Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Οι ασφαλισμένοι πολίτες στον ΕΟΠΥΥ υποχρεούνται πλέον να παραλαμβάνουν το φθηνότερο σκεύασμα για την ασθένειά του...



Σύμφωνα με εγκύκλιο που εστάλη από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Κοντό, οι φαρμακοποιοί υποχρεούνται πλέον να συντηρούν απόθεμα γενοσήμων φαρμάκων, όπως επίσης και να πωλούν τα φθηνότερα φάρμακα για την εκάστοτε δραστική ουσία. Με τον όρο γενόσημα, ορίζονται τα αντίγραφα των πρωτότυπων φαρμάκων, τα οποία περιέχουν κοινή θεραπευτική –δραστική- ουσία.
Όσον αφορά τη γενικευμένη χρήση γενοσήμων φαρμάκων στην Ελλάδα, προκύπτουν πολλές αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους. Κατά πρώτον, η πλειοψηφία αυτών των αντιγράφων προέρχεται από τρίτες χώρες, χωρίς να προβλέπονται έλεγχοι για την ποιότητά τους. Λόγω λοιπόν του φθηνού κόστους τους, θίγεται άμεσα ο κλάδος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Επιπλέον, τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των Ελλήνων πολιτών που είναι ασφαλισμένοι στο δημόσιο τομέα, ενώ παράλληλα πλήττεται η αξιοπιστία των εργαζομένων στον ιατρικό και φαρμακευτικό τομέα. Κατά δεύτερον, η επιλογή μεταξύ γενοσήμων και πρωτότυπων φαρμάκων, εφόσον η διαφορά στην τιμή δεν επιβαρύνει το δημόσιο αλλά τον πολίτη, θα έπρεπε να είναι ελεύθερη και όχι υποχρεωτική. Δεν υπάρχει λόγος τόσο οι ιατροί όσο και οι φαρμακοποιοί να συνταγογραφούν υποχρεωτικά το φθηνότερο σκεύασμα στους ασφαλισμένους πολίτες.
Εν ολίγοις πρόκειται για μια απόφαση που εκδόθηκε μόλις λίγες ημέρες πριν τη διενέργεια εθνικών εκλογών επί Βορίδη, με σκοπό την μείωση των δαπανών στο δημόσιο ιατρικό τομέα, καθ’ υπόδειξη της Τρόικας. Εν τούτοις, για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εθελοτυφλεί, όντας απρόθυμη να διορθώσει την υφιστάμενη κατάσταση.
Για το εν λόγω ζήτημα κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ο  Γερμενής Γεώργιος, Βουλευτής Β’ Αθηνών.

ΠΡΟΣ:ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
ΘΕΜΑ: «Σχετικά με την υποχρέωση των φαρμακοποιών να περιλαμβάνουν απόθεμα γενοσήμων»   
Σύμφωνα με εγκύκλιο που εστάλη από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, κ. Δημήτρη Κοντό, οι φαρμακοποιοί είναι υποχρεωμένοι να συντηρούν απόθεμα γενοσήμων (ομοιοδραστικών) φαρμάκων όπως επίσης και να πωλούν τα φθηνότερα φάρμακα για την εκάστοτε δραστική ουσία. Τα πρόστιμα για τυχόν παράβαση των συγκεκριμένων κανονισμών κυμαίνονται μεταξύ 500- 5.000 ευρώ ενώ δεν αποκλείεται και ο προσωρινός αποκλεισμός του φαρμακείου από την εκτέλεση συνταγών του ΕΟΠΥΥ, από έναν έως έξι μήνες. Όπως επισημαίνει ο ΠΦΣ, η συγκεκριμένη απόφαση του προηγούμενου υπουργού υγείας μετατράπηκε σε νόμο του Κράτους μόλις τρεις μέρες πριν τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών. Ουσιαστικά με τη συγκεκριμένη απόφαση, εφόσον η διαφορά στην τιμή μεταξύ γενοσήμων και πρωτότυπων φαρμάκων επιβαρύνει τον πολίτη και όχι το κράτος, περιορίζεται η ελεύθερη βούληση των ασφαλισμένων, οι οποίοι και πληρώνουν μέσω επαχθών φόρων για ένα αξιοπρεπές επίπεδο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Πέραν των παραπάνω, η εισαγωγή και πώληση γενοσήμων φαρμάκων με μόνο κριτήριο το κόστος και όχι την ποιότητα, θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών αλλά και την οικονομία εφόσον εκ των πραγμάτων η ελληνική φαρμακοβιομηχανία τίθεται σε δεύτερη μοίρα.
Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
  • Υπάρχει η πρόθεση να ακυρωθεί η συγκεκριμένη απόφαση, η οποία αποτελεί δείγμα μιας καθαρά μνημονιακής πολιτικής;
  • Θα ληφθούν μέτρα για τον έλεγχο της ποιότητας των γενοσήμων φαρμάκων;
Αθήνα, 18/03/2015
Ο ερωτών Βουλευτής
Γεώργιος Γερμενής
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com