Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2015

Έρχεται η "χατζάρα" σε τρία ταμεία -Ποιοι ασφαλισμένοι που θα λάβουν ραβασάκι να τα "σκάσουν" !...


Πάρτε βαθιές ανάσες πριν ξεκινήσετε να διαβάζετε...
Κατά 48% πρέπει να μειωθεί η συνολική κρατική χρηματοδότηση στο ΝΑΤ, τον ΟΓΑ και τον ΟΑΕΕ
- To μνημόνιο που ψηφίστηκε στις 13 Αυγούστου προβλέπει πως “έως τον Οκτώβριο του 2015 οι αρχές θα θεσπίσουν νομοθετικά την κατάργηση εντός τριών ετών όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται με κρατικούς πόρους”
- Τα ελλείμματα που θα δημιουργήσει η μειωμένη κρατική χρηματοδότηση των ταμείων θα πρέπει να τα καλύψουν οι ασφαλισμένοι πληρώνοντας μεγαλύτερες εισφορές, αλλιώς το βάρος θα πάει στις πλάτες των συνταξιούχων
- Το μνημόνιο προβλέπει πως η μεταρρύθμιση αυτή “θα αρχίσει να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2016″
Κατά 3,7 δισ. ευρώ ή 48% πρέπει να μειωθεί η συνολική κρατική χρηματοδότηση στο ΝΑΤ, τον ΟΓΑ και τον ΟΑΕΕ από το 2016 έως το 2018 προκειμένου να φτάσει στο επίπεδο στο οποίο βρίσκεται η χρηματοδότηση του ΙΚΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό (στο 20 -25% των συνολικών δαπανών του για συντάξεις).
Τη δραστική αυτή μείωση της χρηματοδότησης του κράτους προς τα τρία από τα πέντε μαζικότερα ταμεία κύριας ασφάλισης (ΝΑΤ, ΟΓΑ,ΟΑΕΕ) “κρύβει” το νέο Μνημόνιο που ψηφίστηκε στις 13 Αυγούστου.
Ειδική διάταξή του προβλέπει χαρακτηριστικά πως “έως τον Οκτώβριο του 2015 οι αρχές θα θεσπίσουν νομοθετικά την κατάργηση εντός τριών ετών όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται με κρατικούς πόρους και την εναρμόνιση των κανόνων σχετικά με τις εισφορές σε όλα τα ταμεία συντάξεων προς τη δομή των εισφορών στο κύριο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων υπαλλήλων (ΙΚΑ).
Αυτό σημαίνει πως τα ελλείμματα που θα δημιουργήσει η μειωμένη κατά 48% κρατική χρηματοδότηση του ΝΑΤ, του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ θα πρέπει να τα καλύψουν οι ασφαλισμένοι πληρώνοντας μεγαλύτερες εισφορές, προκειμένου να αποφευχθούν νέες πρωτοφανείς μειώσεις στις συντάξεις.
Το Μνημόνιο προβλέπει πως η μεταρρύθμιση αυτή “θα αρχίσει να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2016″.
Συνεπώς, σε 4 ½ μήνες από σήμερα, οι ασφαλισμένοι του ΝΑΤ, του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ θα πρέπει να ετοιμάζονται να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, αλλιώς το βάρος της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης θα πέσει στους συνταξιούχους των παραπάνω ταμείων.
Υπηρεσιακά στελέχη του Υπ. Εργασίας εξηγούν στο Capital.gr πως ο κρατικός προϋπολογισμός καλύπτει το ακόλουθο ποσοστό των χρηματοδοτικών αναγκών του καθενός από τα προαναφερθέντα ταμεία για συντάξεις:
* Το 90% (900 εκατ. ευρώ) του ΝΑΤ. Η μείωση που εκτιμάται ως αναγκαία για την “εναρμόνιση” του εν λόγω ταμείου με το ΙΚΑ όσο αφορά την κρατική χρηματοδότηση αγγίζει τα 800 εκατ. ευρώ (-88%)
* Το 85% (3,2 δισ. ευρώ) του ΟΓΑ. Η μείωση που ενδέχεται να υπάρξει στη χρηματοδότηση από το κράτος, σ’ αυτή την περίπτωση, φτάνει τα 2,3 δισ. ευρώ (-71%)
* Το 45% (1,4 δισ. ευρώ) του ΟΑΕΕ. Η μείωση σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσε να φτάσει τα 600 εκατ. ευρώ (-42%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr