Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2015

Αν εγγυηθεί η ΕΕ τα σύνορα θα μειώσουμε τις αμυντικές δαπάνες ...


Για άλλη μία φορά οι ελληνικές αμυντικές δαπάνες βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημοσιότητας καθώς Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αλλά και Γερμανοί πολιτικοί αναφέρθηκαν στο ύψος τους και ζήτησαν τον περιορισμό τους.
Με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας (ISDA-ΙΑΑΑ)
Οι δηλώσεις εκλήφθηκαν τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από την κοινή γνώμη ως επιδίωξη αφοπλισμού της χώρας. «Δεν πρόκειται δεν δεχθούμε μέτρα που εντείνουν την καταστροφική πορεία των μνημονιακών πολιτικών. Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε τον αφοπλισμό της χώρας, που θα βάλει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία, την κυριαρχία της και την ύψιστη αποστολή που επιτελούν με τον καλύτερο τρόπο κάτω από ειδικές συνθήκες οι γυναίκες και οι άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων», δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος.
Όμως, κατά την άποψή μας, οι αναφορές των προαναφερθέντων ξένων παραγόντων είναι αστείες και αποτέλεσμα της μυθολογίας που περιβάλλει τις ελληνικές αμυντικές δαπάνες, άλλα και άγνοιας (γνήσιας ή ηθελημένης) μίας πολύ βασικής παραμέτρου. Ίσως η δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας θα έπρεπε να προχωρήσει ένα βήμα ακόμη τονίζοντας για ποιον λόγο η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να διαθέτει σημαντικούς οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους για την εθνική άμυνα.
 
Η Ελλάδα είναι το μοναδικό μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ που από το 1995 αντιμετωπίζει την απόφαση του κοινοβουλίου της Τουρκίας που εξουσιοδοτεί την εκάστοτε κυβέρνηση της γειτονικής χώρας να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα συμπεριλαμβανομένης και της στρατιωτικής δράσης («casus belli») στην εφαρμογή από τη χώρα μας των προβλέψεων της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (United Nations Convention on the Law of the Sea – UNCLOS) που επιτρέπουν την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια από τα έξι που είναι σήμερα. Η απόφαση αυτή παραμένει σε ισχύ μέχρι σήμερα και δεν διαφαίνεται πιθανότητα αναίρεσης της το ορατό μέλλον.
Καμία άλλη χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ δεν αντιμετωπίζει σήμερα παρόμοια απειλή. Και αυτός ακριβώς ο λόγος είναι που επιβάλλει στην Ελλάδα τις υψηλές αμυντικές δαπάνες (συμπεριλαμβάνουν τις εξοπλιστικές δαπάνες).
Επιπρόσθετα, τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών αποδεικνύουν με αψευδή τρόπο, ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης οι αμυντικές δαπάνες μειώθηκαν σημαντικά, σχεδόν σε ποσοστό 50% (διπλάσιο από τη μείωση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος), και ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις όσο και το προσωπικό τους κατέβαλλαν με το παραπάνω το «μέρισμα» που τους αναλογούσε.
Ίσως ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας θα έπρεπε να προχωρήσει ακόμη ένα βήμα ζητώντας από τους συμμάχους – εταίρους μας (εντός ή εκτός εισαγωγικών) να αναλάβουν και να εγγυηθούν με παρουσία στρατευμάτων τους και μέσων στο έδαφος σε κρίσιμες περιοχές, την ευθύνη προστασίας της ελληνικής ακεραιότητας από την τουρκική προκλητικότητα, ως διασφάλιση που θα επιτρέψει την περαιτέρω λελογισμένη μείωση των αμυντικών δαπανών.http://espekm.gr/home/?p=7991

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr