Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Ποιες ασκήσεις έγιναν σε όλη τη μεθόριο. Μήνυμα σε Αλβανία και Σκόπια ...


Μήνυμα με προφανείς γεωπολιτικές προεκτάσεις και με πολλούς αποδέκτες δίνουν τόσο ο Στρατός όσο και οι ακριτικοί πληθυσμοί της χώρας, μέσα από επιχειρησιακές αξιολογήσεις σχηματισμών που… περιλαμβάνουν πρόσκληση και άμεση ένταξη εφέδρων στο μάχιμο δυναμικό τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε αντίθεση με τη συνήθη απροθυμία κατατάξεως, σε πρόσφατη επιχειρησιακή αξιολόγηση της 8ης Μεραρχίας Ηπείρου η προσέλευση των εφέδρων ξεπέρασε το 80% και σε κάποιες περιπτώσεις έφτασε και το 90%. Η αξιολόγηση, που περιλάμβανε κάθε μορφής εκπαιδευτική δραστηριότητα με βάση τα υφιστάμενα σχέδια, έγινε λίγες ημέρες μετά τα επεισόδια που προκάλεσαν αλβανόφωνοι στο Κουμάνοβο των Σκοπίων και τις γνωστές αλυτρωτικές κορόνες στην Αλβανία.
Η 8η Μεραρχία που η περιοχή ευθύνης της εκτείνεται σε όλο το μήκος της μεθορίου με την Αλβανία και τα Σκόπια, μετέτρεψε την απλή αξιολόγηση οε πλήρη δοκιμή των σχεδίων που υπάρχουν για την αντιμετώπιση όλων των δυνητικών απειλών. Κλιμάκιο της Γενικής Επιθεωρήσεως του ΓΕΣ εγκαταστάθηκε στην έδρα της Μεραρχίας και αξιολόγησε τις διαδικασίες προετοιμασίας, την πρόσκληση και την ένταξη των εφέδρων καθώς και την ανάπτυξη των μονάδων στις προκαθορισμένες θέσεις.
Σενάρια απειλών
Για όλες τις επόμενες ημέρες το κλιμάκιο διαμόρφωνε σενάρια απειλών, κρίσεων και επεισοδίων και παρακολουθούσε την εφαρμογή των σχεδίων για την αντιμετώπιση καθενός από αυτά. Η διαδικασία εξελίχθηκε σε κανονική άσκηση με πραγματικά πυρά, στην οποία ενεπλάκησαν πλήρως το πυροβολικά και τα τεθωρακισμένα της Μεραρχίας. Σε όλο το μήκος της μεθορίου έγιναν ασκήσεις αντεπιθέσεως σε υποθετικές κινήσεις εισβολής, με στόχο την αποκατάσταση του εθνικού εδάφους ώστε οι μονάδες να έρθουν σε ετοιμότητα διεισδύσεως στην εχθρική περιοχή για την αποτροπή επαναλήψεως της επιθετικής δραστηριότητας του εχθρού.
Επίκεντρο σημαντικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων υπήρξε η περιοχή της διαβάσεως Κλειδιού – Kέλης, που αποτελεί το μοναδικό «αδύνατο σημείο» στα βόρεια σύνορα, για το οποίο απαιτούνται καλός σχεδιασμός και ετοιμότητα, την οποία, όπως έδειξε η αξιολόγηση, η 8η Μεραρχία απέδειξε ότι κατέχει στον μέγιστο βαθμό.
Στρατιωτικοί κύκλοι σχολίαζαν σχετικά ότι πέρα από το σημαντικό αποτέλεσμα που έδειξε η αξιολόγηση σε τακτικό επίπεδο τεράστια είναι η στρατηγική σημασία της κινητοποιήσεως του Στρατού. Έδειξε ότι πέρα από την ετοιμότητα για αντιμετώπιση της απειλής εξ Ανατολών υπάρχει επαρκής αποτρεπτική δύναμη, ικανή να αποθαρρύνει τα σχέδια οιουδήποτε θελήσει να προκαλέσει αποσταθεροποίηση σε άλλα σημεία της μεθορίου.
Να σημειωθεί ότι σχεδόν την ίδια στιγμή γίνονταν και άλλες ασκήσεις τόσο στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου όσο και στον Έβρο, όπου το Δ’ Σώμα Στρατού επανέλαβε τις νυχτερινές επιχειρήσεις, στις οποίες αξιοποιούνται όλα τα σύγχρονα συστήματα διοικήσεως και συντονισμού των δυνάμεων τα οποία διαθέτουμε.























http://espekm.gr/home/?p=7664

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com