Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Ανοιγμα στους οπαδούς του Μόρσι από τον σκληρό στρατηγό!!!



ΑΝΕΣΤΕΙΛΑΝ ΠΟΡΕΙΕΣ ΟΙ ΑΔΕΛΦΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ.

«Άνοιγμα» στους Ισλαμιστές έκανε ο αρχηγός του αιγυπτιακού στρατού και υπουργός Άμυνας της χώρας, Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι, δηλώνοντας στην επίσημη σελίδα του στρατού στο Facebook ότι «στην Αίγυπτο υπάρχει χώρος για όλους». Πορεία προς το Ανώτατο Δικαστήριο του Καϊρου πραγματοποιούν αυτήν την ώρα οι υποστηρικτές του Μόρσι. 

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε αξιωματικούς του στρατού και της αστυνομίας ο αλ Σίσι διευκρίνισε ότι ότι το μήνυμά του απευθύνεται στους υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μόρσι, τόνισε ωστόσο ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί βίαιες συμπεριφορές.

«Όποιος φαντάζεται ότι η βία θα κάνει το κράτος και τους Αιγύπτους να γονατίσουν, πρέπει να το ξανασκεφτεί. Δεν θα σιωπήσουμε ποτέ μπροστά στην καταστροφή της χώρας», πρόσθεσε σε δήλωσή του στο Facebook.

Παράλληλα, την απαγόρευση των «λαϊκών επιτροπών», των αντιισλαμικών πολιτοφυλακών που έχουν κάνει πρόσφατα την εμφάνισή τους στην Αίγυπτο ανακοίνωσε σήμερα ο αιγύπτιος υπουργός Εσωτερικών.

Πρόκειται για ομάδες αυτομάμυνας από ενόπλους νέους, οι οποίοι εδώ και πολλές ημέρες στήνουν οδοφράγματα, πραγματοποιούν ελέγχους σε αυτοκίνητα και προβαίνουν σε εξακρίβωση στοιχείων σε όσουν εισέρχονται στις συνοικίες ή στους δρόμους που βρίσκονται.

Το υπουργείο τόνισε ότι έλαβε την απόφαση αυτή επειδή οι ομάδες αυτές προβαίνουν σε «παράνομες πράξεις».
Οι ομάδες αυτές ελέγχουν συχνά άνδρες με γενειάδες και γυναίκες με μπούρκα, κατηγορώντας τους ότι είναι οπαδοί του Μόρσι.

Σύμφωνα με το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ, επικαλούμενο κυβερνητικά στοιχεία, 79 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 549 τραυματίσθηκαν χθες στην Αίγυπτο στη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε οπαδούς του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και τις δυνάμεις ασφαλείας.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, τουλάχιστον 830 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την Τετάρτη στις συγκρούσεις αυτές.
Την ίδια στιγμή, οι οπαδοί του ανατραπέντος τον προηγούμενο μήνα από τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις εκλεγμένου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι γνωστοποίησαν ότι, αναβάλλονται μερικές από τις προγραμματισμένες για σήμερα κινητοποιήσεις τους στην πρωτεύουσα, απόφαση που όπως η εκπρόσωπος πρόσθεσε ελήφθη με γνώμονα την «ασφάλεια».
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα έκανε λόγο για εννέα κινητοποιήσεις μέσα στο Κάιρο στο πλαίσιο «της εβδομάδας της διαμαρτυρίας για το πραξικόπημα».

Σε εξέλιξη πάντως αυτή την ώρα βρίσκεται πορεία των υποστηρικτών του Μόρσι προς το Ανώτατο Δικαστήριο στο Κάιρο. Δυνάμεις ασφαλείας και στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί γύρω από το κτίριο στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας.

Εντωμεταξύ, διέξοδο στην αιματοχυσία θα αναζητήσει το σημερινό υπουργικό συμβούλιο της αιγυπτιακής κυβέρνησης, το οποίο αναμένεται να εξετάσει την πρόταση του πρωθυπουργού της μεταβατικής κυβέρνησης να τεθεί εκτός νόμου η οργάνωση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Επίσης, αμερικανοί γερουσιαστές, ανάμεσά τους ο ρεπουμπλικάνος Τζον Μακ Κέιν, ζήτησαν σήμερα να διακόψουν οι ΗΠΑ τη στρατιωτική βοήθεια προς την Αίγυπτο μετά τη «σφαγή» εκατοντάδων ανθρώπων στη διάρκεια της αιματηρής καταστολής των διαδηλώσεων των τελευταίων ημερών.

Το χάος των προηγούμενων ημερών έδωσε την Κυριακή τη θέση του σε (εφιαλτικά περίεργη) ηρεμία, βοηθούμενη από το γεγονός ότι ο στρατός διετήρης αποκλεισμένες πολλές μεγάλες πλατείες της πόλης και επέβαλε αυστηρά την βραδυνή απαγόρευση κυκλοφορίας.


Ποιος είναι ο σκληρός στρατηγός που έπνιξε τη χώρα του στο αίμα
Κι όμως, σε αντίθεση με ό,τι θα περίμενε κανείς, το μακελειό στην Αίγυπτο έγινε υπό τις διαταγές ενός δυτικοτραφoύς στρατηγού, ο οποίος μέχρι πρότινος είχε εξαιρετικά καλές σχέσεις με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους του Μόρσι, και συχνές επαφές με τη Δύση.

Ως αρχηγός του αιγυπτιακού στρατού και υπουργός Αμυνας της χώρας, ο 57χρονος στρατηγός Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι ηγήθηκε του πραξικοπήματος ενάντια στον Μόρσι, αγνοώντας επιδεικτικά τους Αμερικανούς που του ζητούσαν μέχρι την τελευταία στιγμή να μην προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, έχρισε τον εαυτό του αντιπρόεδρο της μεταβατικής κυβέρνησης, έτριξε τα δόντια στον Ομπάμα, αποκήρυξε τις διεθνείς αντιδράσεις και απείλησε να πνίξει στο αίμα τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, πράγμα που και τελικώς έκανε με πρωτοφανή μάλιστα αγριότητα.

Κι όμως, ακριβώς έναν χρόνο πριν, τον Αύγουστο του 2012, ο ίδιος άνθρωπος αναλάμβανε τη θέση του υπουργού Αμυνας της Αιγύπτου με τις ευλογίες των ΗΠΑ, της Σαουδικής Αραβίας και του ιδίου του Μόρσι. Μάλιστα, τότε οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι είχαν πανηγυρίσει θεωρώντας τον Σίσι «δικό τους».

Ευσεβής μουσουλμάνος ο ίδιος, και με σύζυγο που φορά ισλαμική μαντίλα, ο στρατηγός ενέπνεε εμπιστοσύνη στους εκπροσώπους του πολιτικού Ισλάμ. Στενότατες επαφές είχε και με Αμερικανούς αξιωματούχους (όπως για παράδειγμα τον σύμβουλο του Ομπάμα, Τζον Μπρέναν). Το γεγονός πως είχε κάνει μεταπτυχιακές σπουδές σε κορυφαίες στρατιωτικές σχολές της Βρετανίας και των ΗΠΑ προφανώς έκανε τον Σίσι περισσότερο αξιόπιστο συνομιλητή στα μάτια της Δύσης.

Μάλιστα, την εποχή που αυτός φοιτούσε στο φημισμένο Army War College της Πενσιλβανία, είχε γράψει και μια εργασία με τίτλο «Δημοκρατία στη Μέση Ανατολή», στην οποία μιλούσε για την ανάγκη εδραίωσης «μιας Δημοκρατίας βασισμένης σε ισλαμικά «πιστεύω» και έπαιρνε αποστάσεις από τα δυτικά ιδεώδη.

Πίσω στο παρόν, «ο Σίσι είναι ο νέος βασιλιάς της Αιγύπτου», όπως υποστηρίζει η «Jerusalem Post», και γυρνάει την πλάτη του στην Ουάσιγκτον, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που τον συγκρίνουν με τον Νάσερ. «Εγκαταλείψατε τους Αιγυπτίους. Στρέψατε την πλάτη σας στους Αιγυπτίους και δεν θα το ξεχάσουν αυτό», διακήρυξε προ ημερών απευθυνόμενος στην κυβέρνηση Ομπάμα ο Αιγύπτιος, ο οποίος πλέον φέρεται να έχει βρει νέους συμμάχους στα σουνιτικά καθεστώτα του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, ΗΑΕ έχουν τάξει στη μεταβατική αιγυπτιακή κυβέρνηση οικονομική βοήθεια ύψους 12 δισ. δολ.).

ΕΘ ΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com