Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Εισαγγελέας για τα δάνεια των καναλιών ...


Και για το όργιο με τις κρατικές διαφημίσεις στις μνημονιακές εφημερίδες και τηλεοράσεις. Αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη βρίσκονται πλέον οι ξοφλημένοι κρατικοδίαιτοι "νταβατζήδες" που άρπαξαν θαλασσοδάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, όταν οι τράπεζες δεν έδιναν δεκάρα τσακιστή σε μικρομεσαίες αλλά και μεγάλες παραγωγικές επιχειρήσεις, για να λιβανίζουν καθημερινά την τρόικα και να τρομοκρατούν το λαό.
Η κυβέρνηση τόλμησε να ανοίξει το φάκελο της μεγάλης λεηλασίας του δημοσίου χρήματος που συντελέστηκε, για την οποία θα λογοδοτήσουν τόσο οι διαπλεκόμενοι βαρόνοι της τηλεόρασης που εξασφάλιζαν δάνεια-μαμούθ χωρίς εγγυήσεις, όσο και οι τραπεζίτες που τα ενέκριναν, αφού δέχονταν πιέσεις από το τότε σύστημα εξουσίας.
Τα θαλασσοδάνεια των καναλιών και των εκδοτικών συγκροτημάτων της διαπλοκής αγγίζουν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ ενώ μεγάλο φαγοπότι συντελέστηκε και με τη λεγόμενη κρατική διαφήμιση. Ανύπαρκτα σε θεαματικότητα κανάλια τα οποία είχαν γίνει ντουντούκες της διαπλοκής, είχαν εξασφαλίσει διαφημιστικά συμβόλαια πολλών εκατομμυρίων ακόμα και με οργανισμούς του δημοσίου που δεν διαφημίστηκαν ποτέ. Στην ουσία τα ποσά αυτά είναι αχρεωστήτως καταβληθέντα και θα πρέπει να επιστραφούν στο ελληνικό δημόσιο. Σε διαφορετική περίπτωση οι εμπλεκόμενοι θα αντιμετωπίσουν βαρύτατες κακουργηματικές κατηγορίες για απιστία σε βάρος του δημοσίου.
Μεγάλη έρευνα
Μεγάλη εισαγγελική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Οικονομικό εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου σχετικά με τα θαλασσοδάνεια των καναλιών της διαπλοκής με αφορμή ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Νικ. Νικολόπουλου. Η έρευνα θα θέσει επί τάπητος τα κριτήρια υπό τα οποία χορηγήθηκαν δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο και ήδη ξεκίνησαν οι πρώτες διαδικασίες από τον αναπληρωτή εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος Γαληνό Μπρη (πήρε την εντολή από τον κ. Αθανασίου).
Ο εισαγγελέας Μπρής ζήτησε στις 30 Μαρτίου από την Τράπεζα της Ελλάδος να συντονισθούν οι διαδικασίες ώστε να του παρασχεθούν αναλυτικά στοιχεία για τον έλεγχο των τραπεζικών δανείων σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Το έγγραφο εστάλη προς όλες τις ελληνικές τράπεζες για να απαντήσουν άμεσα πόσα χρήματα έχουν διαθέσει στα προβληματικά και καταχρεωμένα κανάλια της χώρας. Η απάντηση θα δώσει το έναυσμα για συνέχιση της έρευνας στο επίπεδο που θα πρέπει να τεθούν υπό έρευνα τα κριτήρια, οι τυχόν διαπλοκές και βέβαια τα πρόσωπα που ενέκριναν τα συγκεκριμένα δάνεια προς επιχειρήσεις προβληματικές και καταχρεωμένες.
Κυρίως δε την ώρα που υγιείς επιχειρήσεις κατέρρευσαν ήδη για τον απλούστατο λόγο ότι οι κάνουλες της ρευστότητας έκλεισαν στα χρόνια της κρίσης, σφίγγοντας το σκοινί και πνίγοντας τους σοβαρούς επιχειρηματίες. Συγκεκριμένα η εισαγγελία ζήτησε από όλες τις τράπεζες αναλυτικά στοιχεία με τα δάνεια, ύψους άνω των 500 χιλ. ευρώ, που έχουν χορηγήσει σε επιχειρήσεις Μέσων Ενημέρωσης, θυγατρικές τους, ή σε φυσικά πρόσωπα που διευθύνουν ή εκπροσωπούν τις εταιρείες.
Να σημειωθεί βέβαια πως τα συνολικά δάνεια των καναλιών, όσο μπορεί να προσδιοριστούν είναι ιλιγγιώδη. Παλιά δημοσιεύματα ανέφεραν:
1. ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ: Δηλαδή με άλλα λόγια, MEGA CHANNEL, το… μεγάλο κανάλι. Το 2012, λοιπόν, ο τραπεζικός δανεισμός έφτασε τα 123.500.000 ευρώ περίπου, μαζί και με το νέο δάνειο των 98.000.000 ευρώ.
2. ΟΜΙΛΟΣ ΠΗΓΑΣΟΥ: Η εκδοτική… «αυτοκρατορία» έχει χρέη προς τις τράπεζες 164.300.000 ευρώ.
3. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗ: Μετά τον αείμνηστο Λαμπράκη, ισχυρός άνδρας του ομίλου είναι πλέον ο Σταύρος Ψυχάρης. Ο τραπεζικός δανεισμός αγγίζει τα134.000.000. ευρώ.
4. STAR CHANNEL: Ο τηλεοπτικός σταθμός έχει τραπεζικά δάνεια 58.100.000 ευρώ.
5. ΟΜΙΛΟΣ ANT1: Το δημιούργημα του Μίνωα Κυριακού, το οποίο πλέον κατευθύνει ο υιός, Θεόδωρος Κυριακού. Τα δάνεια από τις τράπεζες ξεπερνούν τα 170.000.000 ευρώ.
6. ALPHA TV: Στον τηλεοπτικό σταθμό, κυρίως μέσω της INTERTECH, μεγαλομέτοχος είναι ο Δημήτρης Κοντομηνάς. Τραπεζικός δανεισμός; 58.000.000 ευρώ.
7. FORTHNET: Ο τηλεπικοινωνιακός όμιλος που κατέχει το συνδρομητικό κανάλι NOVA, εμφανίζει τραπεζικό δανεισμό 331.000.000 ευρώ. Τα στοιχεία ζητήθηκαν από τις τράπεζες μόλις μια ημέρα μετά την αποκάλυψη του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη στη Βουλή ότι η κυβέρνηση «προτίθεται να σταματήσει την προνομιακή αντιμετώπιση- εκ μέρους των τραπεζών- των επιχειρήσεων στο χώρο της ενημέρωσης» καθώς και την αιχμή ότι η ΤτΕ ΕΛΛ -2,00% αρνήθηκε να παράσχει «οποιαδήποτε ουσιαστική πληροφόρηση επί του θέματος, επικαλούμενη υπηρεσιακό- επαγγελματικό απόρρητο».
Σύμφωνα με την απάντηση Βαρουφάκη σε ερώτηση που κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ κ. Ν. Νικολόπουλος, υπάρχει ήδη κατευθυντήρια οδηγία της κυβέρνησης προς τις τράπεζες να μη δίνονται δάνεια σε επιχειρήσεις Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης άνευ προϋποθέσεων και εξασφαλίσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com