Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Νέο "μέτωπο" στην κυβέρνηση για τους συμβασιούχους.



Νέο "μέτωπο" στην κυβέρνηση με αφορμήδιάταξη που αναμένεται να περιληφθεί στοπολυνομοσχέδιο και ουσιαστικά "ακυρώνει"δικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες επιστρέφουν προσωρινά στην εργασία τους συμβασιούχοι που η σύμβαση τους έχει λήξει. Ο υπουργός Δικαιοσύνης δηλώνει ότι δεν θα την υπογράψει.

Μιλώντας στο Mega, ο Α. Ρουπακιώτηςανέφερε ότι "δεν έχει λάβει τίποτα από τον κ. Μανιτάκη", αλλά έλαβε ένα σχέδιο από τηΓενική Γραμματεία της κυβέρνησης με το οποίο, όπως δήλωσε, είναι αντίθετος. "Αφού είμαι αντίθετος, σημαίνει ότι δεν το υπογράφω", τόνισε. Την ίδια στάση κράτησε και από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Βούτση, ο οποίος τον συνεχάρη για τη στάση του. 

Ο κ. Ρουπακιώτης ανέφερε ότι "σήμερα γίνεται αγώνας σε δύσκολες συνθήκες, που διαμορφώθηκαν εδώ και 30 χρόνια, για να διατηρήσουμε πολλά από τα δικαιώματα". 

"Υπερασπιζόμαστε την Ελλάδα της Δημοκρατίας και των δικαιωμάτων και είμαστε αντίθετοι σε κάθε ενέργεια βίαιης διακινδύνευσης τους", τόνισε.



Κύκλοι του υπουργ
είου Δικαιοσύνης έφεραν τον κ. Ρουπακιώτη να δηλώνει: "Δεν πρόκειται να κάνω ούτε ένα βήμα πίσω".

Διευκρινήσεις Μανιτάκη
Δεν αφορά την κατάργηση της έκδοσης δικαστικών προσωρινών διαταγών και την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων για απολυμένους εργαζόμενους, το σχέδιο ρύθμισης που προτίθεται να καταθέσει στο πολυνομοσχέδιο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, σύμφωνα με συνεργάτες του. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ρύθμιση αφορά μόνο χρονικούς περιορισμούς από τα ασφαλιστικά μέτρα και την προσωρινή διαταγή μέχρι την κύρια αγωγή, προκειμένου να εκδικάζεται η κύρια αγωγή σε εύλογο χρόνο, χωρίς να γίνεται κατάχρηση χρόνου με αναβολές, που μπορεί να φτάνουν και τα πέντε χρόνια. 

Με τη ρύθμιση η κύρια αγωγή θα πρέπει να εκδικαστεί εντός έξι μηνών. 

Σε ερώτηση του ΑΠΕ, αν υπάρξουν αναβολές χωρίς να ευθύνεται ο εργαζόμενος, επισημάνθηκε ότι "πρέπει να τηρηθεί η νομιμότητα".

Πάντως, το ζήτημα θα πρέπει να έχει διευκρινιστεί πλήρως μέχρι το βράδυ που θα κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή, ενώ υπενθυμίζεται ότι πραγματοποιείται και υπουργικό Συμβούλιο.

Επικοινωνία με Κουβέλη

Σημειώνεται ότι για το θέμα υπήρξε επικοινωνία μεταξύ του υπουργού Επικρατείας και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες, ενώ αναμένεται -σύμφωνα με πληροφορίες- να υπάρξει επικοινωνία μεταξύ του κ. Κουβέλη και του κ. Σαμαρά προκειμένου να ξεπεραστεί ο "σκόπελος".

Σύμφωνα με το Mega, ο κ. Κουβέλης φέρεται να επιβεβαίωσε την εμπλοκή, σημειώνοντας ότι οι προσωρινές διαταγές έχουν χάσει την προσωρινότητα τους. Ζητεί δε να οριστεί συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για την εκδίκαση των υποθέσεων που αφορούν τους συνταξιούχους.

Εκτιμάται ότι με την ρύθμιση η κυβέρνηση επιδιώκει παράλληλα να προκαταλάβει το "κύμα" προσφυγών εκ μέρους δημοσίων υπαλλήλων που θα μεταταγούν, θα βγουν σε διαθεσιμότητα ή θα απολυθούν, μέσω των ρυθμίσεων για τον δημόσιο τομέα που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο.

Πάντως ηγετικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ εμφανίζονται καθησυχαστικά για την υπέρβαση των αντιρρήσεων Ρουπακιώτη. 

Μιλώντας στο Mega, ο Δ. Χατζησωκράτης ανέφερε ότι "μέχρι την κατάθεση του νομοσχεδίου από το υπουργείο Οικονομικών -το απόγευμα- το θέμα θα έχει διευθετηθεί".

Στελέχη του κόμματος επισημαίνουν ότι η διάταξη αντιβαίνει με άλλη, η οποία ψηφίστηκε πριν από λίγες εβδομάδες. 

Κατά συνέπεια, τονίζουν, όπως φέρεται να διατυπώνεται, δεν θα μπορέσει να εισαχθεί στη Βουλή. 

Αναζητείται, σημειώνουν, η κατάλληλη διατύπωσή, έτσι ώστε να μην υπάρχουν νομικές αντιθέσεις με ψηφισθέντα νόμο και να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα και οι αποφάσεις των δικαστηρίων ισχύουν όταν ολοκληρωθεί η εκδίκασή τους.

Εξάλλου, δηλώνουν ότι δεν ευσταθεί η εκδοχή περί αντιπαράθεσης του κ. Ρουπακιώτη με τον κ. Μανιτάκη, καθώς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν έχει τη νομοθετική πρωτοβουλία ούτε έχει εισηγηθεί τέτοια ρύθμιση.

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

"Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που τυγχάνει και συνταγματολόγος, έρχεται να καταργήσει αυτά που ο ίδιος δίδαξε στο Πανεπιστήμιο. Με στόχο να καταργήσει δικαστικές αποφάσεις που αφορούν το δικό του νομοθετικό έκτρωμα περί διαθεσιμότητας, δεν διστάζει να στοχοποιήσει στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων", αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Και προσθέτει: "Μια ημέρα μετά τις αισιόδοξες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την καταπολέμηση της ανεργίας, σε μια περίοδο όπου οι άνεργοι φτάνουν το 1,5 εκ., αποδεικνύεται με το χειρότερο τρόπο ότι το μνημόνιο αποτελεί την ευκαιρία, το μέσο για την κατάργηση κάθε προστασίας των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοσία".



nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com