Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

O Tσέχος Κάμιλ Ζίγκλερ το νέo "αφεντικό" στον ΟΠΑΠ...





Nέος επικεφαλής στον ΟΠΑΠ, μετά την αλλαγή ιδιοκτησίας στον Οργανισμό, αναμένεται να ορισθεί ο Κάμιλ Ζίγκλερ.
Ο τελευταίος, πρώην στέλεχος στην τράπεζα Reiffensbank και νυν στέλεχος της τσέχικης επενδυτικής εταιρείας PPF, έχει συνεργαστεί τόσο με τον Γίρι Σμεκ όσο και με τους άλλους ξένους που θα επενδύσουν στον ΟΠΑΠ.
Υπενθυμίζεται ότι το 2011 οι ίδιοι, περίπου, επενδυτές που αποκτούν τώρα τον ΟΠΑΠ είχαν αποκτήσει τον έλεγχο του τσέχικου οργανισμού τυχερών παιγνίων (Sazka) και στη θέση του επικεφαλής (CEO) είχαν ορίσει τον κ. Ζίγκλερ.
Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στον ΟΠΑΠ. Ο κ. Ζίγκλερ αναμένεται να αναλάβει τα ηνία του οργανισμού μόλις αλλάξει χέρια το 33% των μετοχών. Ο ίδιος παραιτήθηκε από τον Sazka στο τέλος Ιανουαρίου, όταν φάνηκε ξεκάθαρα ότι ο κ. Σμεκ και οι συνεταίροι του έχουν καταστεί φαβορί για την απόκτηση του ΟΠΑΠ. Και παρόλο που η δουλεία τελικά άργησε να κλείσει, ο ίδιος μη χάνοντας χρόνο πραγματοποίησε πολλές επαφές στην Ελλάδα.
Επισκέφθηκε τον ΟΠΑΠ, αλλά και την Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων (ΕΕΠΠ), ενώ πραγματοποίησε επαφές με πολλά στελέχη της αγοράς τυχερών παιγνίων.
Παράγοντές της επισημαίνουν ότι ο κ. Ζίγκλερ αποτέλεσε τη «φωνή της λογικής» στην κόντρα των μετόχων της Emma Delta με το TΑΙΠΕΔ και τον ΟΠΑΠ. O ίδιος υποστήριζε ότι τα θέματα που άνοιξε η Emma Delta τόσο στον ΟΠΑΠ με τη σύμβαση τεχνολογικού παρόχου (Intralot) όσο και στην Ελληνικά Λαχεία Α.Ε. με τις συμβάσεις προμήθειας (Intralot, Scientific Games-SG) είναι ζητήματα που πρέπει να απασχολούν το μάνατζμεντ μιας επιχείρησης και όχι τους μετόχους της. Τελικά, δεν αποκλείεται τα θέματα αυτά να τα αντιμετωπίσει ο ίδιος, μέσα στο πλαίσιο της διοίκησης του ΟΠΑΠπου αναμένεται να αναλάβει κάποια στιγμή μέσα στο φθινόπωρο.
Προς το παρόν, το μόνο που αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες στη διοίκηση του ΟΠΑΠ είναι η τοποθέτηση νέου μέλους στο Δ.Σ. του οργανισμού, από την πλευρά της Emma Delta.
Πρόκειται για τον Σπύρο Φωκά, ο οποίος πρόκειται να τοποθετηθεί ως προσωρινός εκπρόσωπος των νέων επενδυτών μέχρι τη συγκρότηση του Δ.Σ. που θα λάβει μετά την αλλαγή βασικού μετόχου στην εταιρεία.
Ο ίδιος θεωρείται σφοδρός πολέμιος των συμβάσεων που έχει υπογράψει η διοίκηση Λουρόπουλου στον ΟΠΑΠ, χαρακτηρίζοντας υψηλές και παράνομες τις αμοιβές των προμηθευτών των Ελληνικών Λαχείων, Intralot και SG, που τελικά θα αμείβονται για τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν με το αντίτιμο του 1,675% και 1,625% επί των εσόδων της εταιρείας Ελληνικά Λαχεία.
Παράγοντες της αγοράς χαρακτηρίζουν «αλμυρό» το συγκεκριμένο τίμημα. Σημειώνουν όμως ότι αντανακλά το αντιστάθμισμα του βελτιωμένου τιμήματος που δόθηκε από την κοινοπραξία για την απόκτηση της άδειας των Κρατικών Λαχείων. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική προσφορά της κοινοπραξίας ΟΠΑΠ-Intralot-SG για την άδεια των Λαχείων ήταν 125 εκατ. ευρώ, αλλά το ΤΑΙΠΕΔ απαίτησε το τίμημα να ανέλθει στα 190 εκατ. ευρώ, όπως και έγινε. Στελέχη του ΟΠΑΠ ανέφεραν ότι οι αμοιβές των προμηθευτών των Ελληνικών Λαχείων, που έχουν καθοριστεί, θα αναπροσαρμόζονται κάθε τέσσερα χρόνια και ότι οι δύο προμηθευτές θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι αυτό είναι εύλογο (arm’s length).
Η νέα διοίκηση του ΟΠΑΠ που θα οριστεί το φθινόπωρο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιχειρήσει να λύσει τα όποια «αγκάθια» υπάρχουν με συναινετικό τρόπο.
Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που δεν αποκλείουν να δουν στο μέλλον και μια δεύτερη σύγκρουση, αντίστοιχη με αυτή που παρακολουθήσαμε τους τελευταίους 2-3 μήνες.
Ομως, όπως παρατηρούσε έμπειρο στέλεχος της αγοράς, «τα χρήματα είναι τόσο πολλά, που μάλλον θα ενώσουν παρά θα χωρίσουν…».
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com