Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Ο Τσίπρας στο Ζάγκρεμπ Καλεί Κράτη για ‘’Ευρωπαϊκή Μεσογειακή Άνοιξη’’





ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Ο διαδικτυακός τόπος Dalmacija News αναφέρεται στην παρουσία του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρα, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Subversive του Ζάγκρεμπ. Σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας και οι προσκεκλημένοι στο Φεστιβάλ, Όλιβερ Στόουν και Σλαβόι Ζίζεκ, είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Κροατίας, Ίβο Γιοσίποβιτς.
Ο κ. Τσίπρας, επεσήμανε ότι «η λύση για τα τρέχοντα προβλήματα της Ευρώπης έγκειται στις ριζικές πολιτικές αλλαγές, για την υλοποίηση των οποίων είναι απαραίτητες κοινές προσπάθειες», καθώς «οι ευρωπαϊκοί λαοί πρέπει από κοινού να αγωνιστούν για ένα διαφορετικό και καλύτερο μέλλον».
Στην επίσκεψη Τσίπρα αναφέρεται και άρθρο στο διαδικτυακό τόπο της κροατικής ε/φ Vecernji List, με τίτλο «Πραγματικός κίνδυνος για την Ευρώπη είναι η Γερμανία και η Μέρκελ», παραθέτει δηλώσεις του Α. Τσίπρα, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ορισμένοι ισχυρίζονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί κίνδυνο για την Ευρώπη κι ότι εγώ είμαι ο πιο επικίνδυνος ευρωπαίος πολιτικός. Κι όμως, ο πραγματικός κίνδυνος για την Ευρώπη είναι η Γερμανία και η Άγκελα Μέρκελ», ενώ υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη οδηγήθηκε στο αδιέξοδο από την γερμανική ηγεμονία και τον νεοφιλελευθερισμό».
Το δημοσίευμα σημειώνει επίσης ότι «ο κ. Τσίπρας δεν κάνει πλέον λόγο για την άνευ όρων αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αλλά για το ευρώ ως ένα ισχυρό μοχλό στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Υπογραμμίζει ότι η καλύτερη λύση για την Ευρώπη είναι η συνεργασία, η οποία πρέπει να πυροδοτήσει μια ‘ευρωπαϊκή μεσογειακή άνοιξη», ενώ, κληθείς να σχολιάσει την ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ, όχι και στην ευρωζώνη, είπε : «μην το σκέφτεστε καν, σας το λέω ως κάποιος που έχει εμπειρία με την ευρωζώνη».
Πως μπορεί να διαφωνήσει άραγε κάποιος καλόπιστος με όσα δήλωσε ο κ. Τσίπρας, βλέποντας την ευρωζώνη να βυθίζεται στην ύφεση. Η ευρωζώνη διανύει την μακρύτερη περίοδο ύφεσης από την ίδρυση της το 1999, καθώς τα τελευταία 6 τρίμηνα στη νομισματική ένωση δεν σημειώθηκε οικονομική ανάπτυξη, ενώ σύμφωνα με την Eurostat, το πρώτο τρίμηνο του 2013 η ευρωπαϊκή οικονομία συρρικνώθηκε ξανά, κατά 0,2%. Σε ύφεση βρίσκονται 9 από τα 17 κράτη της ευρωζώνης, με την Ελλάδα να διανύει ύφεση τα τελευταία 19 τρίμηνα, αλλά και τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, τη Γαλλία να βυθίζεται στην ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2013. Μόνο η γερμανική οικονομία σημείωσε οριακή ανάπτυξη 0,1%, καθώς και το χρηματιστήριο του Λονδίνου προειδοποίησε ότι ή ευρωζώνη είναι σήμερα ο πιο αδύναμος κρίκος της παγκόσμιας οικονομίας.anaconda.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com