Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ ΓΙΑ ΑΠΑΤΗ Ο ΡΟΝΤΟΣ, ΠΡΩΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ...


Για απάτη σε βάρος του δημοσίου παραπέμπεται να δικαστεί ο άλλοτε στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, Άλεξ Ρόντος για τη δράση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» που είχε αναλάβει την αποναρκοθέτηση σε Βοσνία, Ιράκ και Λίβανο και φέρεται να εισέπραξε παρανόμως πάνω από 9 εκατ. ευρώ! Μαζί του στο εδώλιο θα καθίσουν ακόμη επτά άτομα για την ίδια υπόθεση.
Ο κ. Ρόντος βρισκόταν στο υπουργείο Εξωτερικών την περίοδο από τον Ιούλιο του 2002 ως τον Ιανουάριο του 2003 και διηύθυνε την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, της υπηρεσίας δηλαδή που χρηματοδοτεί τις ΜΚΟ.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η χρηματοδότηση της συγκεκριμένης ΜΚΟ έγινε χωρίς την τήρηση των προϋποθέσεων του νόμου, εγκρίσεις οικείων πρεσβειών, σύνταξη εκθέσεων προόδου του έργου κ.λπ., αλλά και χωρίς ουσιαστική οικονομική συμμετοχή της ίδιας της ΜΚΟ κατά παράβαση της νομοθεσίας, καθώς δεν επρόκειτο για ανθρωπιστική βοήθεια, ώστε να δικαιολογείται χρηματοδότηση έργου στο 100% του κόστους του. Τα κονδύλια διατέθηκαν την περίοδο από το 2000 ως το 2004 και φέρονται να διατέθηκαν σε άλλους σκοπούς.
Ποιοι θα καθίσουν στο εδώλιο
Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραπέμπονται να δικαστούν με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών οι: Αλέξανδρος - Γεώργιος Ρόντος, Κωνσταντίνος Τζεβελέκος, Νικόλαος Τσαμαδός, Νικόλαος Μπάζας, Ευάγγελος Ρηγάκος, Αφροδίτη Κωστογιάννη - Κόκκορη, Γεωργία Λυμπέρη, Μαρία - Αναστασία Μακρυνιώτη.
Όλοι τους κατηγορούνται για απάτη από κοινού κατ' εξακολούθηση με σκοπό να προσποριστούν παράνομο περιουσιακό όφελος προκαλώντας ζημιά σε βάρος του δημοσίου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας. Οι κατηγορούμενοι πλην του Κ. Τζεβελέκου και της Μαρίας Μακρυνιώτη, αντιμετωπίζουν επίσης τις κατηγορίες της ψευδούς βεβαίωσης από κοινού και κατά μόνας κατ' εξακολούθηση και της απιστίας στην υπηρεσία. Ο Τζεβελέκος θα δικαστεί και για οπλοκατοχή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, κατηγορία που αποδίδεται και στη Μαρία Μακρυνιώτη. Ο Νικόλαος Μπάζας κατηγορείται και για πλαστογραφία μετά χρήσεως κατ' εξακολούθηση.
Επιπλέον, οι δικαστές απορρίπτουν την αίτηση αποφυλάκισης του Κων. Τζεβελέκου και διατηρούν σε ισχύ το ένταλμα προσωρινής του κράτησης, το οποίο παρατείνουν για ακόμη έξι μήνες. Επίσης διατηρούνται οι περιοριστικοί όροι που επιβλήθηκαν στους υπόλοιπους κατηγορούμενους. Οι δικαστές απορρίπτουν την αίτηση αποφυλάκισης του Κων. Τζεβελέκου και διατηρούν σε ισχύ το ένταλμα προσωρινής του κράτησης, το οποίο παρατείνουν για έξι ακόμα μήνες. Επίσης διατηρούνται οι περιοριστικοί όροι που επιβλήθηκαν στους υπόλοιπους κατηγορούμενους.
Υπενθυμίζεται ότι ο Α. Ρόντος, είχε αφεθεί ελεύθερος μετά την απολογία του με εγγύηση 50.000 ευρώ. Αρνούμενος τις κατηγορίες είχε υποστηρίξει ότι ο ρόλος του ως γενικός διευθυντής της υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών δεν περιελάμβανε τον έλεγχο της νομιμότητας των δικαιολογητικών για την έγκριση των χρηματοδοτήσεων αλλά ο ρόλος του ήταν πολιτικός και συγκεκριμένα «αφορούσε τη συνεργασία μου με τους αντίστοιχους διεθνείς φορείς και οργανισμούς ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με την ανάληψη των υποχρεώσεων της χώρας μας για την παροχή βοήθειας σε αναπτυσσόμενες και υπό μετάβαση χώρες μετά την ένταξη της Ελλάδος ως κράτος μέλος του ΟΟΣΑ, λόγω της μεγάλης εμπειρίας μου σε θέματα διεθνούς διπλωματίας και άσκησης εξωτερικής πολιτικής». Μάλιστα, «δείχνοντας» την τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών δηλαδή τους Γιώργο Παπανδρέου και Ανδρέα Λοβέρδο επεσήμανε ότι οι αποφάσεις για τη λειτουργία και το νομικό πλαίσιο των ΜΚΟ είχαν ληφθεί σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, ακριβώς επειδή συνδέονταν με την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com