Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

"Ταγίπ η γλώσσα σου πυροδοτεί την ένταση"




Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ 

Έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να αποσοβήσει την κρίση που ταλανίζει την Τουρκία ζήτησε στη  συνάντηση του αρχηγού της αντιπολίτευσης (CHP), κ. Κεμαλ Κιλιτσντάρογλου με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ που έγινε χθες.

 Ο επικεφαλής του CHP ζήτησε ο ίδιος ραντεβού με τον πρόεδρο προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει σε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Σμύρνη και άλλες μεγάλες πόλεις και ΄μάλλον η παρέμβασή του προκάλεσε περισσότερη ενεργοποίηση του Προέδρου Γκιούλ που οδήγησε στην συγνώμη από τον αντιπρόδρο της κυβέρνησης. 

Ο κ. Κιλιτσντάρογλου επέκρινε έντονα τις κινήσεις του Πρωθυπουργού Ερντογάν και ζήτησε από τον Πρόεδρο να χρησιμοποιήσει την αρμοδιότητά που του δίνει το Σύνταγμα να συγκαλέσει έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να αποσοβήσει την κρίση (παρόμοια κίνηση είχε σημειωθεί κατά το παρελθόν και κατά την πρωθυπουργία του Οζάλ). 

Ο κ, Κιλιτσντάρογλου είπε στους δημοσιογράφους τα εξής: «Είπα στον Πρόεδρο ότι η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο Πρωθυπουργός  αντί να εκτονώσει την ένταση που έχει δημιουργηθεί την εντείνει και ο Πρόεδρος έχει σημαντικές υποχρεώσεις» .

Η δημόσια αυτή επισήμανση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης φαίνεται ότι είναι ένα από τα στοιχεία  που ίσως οδήγησαν  και στην σημερινή  - μέχρι τώρα - σιωπή του κ. Ερντογάν! 

Ο Τούρκος  Πρόεδρος, σύμφωνα με το άρθρο 104 του Συντάγματος, έχει την αρμοδιότητα «να συγκαλέσει τη Βουλή όποτε το κρίνει απαραίτητο  και να καλέσει το Υπουργικό Συμβούλιο να συνεδριάσει υπό την προεδρία του όποτε η κατάσταση το απαιτεί»,είπεο Αρχηγός του CHP. 

<<Ανεύθυνος Πρωθυπουργός>> 

Ακόμα ο κ. Κιλιτσντάρογλου είπε στον Πρόεδρο Γκιουλ ότι τα συμπεράσματα που έβγαλε από την επίσκεψή του στην πλατεία Τακσίμ, είναι ότι το προφίλ των διαδηλωτών  και οι απαιτήσεις τους για δημοκρατία και ελευθερία είναι απολύτως φυσιολογικά στις δημοκρατίες. Σχολιάζοντας την πρόσφατη δήλωση του Ερντογάν ότι με δυσκολία συγκρατεί το 50% της κοινωνίας μακριά από τις συγκρούσεις (ποσοστό ψηφοφόρων του σύμφωνα με τις τελευταίες εκλογές), ο κ. Κιλιτσντάρογλου δήλωσε ότι μόνο ένας ανεύθυνος Πρωθυπουργός θα έκανε μια τέτοια δήλωση. 

«Δεν είναι δημοκρατία όταν λέει κανείς ότι έχει υπό τον έλεγχο του το 50% της κοινωνίας και ότι μπορεί να τους εξαπολύσει στους δρόμους με ρόπαλα στα χέρια όποτε το θελήσει και τότε θα γίνει μάχη. Αυτός είναι λόγος ενός δικτάτορα», τόνισε. onalert.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com