Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

ΣΕ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ Α' ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΠΕΡΔΕΨΑΝ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ... ΜΕ ΤΟΝ ΡΑΜΣΗ Β' !!!


Η ιστορία ξαναγράφεται... σε βιβλίο της Α' Λυκείου, που παρουσιάζει το - διάσημο σε όλο τον κόσμο – άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης ως άγαλμα αφιερωμένο στο Φαραώ Ραμσή Β'!
Δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι στο βιβλίο της Α΄ Γενικού Λυκείου (Γενικής Παιδείας) «Ιστορία του Αρχαίου Κόσμου - Από τους προϊστορικούς πολιτισμούς της Ανατολής, έως την εποχή του Ιουστινιανού», που υποτίθεται ότι διδάσκει ιστορία στα ελληνόπουλα, υπάρχει βασικό λάθος –προφανώς από παράβλεψη- και μάλιστα στη δεύτερη σελίδα.
Στο εξώφυλλο του βιβλίου εικονίζεται το πανέμορφο - και πασίγνωστο σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου - άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης, που εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου. Μια πολύ σωστή κίνηση - μέχρι να ανοίξει κανείς τη δεύτερη σελίδα - καθώς τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να βλέπουν καθημερινά το άγαλμα που χαίρονται οι Παριζιάνοι!
«Εικόνα εξωφύλλου: Άγαλμα του Ραμσή Β΄ και ανδριάντας του Αυγούστου (αριστερά). Αναθηματικό ανάγλυφο αυτοστεφανούμενου εφήβου από το ιερό της Αθηνάς στο Σούνιο (κέντρο)»... αναφέρει η λεζάντα στη δεύτερη σελίδα του βιβλίου, μπερδεύοντας τον Ραμσή με τη Νίκη της Σαμοθράκης και κάνοντας μια μίξη Ελλάδας – Αιγύπτου.
Την απίστευτη γκάφα αναδεικνύει ο συγγραφέας Γιώργος Λεκάκης στην εφημερίδα ΧΡΟΝΟΣ, που σχολιάζει την προχειρότητα των αρμόδιων.
Προφανώς το βιβλίο της ιστορίας είχε τυπωθεί αρχικά με το εξώφυλλο να φιλοξενεί τον Ραμσή, όμως την τελευταία στιγμή αποφασίστηκε –λογικά- να αλλάξει με το άγαλμα της Νίκης. Μάλλον τις επεξηγηματικές λεζάντες θεώρησαν περιττό να τις αλλάξουν.
Προφανώς και είναι ανθρώπινο λάθος, ωστόσο δεν δικαιολογείται σε ένα επίσημο βιβλίο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που πληροφορεί τα παιδιά για την ιστορία του τόπου να έχει ένα τόσο βασικό λάθος!
Εδώ εγείρεται το εξής ερώτημα πώς οι αρμόδιοι δεν το πρόσεξαν την πρώτη φορά αλλά ούτε και τη δεύτερη...  και έτσι το επανεξέδωσαν το 2014!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com