Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

‘Ζυμώσεις’ επίθεσης, ή κάνει πίσω το Ιράν ή… ο Θεός βοηθός...





Αμερικανοί και Ισραηλινοί φαίνεται πως έχουν αποφασίσει να ξεκαθαρίσουν την υπόθεση με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν πολύ σύντομα, ενδεχομένως σε μια στρατηγική η οποία στόχο έχει να «πιάσει από τα μούτρα» τον νέο πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Χασάν Ρουχανί και να θέσει νέους όρους στην προεδρία του από την αρχή της.

Οι τάσεις που διαφαίνονται σε αυτό το θέμα, προφανώς έχουν ως αφετηρία πληροφορίες των υπηρεσιών πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες η στιγμή που το Ιράν θα κηρύξει εαυτόν πυρηνική δύναμη είναι εξαιρετικά κοντά, οπότε πλέον δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται συνεχής και εκτεταμένη διαβούλευση και ταξίδια Αμερικανών επιτελών – κυρίως της Αεροπορίας – στο Ισραήλ, ενώ αποκορύφωμα θα είναι η έλευση του αρχηγού του γενικού επιτελείου των ΗΠΑ, στρατηγού Μάρτιν Ντέμπσι στο Ισραήλ την ερχόμενη Δευτέρα.

Συμβατή με αυτό το κλίμα προετοιμασίας είναι και η δήλωση του υπουργού Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ, Γιουβάλ Στέινιτζ, ο οποίος με απλά λόγια είπε, ότι το Ιράν έχει δύο επιλογές: Είτε να τερματίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, είτε να το δει να καταστρέφεται με τη χρήση αμείλικτης – στρατιωτικής – βίας. Τη δήλωση την έκανε μιλώντας στη Washington Post και πρόκειται για μια δήλωση που δεν μπορεί να είναι τυχαία…

Σε αντίθεση μάλιστα με τη συμβατική σοφία που θέλει να είναι αδύνατη η καταστροφή του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, ο Στέινιτζ την αποκαλεί ως «απόλυτα εφικτή», προσθέτοντας μάλιστα ότι το μόνο που θα απαιτηθεί είναι μερικές ώρες βομβαρδισμών.

Ο Ισραηλινός υπουργός ανέφερε μάλιστα, ότι δεν ανησυχεί και ιδιαίτερα για την ανταπόδοση από την πλευρά των Ιρανών, λέγοντας ότι θα εκτοξεύσουν πυραύλους κατά του Ισραήλ, μια επίθεση που θα προκαλέσει «πολύ περιορισμένη ζημιά», αφού η χώρα του έχει τη δυνατότητα να εξουδετερώσει τους περισσότερους από τους πυραύλους.

Όλα δείχνουν ότι κάτι έχει αλλάξει στους υπολογισμούς των Ηνωμένων Πολιτειών και διάκεινται πολύ πιο φιλικά στην ιδέα στρατιωτικού πλήγματος στο Ιράν. Εικάζουμε επίσης, ότι οι αμερικανικές δυνάμεις στον Κόλπο δεν θα μείνουν αμέτοχες σε περίπτωση στρατιωτικής ενέργειας. Υποθέτουμε, ότι η τεράστια βοήθεια που δίνουν στο καθεστώς Άσαντ στη Συρία όπου η αποτυχία της αμερικανικής πολιτικής, μέχρι στιγμής, είναι απόλυτη, έχει παίξει μεγάλο ρόλο σε αυτό.

Ρόλο θα μπορούσε να έχει παίξει και η διαφαινόμενη αδυναμία να συμφωνήσουν Αμερικανοί και Ρώσοι για πλειάδα ανοιχτών ζητημάτων, αυτού της Συρίας συμπεριλαμβανομένου.

Μόλις πριν από λίγες ώρες γράφαμε, ότι το μεγάλο «ματ» για την αμερικανική πολιτική θα ήταν η προσέγγιση του Άσαντ, σε συνδυασμό με συντριπτικό πλήγμα στο Ιράν που είναι ήδη «στα γόνατα» λόγω των ασφυκτικών οικονομικών κυρώσεων και η εξαφάνιση από ντον χάρτη και της Χεζμπολάχ μαζί με τους εξτρεμιστές οργανώσεων φιλικά προσκείμενων στην Αλ Κάιντα. Δεν είναι απλό, όσο όμως ΗΠΑ και Ρωσία δυσκολεύονται να συνεννοηθούν, τα πράγματα γίνονται πολύ επικίνδυνα…

Πηγή Defence-Point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com