Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2015

ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ – Αρχίζουν να αποχωρούν αμερικανοί υπήκοοι ...


Χωρίς κάποια επίσημη εξήγηση η Αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την επιστροφή και τον επαναπατρισμό έως και 1000 Αμερικανών Πολιτών που διαμένουν στην Τουρκία και είναι συγγενείς με αξιωματούχους και ένστολους της Αμερικανικής Κυβέρνησης σε Τουρκικό Έδαφος. Η απόφαση αυτή ελήφθη τόσο υπό τον φόβο αντιποίνων λόγω της έναρξης επιχειρήσεων κατά του ISIS από την Αμερικανική Βάση Ιντσιρλικ στην Τουρκία, όσο και λόγω της Κουρδικής εξέγερσης και της δράσης του PKK.
Καθώς το Ιντσιρλικ βρίσκεται στις Νοτιο-ανατολικές περιοχές της Τουρκίας, σε πολλές από τις οποίες ισχύει στρατιωτικός νόμος και απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ, για να αποφευχθούν τα χειρότερα και με το σκεπτικό της πρόληψης αποφασίστηκε η εκκένωση σε εθελοντική βάση όλων των Αμερικανικών οικογενειών. Η εκκένωση θα γίνει μέσα από άμεση καταβολή των εξόδων και διαμέσου εμπορικών επιβατικών αερογραμμών.
Εάν απαιτηθεί έχει δοθεί εντολή να μισθωθούν και πτήσεις charter σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης. Μέχρι στιγμής έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 100 Αμερικανοί υπήκοοι, οι οποίοι έχουν προχωρήσει τις διαδικασίες αποχώρησης. Η συντριπτική πλειοψηφία των συγγενών Αμερικανών αξιωματούχων  που διαμένουν σε επικίνδυνες περιοχές φθάνουν τους 900 στην περιοχή του Ιντσιρλίκ και αλλούς 100 στo προξενείο των ΗΠΑ στα Άδανα.
Ο εκπρόσωπος τύπου του Αμερικανικού Πενταγώνου, Peter Cook, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την κατάσταση στην Τουρκία και την λήψη αυτής της απόφασης απάντησε:  «H απόφαση πάρθηκε χωρίς να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος, αλλά μετά από το γεγονός της έναρξης επιχειρήσεων από την AFB Incirlik».
Αρνήθηκε να σχολιάσει ερωτήσεις για αυξημένο κίνδυνο από την ISIS, για επιθέσεις εντός Τουρκίας.
«Το μέτρο αυτό δεν πάρθηκε εξαιτίας αυξανόμενου κινδύνου αλλά προληπτικά λόγω της ενεργής εμπλοκής των ΗΠΑ σε εμπόλεμες περιοχές από το έδαφος της Τουρκίας. Είναι ένα καθαρά προληπτικό εθελοντικό μέτρο και τίποτα άλλο».

Την παρούσα στιγμή πάνω από 1700 ένστολοι της Αμερικανικής Αεροπορίας USAF βρίσκονται στην Τουρκία για την υποστήριξη επιχειρήσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους. Οι επιχειρήσεις αναγνώρισης και βομβαρδισμού γίνονται μέσω αεροσκαφών F-16 που έχουν μετασταθμεύσει στο Ιντσιρλικ και αναγνωριστικών αεροσκαφών Predator που ήταν σταθμευμένα εδώ και χρόνια. Η εναρξη των επιχειρήσεων έγινε στις 12 Αυγούστου του 2015 και είχε ως αποτέλεσμα την ανάκοψη της προέλασης κατά Κουρδικών Θέσεων στο Κομπάνι. Παρόλη την υποστήριξη των Κουρδικών Δυνάμεων το Ισλαμικό Κράτος έχει εγκαθιδρύσει την επιρροή του σε πολυπληθής περιοχές όπως το Χαλέπι και η Ράκκα.
Επιπλέον λίγες μέρες πριν κατέλαβε την αεροπορική βάση Idlib μετά από πολύχρονη πολιορκία. Το γεγονός αυτό πυροδότησε την ενεργή εμπλοκή Ρώσων Πεζοναυτών στις περιοχές γύρω από την Λαττάκεια και τον μαζικό εφοδιασμό διαμέσου αέρος και θαλλάσης του καθεστώτος του Άσσαντ με νέο οπλισμό και εξοπλισμο. Η εμπλοκή των Ρώσων στη Συρία μπορεί να οδηγήσει σε αναδίπλωση του Ισλαμικού Κράτους ακόμη και σε περιοχές εκτός Συρίας και Ιράκ. Η «νεκρή ζώνη» στα Βόρεια Σύνορα με την Τουρκία εκτός από έξοδο διαφυγής των προσφύγων αποτελεί και οδό διείσδυσης για τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους στην Νοτιοανατολική Τουρκία. Η επίθεση στο Σουρούτς κατά Κούρδων πολιτών ήταν έργο του Ισλαμικού Κράτους ως αντίποινα στην ήττα τους στο Κομπάνι.
Η αδυναμία ή τα στραβά μάτια στην δράση του Ισλαμικού Κράτους σε Τουρκικό Έδαφος οδήγησε στην εξέγερση των Κουρδικών Επαρχιών κατά της Κεντρικής Τουρκικής Διοίκησης. Η έναρξη επιχειρήσεων επίσης κατά του PKK τόσο σε Συριακό όσο και σε Τουρκικό έδαφος (βλέπε Εντολή Σουλτάνου: Διπλή επιχείρηση κατά Κούρδων και ISIS σε Ιράκ και Συρία ), αύξησε ακόμη περισσότερο την ένταση.

Για να κατανοήσει κάποιος την επίδραση του Ισλαμικού στοιχείου και στην Τουρκία, δεν έχει παρά να παρακολουθήσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ ο οποίος δήλωσε σχετικά με την μάχη ενάντια του PKK : « Θέλω να πεθάνω ως Μάρτυρας. Θεού θέλοντος, θα ήθελα να πεθάνω ως μάρτυρας για την θρησκεία μου, το έθνος μου και τη χώρα«.
Η σύνδεση των στρατιωτικών επιχειρήσεων με την υπεράσπιση της Θρησκείας εκτός από την προσπάθεια που επικεντρώνεται στο να φανατίσει ιδιαίτερα τους οπαδούς του κυβερνώντος κόμματος AKP, κλείνει επίσης το μάτι σε οργανώσεις όπως η Al Nusra της οποίας οι τραυματίες μαχητές της έχουν νοσηλευτεί σε Τουρκικά νοσοκομεία. Πιθανή στροφή της AL-Nusra κατά των Κούρδων θα επιτρέψει στο οριστικό ξεκαθάρισμα της προοπτικής δημιουργίας του Κουρδιστάν. Τα ανταλλάγματα βέβαια στην Al-Nusra δεν θα μπορούσαν από το να είναι οπλισμός, πυρομαχικά και επίσης αεροπορικοί βομβαρδισμοί κατά της ISIS, με την οποία έχουν συγκρουστεί σποραδικά.
Επιπλέον ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέντ Νταβούτογλου είχε καλέσει στην έναρξη των επιχειρήσεων τους Τούρκους Συμπατριώτες του ότι:

«Θα αναγκαστείτε ακόμη και να θυσιάσετε τους γιους σας, κατά τηνς διάρκεια των επιχειρήσεων κατά των Κούρδων «τρομοκρατών» του PKK».
Από την έναρξη των επιχειρήσεων εδώ και ένα μήνα, πάνω από 120 (σύμφωνα με την Zaman πολλοί υπέκυψαν στα τραύματά τους, αρχικοί νεκροί των επιθέσεων κυμαίνονταν λίγο πάνω από τους 40) Τούρκοι ένστολοι των Σωμάτων Ασφαλείας έχουν χάσει την ζωή τους. Οι συνεχιζόμενες επιδρομές κατά Κουρδικών στόχων έχουν στοιχίσει την ζωή σε εκατοντάδες Κούρδους χωρίς βέβαια να διευκρινίζεται η αναλογία αμάχων-ενόπλων ανάμεσα στα θύματα.
Τουρκικές Εκλογές Νοεμβρίου
Οι Τουρκικές Εκλογές τον Νοέμβριο αναμένεται να αυξήσουν ακόμη περισσότερο την αναταραχή στην Τουρκία πριν την διεξαγωγή τους. Η αδυναμία δημιουργίας κυβέρνησης αυτόδύναμης ή συνεργασίας, από την παρούσα Τουρκική Βουλή, οδηγεί την χώρα σε πολιτική αστάθεια. Η είσοδος του Κουρδικού Κόμματος HDP δεν πάρθηκε με καλό μάτι όχι μόνο από τους εθνικιστές των «Γκρίζων Λύκων» αλλά και από το κυβερνών μετριοπαθές Ισλαμικό Κόμμα AKP του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Με διαταγές του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν εκατοντάδες μέλη του εκλεγμένου HDP βρίσκονται στην φυλακή, με κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατική ομάδα και υποστήριξη επιθέσεων του PKK.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr