Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Ικανοποιημένη η αμερικανική πλευρά από τις συνομιλίες του κ. Τζακ Λιού στην Αθήνα...





Η αμερικανική πλευρά πιστεύει ότι οι συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιού με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον ομόλογό του Γιάννη Στουρνάρα και τους συνεργάτες τους “πήγαν εξαιρετικά καλά”. Οι συναντήσεις έγιναν στο πλαίσιο της οικονομικής στρατηγικής της Ουάσιγκτον για αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ευρώπης και καταγράφεται ως σημαντική εξέλιξη ότι οι συνομιλίες εντάχθηκαν σ’ αυτή τη στρατηγική, η οποία προβλέπει όχι άλλη λιτότητα, αντίθετα ομιλεί για την ανάγκη ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας.
Στο θέμα αυτό, δηλαδή στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας η Αθήνα έχει ένα μεγάλο σύμμαχο και οι αναλυτές στην αμερικανική πρωτεύουσα εκφράζουν την ελπίδα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αδράξει την ευκαιρία. Αλλωστε, ο κ. Λιού είχε μαζί του την Λαέλ Μπρέιναρντ και τον Κρίστοφερ Σμάρτ, δύο ανώτατα στελέχη του υπουργείου του, που έκαναν πράξη το παραπάνω τρίπτυχο και έχουν καλές προθέσεις έναντι της Ελλάδας.
Πιστεύουν δε ότι η λιτότητα, που επέβαλε η Γερμανία στην Ελλάδα, δεν είναι η λύση για τις οικονομικές κρίσεις. Και είναι χαρακτηριστικό αυτό που λένε επίσημα στην Ουάσιγκτον: ότι όλα τα προγράμματα της Τρόικα περιλαμβάνουν πρώτα και πάνω απ’ όλα μία άνευ προηγουμένου λιτότητα και επιβολή σκληρότατων μέτρων, που σκότωσαν την ανάπτυξη.
Ο κ. Λιού και οι συνεργάτες του ενημέρωσαν τους Ελληνες συνομιλητές τους ότι συζητούν με Ευρωπαίους αξιωματούχους με μοναδικό στόχο την τόνωση της ανάπτυξης και την άμεση μείωση της ανεργίας. Οι Αμερικανοί πιστεύουν –και έχουν δίκιο- ότι η δική τους συνταγή έχει επιτύχει, ενώ η ευρωπαϊκή έχει αποτύχει και συνδέουν την περαιτέρω ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας με την ανάπτυξη στην Ευρώπη και την Ασία.
Η Αμερική απαιτεί από την Ευρώπη να βαδίσουν δίπλα-δίπλα  στα θέματα αυτά, λίγο-πολύ απαιτεί στενή συνεργασία απ’ εδώ και πέρα και θα έλεγα ότι ζητά όχι μόνο να ληφθούν υπόψιν οι θέσεις τους για την επίλυση της κρίσης, αλλά και να τις ενστερνιστούν οι Ευρωπαίοι.
Τα παραπάνω ενισχύονται από τις επίσημες δηλώσεις, αλλά είναι και πράγματα που ειπώθηκαν στις χθεσινές συναντήσεις. Μπορεί στα εθνικά θέματα οι Αμερικανοί να μην είναι υποστηρικτικοί, όμως στα θέματα της οικονομίας η Αμερική ταυτίζει τα συμφέροντά της με τα ελληνικά, επειδή απειλείται το δικό της πρόγραμμα οικονομικής σταθερότητας.
Φωτογραφία ΗΜΕΡΗΣΙΑ


Read more: http://mignatiou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com