Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Τρόικα: Αβέβαιες οι προοπτικές του προγράμματος!!!



Σύμφωνα με γραπτή κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ κυβέρνηση και τρόικα συμφώνησαν σε μία σειρά μέτρων.
Ολοκληρώθηκε ο έλεγχος του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα σύμφωνα με γραπτή κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ.


Η ανακοίνωση αναφέρει ότι «κυβέρνηση και τρόικα συμφώνησαν σε μία σειρά μέτρων για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό και να επιτευχθούν οι σχετικοί στόχοι για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2013 και το 2014, αλλά και να υπάρξει διόρθωση σε σχέση με την καθυστέρηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί η εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών έχει μείνει πίσω ως εκ τούτου η κυβέρνηση δεσμεύτηκε σε συγκεκριμένα βήματα για να ανακτήσει τον έλεγχο στην υπέρβαση των δαπανών της υγείας, την αυτονομία και αποτελεσματικότητα των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, την αναθεώρηση της φορολογίας εισοδήματος και περιουσίας, όπως και του φορολογικού κώδικα, ενώ υπάρχει και νέα συμφωνία για την στελέχωση του δημοσίου τομέα.
Σύμφωνα με την Κομισιόν οι αρχές δεσμεύτηκαν να παρουσιάσουν πλάνο στελέχωσης του δημοσίου μέχρι το τέλος του χρόνου, να τοποθετήσουν προσωπικό στο πρόγραμμα διαθεσιμότητας και κινητικότητας και να επιτύχουν τους συμφωνημένους στόχους για υποχρεωτικές αποχωρήσεις.
Στη γραπτή ανακοίνωση η τρόικα κλείνει την πόρτα στα σενάρια μείωσης του ΦΠΑ έστω και προσωρινά ή περιορισμένα και παραπέμπει τη συζήτηση στον επόμενο έλεγχο το Φθινόπωρο.
Επιπλέον, Κομισόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ αναφέρουν ότι οι μακροοικονομικοί στόχοι παραμένουν σε γενικές γραμμές στο πλαίσιο των προβλέψεων οι προοπτικές όμως είναι αρκετά αβέβαιες.
Τα συμφωνηθέντα
Στο μεταξύ το Eurogroup συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες για να αποφασίσει πότε και κυρίως με ποιο τρόπο θα πάρει η Ελλάδα τα 8,1 δισ. ευρώ της επόμενης δόσης.
Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι η δόση θα δοθεί σε δόσεις, πράγμα που σημαίνει πως για να παίρνει η Ελλάδα θα χρήματα πρέπει να εκπληρώνει συγκεκριμένους στόχους σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνήθηκε να τεθούν σε διαθεσιμότητα 12.556 υπάλληλοι σε δύο «κύματα» μέχρι τον Σεπτέμβριο, εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί (45,56%) 5.730 εργαζόμενοι προέρχονται από τον χώρο της Αυτοδιοίκησης, 4.150 υπάλληλοι που θα προκύψουν από το πλεονάζον προσωπικό των υπουργείων και 2.676 εκπαιδευτικοί.
Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας για 8 μήνες αντί για 12 που ίσχυε μέχρι σήμερα, λαμβάνοντας το 75% των αποδοχών τους και θα αξιολογηθούν προκειμένου να τοποθετηθούν σε άλλες θέσεις που υπάρχει ανάγκη ανθρώπινου δυναμικού.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ένα ποσοστό της τάξης του 80-90% από τους 12.556 διαθέσιμους θα απορροφηθεί σε άλλες θέσεις στο Δημόσιο ύστερα από αξιολόγηση.
Τον Ιούλιο θα αποχωρήσουν 1.976 εκπαιδευτικοί, 2.234 σχολικοί φύλακες, 50 υπάλληλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Το Σεπτέμβριο θα φύγουν από το Δημόσιο 700 εκπαιδευτικοί, 3.496 υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας, 550 υπάλληλοι από το υπουργείο Υγείας, 1.000 από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, 2.000 από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και 550 από άλλα υπουργεία.
Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών έως τώρα έχει συμφωνηθεί με τη Τρόικα να μην επιβληθεί εισφορά 0,2% υπέρ ΟΑΕΕ στο τζίρο των επιχειρήσεων, όπως επίσης να μη μειωθούν περαιτέρω οι αποδοχές απόστρατων και εν ενεργεία ένστολων.
Το σίγουρο είναι ότι επανέρχεται ο αποκαλούμενος φόρος πολυτελείας, που αφορά σε Ι.Χ. άνω των 2.000 κ.ε., σε σκάφη αναψυχής και που είχε καταργηθεί ως... αναποτελεσματικός, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, ο οποίος θα συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα που θα κατατεθεί στη Βουλή έως τη Τρίτη το πρωί.


newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com