Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

ΤΩΡΑ!!!Αυθαίρετα: κατεδαφιστέα μετά το 1983 – Τακτοποίηση μικρο-παραβάσεων με 500 ευρώ...



«Φρένο» στη δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές όπου υπάρχουν άναρχη οικιστική ανάπτυξη και αυθαίρετα, βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας, επισημαίνοντας πως οι αυθαίρετες κατασκευές που ανεγέρθησαν μετά τις... 31-1-83 εκτός οικιστικών περιοχών είναι κατεδαφιστέες.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το ethnos.gr το ανώτατο δικαστήριο υπογραμμίζει ότι η ανοχή που έδειξε το κράτος στην άναρχη οικοδομική δραστηριότητα ή η ανάπτυξη οδικών δικτύων και δικτύων φωτισμού σε περιοχές, δεν δικαιολογεί την ανέγερση κατοικιών, ούτε δίνει στους ιδιοκτήτες δικαίωμα να χτίσουν.

Δασικές περιοχές

Απέρριψε το ΣτΕ το αίτημα οικοπεδούχων που ζητούσαν να ακυρωθεί το από 6.3.2003 Προεδρικό Διάταγμα για τον καθορισμό χρήσεων γης και όρων δόμησης στην εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών προ του 1923, ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων Αττικής, ως προς το σκέλος εκείνο που αφορά στον χαρακτηρισμό της περιοχής Περιβολάκια του Δήμου Ραφήνας σε περιοχή πρασίνου.

Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι μια έκταση η οποία έχει τα χαρακτηριστικά που προβλέπει το άρθρο 24 του Συντάγματος και ο δασικός νόμος «δεν αποβάλλει το δασικό της χαρακτήρα μέχρι τη σύνταξη δασολογίου», οπότε εξακολουθεί να προστατεύεται λόγω της δασικής της ιδιότητος.

Νομιμοποίηση με 500 ευρώ

Χωρίς καταληκτική ημερομηνία θα νομιμοποιούνται οι μικρές αυθαίρετες παραβάσεις, γεγονός που σημαίνει πως θα εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση χωρίς χρονικό περιορισμό και ανεξάρτητα από τον χρόνο δημιουργίας τους, μέχρι το οίκημα να ενταχθεί στην ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου.

Με βάση τα σχέδια του ΥΠΕΚΑ, οι μικρο-αυθαιρεσίες θα νομιμοποιούνται ανεξαρτήτως αριθμού, έναντι καταβολής προστίμου 500 ευρώ, με την υποβολή της σχετικής αίτησης στο πληροφοριακό σύστημα, υπεύθυνης δήλωσης του ιδιοκτήτη και τεχνικής έκθεσης του μηχανικού.

Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου

Σε δημόσια διαβούλευση έδωσε την Παρασκευή το ΥΠΕΚΑ το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για τον θεσμό της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτηρίου, μέσω του οποίου θα καταγραφεί λεπτομερώς η κατάσταση των ακινήτων, τόσο για τον εντοπισμό αυθαιρεσιών όσο και για φορολογικούς σκοπούς.

Μάλιστα το σχέδιο προβλέπει ότι τα κεντρικά υπολογιστικά συστήματα της ταυτότητας του κτηρίου, θα είναι άμεσα διασυνδεδεμένα με τις αντίστοιχες βάσεις καταχώρισης και αποθήκευσης δεδομένων των ακινήτων της Κτηματολόγιο Α.Ε., της ΔΕΗ Α.Ε και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ).

Η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτηρίου αναμένεται να τεθεί σε ισχύ εντός του καλοκαιριού, με την πρώτη καταγραφή ακινήτων να ολοκληρώνεται σε μια δεκαετία.

«Ο νέος θεσμός, μέσα από την ηλεκτρονική διαδικασία που εισάγει, προάγει τη διαφάνεια στην αγορά. Αναβαθμίζει το περιουσιακό δικαίωμα κάθε πολίτη. Αποτελεί μία αναλυτική καταγραφή της κατάστασης του κτιρίου, που προάγει την ασφάλεια των συναλλαγών και αναδεικνύει την αξία κάθε ακινήτου. Η υλοποίηση της ταυτότητας του κτιρίου είναι σημαντική και για τον τομέα της ασφάλειας των κτιρίων και κατασκευών. Δεν αφορά τα σχέδια της μελέτης, αλλά την πραγματική, σε κάθε χρονική στιγμή, αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης του ακινήτου», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ.


Στελέχη του ΥΠΕΚΑ αναφέρουν ότι για την ηλεκτρονική ταυτότητα οι ιδιοκτήτες δεν θα επιβαρυνθούν μεπαράβολα, ενώ η πληρωμή του μηχανικού θα κανονίζεται μετά από διαπραγμάτευση με τον ιδιοκτήτη.econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com