Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2015

Ωμή παρέμβαση Ράμα(ΑΛΒΑΝΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ) κατά Ελλήνων υποψηφίων ...


Τέσσερα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες για την εκλογή δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων στην Αλβανία, το πολιτικό θερμόμετρο έχει ανέβει κατακόρυφα.

Κι αν στους περισσότερους δήμους, η μάχη των εντυπώσεων δίνεται μεταξύ Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης, δεν συμβαίνει το ίδιο στο χώρο στον οποίο κατοικεί η μεγάλη μάζα των Ελλήνων της Αλβανίας.

Σε αυτόν είναι εμφανής και άμεση η εμπλοκή της Αλβανικής Κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα, που κάνει ο, τι περνά από το χέρι του για να αποτρέψει την εκλογή δημάρχων που δεν θα υποτάσσονται στα σχέδιά του. Στους Δήμους Δερόπολης και Φοινίκης, λίγο – πολύ τα πράγματα είναι ξεκαθαρισμένα καθώς πρόκειται για δύο δήμους με αμιγή Ελληνικό πληθυσμό (και ελάχιστους μεταφερθέντες από το Βορρά) και οι νέοι Δήμαρχοι θα είναι Έλληνες, άσχετα από τον πολιτικό χώρο που θα προέρχονται.

Εκεί που το Αλβανικό κατεστημένο και κυρίως η Κυβέρνηση Ράμα, παρεμβαίνει κατά προκλητικό τρόπο, είναι στους Δήμους Χιμάρας και Κονίσπολης.

Στον πρώτο, από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας, ο Αλβανός Πρωθυπουργός έθεσε εκβιαστικό δίλημμα στους κατοίκους του Δήμου, ώστε να ψηφίσουν τον εκλεκτό του Γιώργο Γκόρο για Δήμαρχο, ο οποίος τάσσεται ανοικτά υπέρ των θέσεων του.

Οξύνει ο Ράμα…

Τις τελευταίες ημέρες ο Έντι Ράμα, και μετά τα θετικά μηνύματα που εκπέμπει η υποψηφιότητα του Αναστάση Γκούντα, στο Δήμο Κονίσπολης, ανέλαβε ο ίδιος και τη «στήριξη» του Τσάμη υποψηφίου, επισκεπτόμενος την Κονίσπολη. Από εκεί μάλιστα, για μια ακόμη φορά ανέβασε τους τόνους και σε βάρος της Ελλάδος, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις του- και παρά τη σαφή καταδίκη τους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- για τα θαλάσσια σύνορα και τις έρευνες για υδρογονάνθρακες σε Ήπειρο και Ιόνιο, υποστηρίζοντας ότι η Αλβανία δεν διαπραγματεύεται τα εθνικά της συμφέροντα! Ο Δήμος Κονίσπολης γειτνιάζει με τη Θεσπρωτία, η κωμόπολη της Κονίσπολης κατοικείται αποκλειστικά από μουσουλμάνους, τα περισσότερα όμως χωριά είναι μεικτά, από Έλληνες και μουσουλμάνους.

Βανδαλισμοί κατά Μπελέρη

Ο Έντι Ράμα, μετά τις πρώτες του δηλώσεις κατά του υποψήφιου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ- ΚΕΑΔ στο Δήμο Χιμάρας Φρέντη Μπελέρη, όξυνε ακόμη περισσότερο το κλίμα, καθώς προχθές μιλώντας στο Λούκοβο, προέβη σε νέο εθνικιστικό παραλήρημα φτάνοντας στο σημείο να … καταραστεί τους πολιτικούς του αντιπάλους. Οι δηλώσεις του λειτούργησαν ως «νεύμα» προς τα ακραία στοιχεία της Χιμάρας, και έτσι λίγες ώρες αργότερα "άγνωστοι" εισέβαλαν βίαια στο εκλογικό κέντρο του Φρέντη Μπελέρη (που το ίδιο βράδυ μιλούσε σε συμπατριώτες του στην Αθήνα), προκαλώντας υλικές ζημιές και αφαιρώντας προεκλογικές αφίσες του. Τις πράξεις βανδαλισμού καταδίκασε το ΚΕΑΔ, ωστόσο μέχρι και χθες βράδυ από Ελληνικής πλευράς δεν υπήρξε αντίδραση.

Ένταση μεταξύ όμως των Ελλήνων υποψηφίων υπάρχει και στο Δήμο Φοινίκης, ενώ πιο ήπια κυλά η προεκλογική κίνηση στο Δήμο Δερόπολης (και Πωγωνίου).

Η κίνηση των ετεροδημοτών

Η εκλογική μάχη σε Χιμάρα και Κονίσπολη εν πολλοίς θα κριθεί από το κατά πόσο θα κινητοποιηθούν για να μεταβούν στα χωριά τους εκείνοι που ζουν στην Ελλάδα. Οι συγκεντρώσεις των δύο υποψηφίων Μπελέρη και Γκούντα στην Ελλάδα ήταν πολυπληθείς, όμως αυτό από μόνο του δεν αρκεί, αν οι ψηφοφόροι δεν δώσουν την Κυριακή το παρών στις κάλπες. Μεγαλύτερη πάντως δείχνει να είναι η κινητικότητα για το Δήμο Χιμάρας, ενώ μέχρι και την τελευταία ώρα θα καταβληθεί προσπάθεια για να μετακινηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ψηφοφόροι προς την Αλβανία.

Για τους άλλους δύο Δήμους, Φοινίκης και Δερόπολης, η κινητικότητα μέχρι και χθες βράδυ φαινόταν μικρότερη.

http://www.himara.gr/


πηγή:proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr