Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

"Θρίλερ" με τα κόκκινα δάνεια με υποθήκη σε πρώτη κατοικία...


Αμετακίνητο το ΔΝΤ ζητά πλήρη απελευθέρωση των πωλήσεων σε distress funds...

 Σε θρίλερ με δυσοίωνες προβλέψεις εξελίσσεται η διαπραγμάτευση των Θεσμών με την κυβέρνηση για την τύχη των κόκκινων δανείων. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι θεσμοί, με αιχμή του δόρατος το ΔΝΤ παραμένουν αμετακίνητοι στη θέση τους για πλήρη απελευθέρωση της αγοράς και ουσιαστικά κατάργηση του νόμου Κατσέλη.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις αφορούν στα κόκκινα δάνεια, στεγαστικά, καταναλωτικά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εγγύηση τη μοναδική κατοικία, με τους θεσμούς να επιμένουν σε θέσπιση νομοθετικού πλαισίου που θα επιτρέπει την πώλησή τους σε distress funds μετά τη λήξη της παράτασης πώλησής τους στις 15 Μαρτίου.
Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για ρεαλιστικό σχέδιο το οποίο έχει κατατεθεί στους θεσμούς αναφορικά με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ωστόσο, την ίδια ώρα από την πλευρά των θεσμών τηρείται σιγή ιχθύος, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση ή έστω σχόλιο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων στην ελληνική πρόταση αναφορικά με τα NPLs, με την πιο σκληρή στάση να τηρείται εκ νέου από το ΔΝΤ. Ένα από τα θέματα που θέτει η Αθήνα είναι το καθεστώς φορολόγησης των distress funds που θα "χτυπάνε" χαρτοφυλάκια επισφαλειών, καθώς θέλει να φορολογούνται όπως οι ελληνικές τράπεζες.
Έτσι, δεδομένου ότι η ελληνική πλευρά υπογραμμίζει πως έχει απελευθερωθεί η αγορά των κόκκινων δανείων σε ένα ποσοστό 50%, προτείνει:
την πλήρη και καθολική εξαίρεση από την πώληση των κόκκινων στεγαστικών δανείων με εγγύηση τη μοναδική κατοικία του δανειολήπτη.
την εξαίρεση των κόκκινων καταναλωτικών δανείων με εγγύηση τη μοναδική κατοικία έως του ποσού (σ.σ. ύψος δανείου) των 20.000 ευρώ. Δεδομένου ότι η κρίσιμη μάζα των κόκκινων καταναλωτικών είναι μέχρι 20.000 ευρώ, οι δανειστές το απορρίπτουν με το επιχείρημα ότι έτσι προστατεύονται όλοι. Μάλιστα, μετά το 2007 οι ελληνικές τράπεζες κάλεσαν τους δανειολήπτες καταναλωτικών δανείων άνω των 10.000 ευρώ να κάνουν χρήση ευνοϊκών ρυθμίσεων με αισθητά μειωμένα επιτόκια, εφόσον βάλουν ενέχυρο κάποιο ακίνητο.
την εξαίρεση από την προοπτική πώλησης των κόκκινων δανείων προς ελεύθερους επαγγελματίες μέχρι το ύψος των 250.000 ευρώ. Το ύψος του δανείου που θέλει να εξαιρείται η κυβέρνηση για τα δάνεια των μεσαίων επιχειρήσεων ανεβαίνει στις 500.000 ευρώ.

Ως εκ τούτου, μπορεί ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Σταθάκης να δήλωσε στο Bloomberg πως «θέλουμε να υπάρχει μία μακρά μεταβατική περίοδο για ευαίσθητες κατηγορίες, όπως τα στεγαστικά δάνεια, τα μικρά καταναλωτικά δάνεια καθώς και τα δάνεια προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις», ωστόσο η σημερινή διαρροή στο αμερικανικό πρακτορείο δείχνει πως οι δύο πλευρές χωρίζονται από μία... άβυσσο.
Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το αμερικανικό πρακτορείο, η άποψη του Ταμείου για το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι πως πρέπει να να υπάρξει πλήρως απελευθέρωση της δυνατότητας πώλησής τους, ενώ -όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές- το Ταμείο εκφράζει προειδοποιήσεις ότι μπορεί να χρειαστούν νέες ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών.
Στο μέτωπο των NPLs η κατάσταση προδιαγράφεται εξαιρετικά δύσκολη, καθώς στη γραμμή της εξεύρεσης λύσης για την αντιμετώπιση των τραπεζικών επισφαλειών βρίσκεται εκτός από το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τον Μάριο Ντράγκι τη Δευτέρα να τονίζει πως απαιτείται μια γνήσια και αξιόπιστη στρατηγική για τη διαχείρισή τους. Η στάση των Θεσμών απέναντι στο θέμα συνοψίζεται στη φράση "κάντε το όπως η Κύπρος", όπου νομοθετήθηκε θέσπιση του πλαισίου που δίνει τη δυνατότητα πώλησης όλων των κατηγοριών δανείων, συμπεριλαμβανομένων και όσων είχαν ενέχυρο την πρώτη κατοικία.
Η "προειδοποίηση" για νέα ανακεφαλαιοποίηση πάντως μέσω των διαρροών του ΔΝΤ αποτελεί ουσιαστικά ευθεία απειλή για bail in, καθώς το σενάριο για εύρεση κεφαλαίων από τον ESM που θα καλύψουν τυχόν νέες ανάγκες των τραπεζών αποτελεί ένα σύντομο ανέκδοτο...
Πάντως, προβληματισμό προκαλεί την ίδια ώρα στα τραπεζικά στελέχη το γεγονός ότι ξένα funds δεν έχουν επιδείξει μέχρι στιγμής ενδιαφέρον για χαρτοφυλάκια NLPs, με τις τιμές να είναι εξευτελιστικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com