίρνει BA στο Graphic Design και στη συνέχεια MA στη φωτογραφία και τις καλές τέχνες στο Royal College of Art, ενώ ήδη η αγγλική Vogue αναφέρεται σε αυτόν σημειώνοντας πως είναι ένας καλλιτέχνης που στο μέλλον θα κάνει σπουδαία πράγματα!

Αρχίζει να συνεργάζεται με την βρετανική Vogue, ώσπου τον καλεί ο ίδιος ο John Kennedy Jr να δουλέψει για το περιοδικό του «George». Την πρώτη του δουλειά την έκανε όμως ως φοιτητής: τον επέλεξε ένα πρακτορείο προκειμένου να φωτογραφίσει τον Anthony Hopkins για μια διαφήμιση της ταινίας του «Hannibal Lector». Το προηγούμενο βράδυ, όμως, διαβάζει για ένα ξέσπασμα του Hopkins που επιτέθηκε βίαια σε φωτογράφο της Vogue κατά τη διάρκεια φωτογράφησης! Το επόμενο πρωί ο Πλάτων είναι πανικόβλητος. Φτάνει ο Hopkins, του ζητάει να καθήσει στο ειδικό σκαμνί, σηκώνει την κάμερα και νιώθει ολόκληρο το σώμα του να τρέμει. Είναι αδύνατο να συγκρατήσει τον εαυτό του και ο Hopkins τον κοιτάζει ήδη με ανασηκωμένο το φρύδι....

Όπως έχει διηγηθεί ο ίδιος ο Πλάτων Αντωνίου, κατέβασε τη μηχανή, πλησίασε τον αγριεμένο αστέρα απέναντί του και του εξομολογήθηκε τα πάντα: ήταν η πρώτη του δουλειά, ήταν ακόμα φοιτητής, είχε τρομοκρατηθεί από το χθεσινό δημοσίευμα για την επίθεση στον φωτογράφο της Vogue. Ο σταρ «κανίβαλος» χαμογέλασε και του είπε «Και εγώ στη θέση σου θα είχα το ίδιο άγχος... Πάρε τώρα τη μηχανή σου και κάνε την fucking φωτογράφηση»!

Η συνεργασία που άνοιξε το δρόμο στον «Platon» για να γίνει ο φωτογράφος των ισχυρών ήταν σίγουρα αυτή με το περιοδικό Time, για το οποίο έχει ήδη φωτογραφίσει 20 εξώφυλλα. Το 2007 έβγαλε την περίφημη φωτογραφία του Βαλντιμίρ Πούτιν, ως Προσωπικότητας της χρονιάς και εξασφάλισε το πρώτο βραβείο του World Press Photo Contest. Ακολούθησε ένα χρόνο μετά η υπογραφή συμβολαίου με παχυλή αμοιβή για το περιοδικό New Yorker, επικεντρώνοντας μεταξύ άλλων στη φωτογράφηση του Obama σε διάφορες φάσεις της πορείας του αρχής γενομένης από την ορκωμοσία του.

Το 2010 εξέδωσε το λεύκωμα «Power» με φωτογραφίες 100 ηγετών μεταξύ των οποίων οι Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Μπένζαμιν Νετανιάχου, Τόνι Μπλερ, Μουαμάρ Καντάφι κ.α. Μόνο ένας ηγέτης έχει αντισταθεί στον Πλάτωνα: ο Σαρκοζί. Όταν τον πλησίασε στα Ηνωμένα Έθνη για να ζητήσει τη φωτογραφία του (είχε αναλάβει την αποστολή να φωτογραφήσει δεκάδες ηγέτες μέσα σε 72 ώρες), δεν ανταπέδωσε καν τη χειραψία του Πλάτωνα. Απομακρύνθηκε εκνευρισμένος λέγοντας «μισώ τις φωτογραφίες»...

Ο Έλληνας Platon
Ανάμεσα στα πορτρέτα κυβερνώντων και διάσημων, βρήκε το χρόνο για να φωτογραφίσει μια σειρά που τον ενέπνεε πάντα βαθιά και που τώρα, με την κρίση να μαστίζει την Ελλάδα, αποκτά άλλη σημασία για αυτόν. Είναι η σειρά «Έλληνες» που από σήμερα παρουσιάζεται στο Παρίσι, στην γκαλερί του πολυκαταστήματος Κολέτ στο Παρίσι. Πρόκειται για 15 φωτογραφίες παραδοσιακών τύπων Έλληνα που έχει φωτογραφήσει στο αγαπημένο του νησί, την Πάρο τα τελευταία 25 χρόνια. Ο Πλάτων εξακολουθεί να επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα – ζει με την οικογένειά του στο Σόχο της Νέας Υόρκης- ενώ επέλεξε την Πάρο και για τον γάμο του.

Αν και ξενίζει το γεγονός ότι δεν προβάλει εικόνες σύγχρονων Ελλήνων, ο ίδιος επιθυμεί με αυτό τον τρόπο να στείλει το μήνυμα πως οι Έλληνες πρέπει να θυμηθούν ποιοι είναι, να εμπνευστούν από το παρελθόν και την κουλτούρα τους και να γίνουν ξανά δημιουργοί πατώντας σε όσα έχουν καταφέρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com