Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Όλο το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης! Από 10 ευρώ η δόση για τα χρέη - 4.000 απολύσεις στο Δημόσιο φέτος - Τι αλλάζει στους φόρους ακινήτων.





Ολόκληρο το πολυνομοσχέδιο 117 σελίδων που δόθηκε από την κυβέρνηση προς διαβούλευση στα κόμματα δεν έχει λάβει ακόμα την τελική τουι μορφή, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr θα δοθεί στη δημοσιότητα μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου.

Το πολυνομοσχέδιο το οποίο έχει προκαλέσει τριγμούς στην κυβέρνηση έχει δεκάδες προβλέψεις οι οποίες θα αλλάξουν τον τρόπο ζωής μας και αφορούν τις ρυθμίσεις για τα χρέη προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, το νέο χαράτσι για το 2013, οι απολύσεις στο δημόσιο και το άνοιγμα των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων.

Με αυτό το πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πείσει την τρόικα έτσι ώστε να ξεκλειδώσουν οι δόσεις προς την Ελλάδα, με τους βουλευτές να καλούνται να το ψηφίσουν στη Βουλή την Κυριακή.

Συγκεκριμένα το πολυνομοσχέδιο προβλέπει:
Αναφορικά με τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες και τα ταμεία προβλέπονται απεριόριστες δόσεις για φυσικά πρόσωπα με χρέη ώς 5.000 ευρώ. 


Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης αναμένεται να είναι στα 10 ευρώ ανάλογα φυσικά και με τα εισοδήματα που παρουσιάζει ο οφειλέτης. Θα υπάρχει επίσης η πρόβλεψη για ευνοϊκή μεταχείριση με περισσότερες και πιο χαμηλές δόσεις για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 5.000 ευρώ, αλλά βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία. Σχετικά με τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις η εξόφληση θα γίνεται σε 48 δόσεις.

Σχετικά με τους φόρους στα ακίνητα, το λεγόμενο χαράτσι θα εισπραχθεί και το 2013 μέσω της ΔΕΗ με οριζόντια μείωση 15%. Σχετικά με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων θα εισαχθεί το 2014, ενώ για τους φόρους ακινήτων 2011 – 2012 – 2013 πρόκειται να εξοφληθεί σε έως και 7 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ.

Για τη φορολογία των λεγόμενων 18άρηδων φαίνεται πως δεν θα αναγκαστούν να υποβάλλουν φορολογική δήλωση, ενώ δεν υποβάλλουν δήλωση όσοι νέοι έχουν περιουσιακά στοιχεία και είναι προστατευόμενα μέλη. Ωστόσο, θα έχουν την υποχρεώση να λάβουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.

Με το πολυνομοσχέδιο θα υπάρξει και νέο σύστημα πληρωμής ΦΠΑ. Η υποβολή θα γίνεται με καταβολή ελάχιστου ποσού 10 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα εξοφλείται σε δύο δόσεις και στο τέλος του ίδιου μήνα θα καταβάλλεται η πρώτη δόση.

Σχετικά με το Δημόσιοι προβλέπεται πως εντός του 2013 θα γίνουν 4.000 απολύσεις, ενώ το 2014 θα απολυθούν 11.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Επίσης, θα ισχύσει ο κανόνας για κάθε μία αποχώρηση θα γίνεται μία πρόσληψη πάντα με αξιοκρατικά κριτήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει και non paper από το Μέγαρο Μαξίμου με τις γενικές προβλέψεις του νομοσχεδίου:
Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών σε εφορία - ταμεία

- «Απεριόριστες» δόσεις για φυσικά πρόσωπα με χρέη ως 5.000 ευρώ
- Ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης: από δέκα ευρώ, ανάλογα με τα πραγματικά εισοδήματα του οφειλέτη
- Πρόβλεψη για ευνοϊκή μεταχείριση με πολλές και χαμηλές δόσεις και για εισοδήματα άνω των 5.000 ευρώ, που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία
- Επαγγελματίες και επιχειρήσεις. εξόφληση έως 48 δόσεις

Φόροι στα ακίνητα

- «Χαράτσι» ακινήτων και το 2013 μειωμένο οριζόντια 15%
- Το 2013 το «χαράτσι» θα εισπραχθεί μέσω ΔΕΗ
- Πρόβλεψη για Ενιαίο Φόρο Ακινήτων το 2014 χωρίς την τελική ρύθμιση

Φορολογία 18άρηδων

- Γλιτώνουν από την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης οι νέοι που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν εισοδήματα
- Δεν θα υποβάλουν δήλωση όσοι νέοι έχουν περιουσιακά στοιχεία (αυτοκίνητο, ακίνητο) και είναι προστατευόμενα τέκνα
- Ειδική πρόβλεψη για εξαίρεση από τα τεκμήρια συνδικαιούχων σε τραπεζικούς λογαριασμούς
- Υποχρεωτικά θα πρέπει να λάβουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου

Νέο σύστημα πληρωμής ΦΠΑ

1η περίπτωση:

- Υποβολή περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ με καταβολή ελάχιστου ποσού 10 ευρώ
- Το υπόλοιπο ποσό θα εξοφλείται σε δυο δόσεις
- Στο τέλος του ίδιου μήνα θα καταβάλλεται η πρώτη δόση
- Στο τέλος του επόμενου μήνα θα εξοφλείται η δεύτερη δόση προσαυξημένη κατά 2%

2η περίπτωση

- Καταβολή του 50% του ΦΠΑ με την υποβολή της δήλωσης
- Το υπόλοιπο ποσό θα εξοφλείται στο τέλος του επόμενου μήνα

Δημόσιοι υπάλληλοι

- 15.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις ως τα τέλη του 2014, εκ των οποίων 4.000 φέτος
- Θα ισχύσει ο κανόνας για κάθε μία αποχώρηση, μία πρόσληψη με αυστηρά και αξιοκρατικά κριτήρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com