Παρασκευή, 1 Μαΐου 2015

Η Κωνσταντοπούλου ανοίγει ξανά τα σκάνδαλα της Siemens και της λίστας Λαγκάρντ ...


Στο προσκήνιο φέρνει ξανά η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου τις πολύκροτες υποθέσεις της Siemens και της λίστας Λαγκάρντ. 

Τις δικογραφίες για τις υποθέσεις της Siemens και της Λίστας Λαγκάρντ θα ανασύρει η Βουλή ώστε να εξεταστούν κατά προτεραιότητα από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπως ομοφώνως αποφασίστηκε μετά από τη σχετική εισήγηση της προέδρου της Βουλής και προέδρου της Επιτροπής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, κατά την σημερινή πρώτη συνεδρίαση της νέας Συνόδου.
Μάλιστα, η κ. Κωνσταντοπούλου επικαλέστηκε Έκθεση της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας κατά την προηγούμενη κυβερνητική περίοδο, που καταγράφει 12 δισ. ετήσιες απώλειες από τη διαφθορά. Από την έκθεση αποφαίνεται ότι αν είχε παταχθεί η διαφθορά στην Ελλάδα η χώρα δεν θα είχε χρεοκοπήσει.
Σύμφωνα με την κ. Κωσταντοπούλου η υποχρέωση της Βουλής καθίσταται πρόδηλη να ερευνήσει πρωτίστως τις δύο αυτές υποθέσεις, «δύο ζωντανά σκάνδαλα που κηλιδώνουν τον δημόσιο βίο της χώρας» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Η πρόεδρος της Βουλής έστρεψε τα πυρά της κατά της προηγούμενης κυβέρνησης λέγοντας πως για την μεν Siemens το μεγαλύτερο μέρους του υλικού δεν αξιοποιήθηκε δικαστικά, για την δε λίστα Λαγκάρντ η συντριπτική πλειοψηφία των στοιχείων από την προκαταρκτική εξέταση, «θάφτηκε».
«Πράγματι υπάρχει η Έκθεση της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας. Ωστόσο, δεν είμαι βέβαιος αν οι μαθηματικοί υπολογισμοί είναι ακριβείς» ανέφερε από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου, δεδομένου ότι προηγουμένως η κ. Κωνσταντοπούλου είπε πως η Έκθεση αυτή είναι της καθ' ύλην αρμόδιας υπηρεσίας και αναφέρεται στη θητεία του ως υπουργού Δικαιοσύνης. «Είναι πολύ σαφής η σύνδεση που γίνεται από μία Γενική Γραμματεία καθ' ύλην αρμόδια και σε χρόνο που δεν μπορεί να συνδεθεί με την παρούσα πολιτική κατάσταση και περίοδο» είπε η κ. Κωνσταντοπούλου.
Επίσης ο κ. Αθανασίου, υπεραμύνθηκε του έργου της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στον τομέα καταπολέμησης της διαφθοράς, επισημαίνοντας πως τα νομοθετήματα που έφερε υπήρξαν ο λόγος για τον οποίο η χώρα μας βελτιώθηκε κατά 25 θέσεις στον δείκτη της κατάταξης των χωρών για την διαφθορά. Ακόμη ο κ. Αθανασίου, αφού δήλωσε ότι δεν υπάρχει αντίρρηση εκ μέρους της ΝΔ για την διερεύνηση των δύο υποθέσεων αυτών, αρνήθηκε όμως να παραδεχθεί την αναφορά της Προέδρου «ότι επιμελώς και τεχνηέντως οι υποθέσεις αποσιωπήθηκαν» επισημαίνοντας πως και οι δύο βρίσκονται στα χέρια της Δικαιοσύνης. Και ο Γιάννης Τράγακης πάντως είπε πως οι φάκελοι των στοιχείων που είχε στην διάθεσή της η Βουλή εστάλησαν στην Δικαιοσύνη.
Η πρόταση της Προέδρου, εγκρίθηκε από όλα τα κόμματα δια των εκπροσώπων τους στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr