Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Η ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΣΥΛΛΟΓΟΥ ....


Ανήμερα της 25/3/2015 ο Κοράι Χασάν- πρώην δημοτικός σύμβουλός και νυν πρόεδρος του τουρκόψυχου και ανυπόστατου νομικά συλλόγου Ένωση Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής, πήρε μια ομάδα από τελειόφοιτους μουσουλμάνους μαθητές λυκείου και τους πήγε μια εκδρομή.
Λαμβανομένης υπόψη της μέρας, που λέτε τους πήγε ;
Στο χάνι της Γραβιάς ;
Στο πολεμικό μουσείο στην Αθήνα ;


Η αλλού ;….

25-3 Korai Korai
Όπως ο ίδιος ο Κοράι Χασάν λέει, πήγαν στο μνημείο της μάχης του Τσανάκκαλε.
Καλά έκανε ο άνθρωπος !
Τι θέλατε δηλαδή, να μολυνθούν τα παιδιά από τις ομιλίες για την 25/3/1821 ;
Αλήθεια ο εν λόγω σύλλογος, ενοίκιο πληρώνει για το οίκημα που χρησιμοποιεί ;

ΜΑΧΗ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ(ΤΣΑΝΑΚΑΛΕ)
Να θυμούνται οι παλιοί! Να μαθαίνουν οι νέοι! Εκτύπωση E-mail


Θύμισες παλαιών γεγονότων που έγιναν στην Ελλάδα λίγο καιρό μετά την απελευθέρωση της Λέσβου από τους Τούρκους το 1912
          Μέρος Tριακοστό πρώτο!(Τελευταίο)
Η μάχη της Καλλίπολης το 1915 κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου.

                            Χάρτης των Δαρδανελίων

Ο Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος άρχισε τον Αύγουστο του 1914 με την εισβολή της Αυστρίας στη Σερβία. Ο πόλεμος γρήγορα κλιμακώθηκε. Το 1915 έγινε η μεγάλη και πολύνεκρη εκστρατεία των δυνάμεων της ΑΝΤΑΝΤ κατά των Τούρκων στη χερσόνησο της Καλλίπολης στα Δαρδανέλια. Η Καλλίπολη (Γκελί μπολού) βρίσκεται στην ομώνυμη στενή χερσόνησο της Ευρωπαϊκής Τουρκίας και υπάγεται στην  επαρχία του Τσανακαλέ. Η πόλη αυτή απέχει περί τα 200 χιλιόμετρα από τη Κωνσταντινούπολη. Σήμερα έχει περίπου 15.000 κατοίκους. Είναι σπουδαίο κέντρο αλιείας καθώς και κονσερβοποίησης σαρδέλας. Κατά τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο (1915) έγιναν στη περιοχή αυτή πολύ σκληρές και φονικές μάχες μεταξύ των Τούρκων και των δυνάμεων της ΑΝΤΑΝΤ. Η πρώτη σημαντική μάχη μετά την απόβαση έγινε στις 2 Μαΐου 1915. Στη μάχη αυτή έλαβαν μέρος οι ΑΝΖΑC (στρατιωτικά σώματα  Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας). Τους δόθηκε η εντολή να καταλάβουν ένα Ύψωμα 500 μέτρων με κωδικό αριθμό «Baby». Στην έφοδό τους αυτή σκοτώθηκαν 1000 άνδρες. Τέσσερες μέρες μετά στις 6 Μαΐου 1915 μετακινήθηκαν 2 Ταξιαρχίες (17.000 άνδρες) στο μέτωπο του Ελλησπόντου. Και οι δύο μεραρχίες υπέστησαν πολύ μεγάλες απώλειες. Ακολούθησε η Μάχη της Κριθείας στις 19 Μαΐου 1915.Στη μάχη αυτή έλαβαν μέρος συνολικά 42.000 Τούρκοι. Και αυτοί υπέστησαν βαρύτατες απώλειες. Στις 24 Μαΐου 1915 όλος ο τόπος αυτός ήταν σπαρμένος με νεκρούς άνδρες. Οι Τούρκοι ζήτησαν ανακωχή για να  περισυλλέξουν τους 3.000 νεκρούς και 10.000 τραυματίες τους. Οι Αυστραλοί μετρούσαν 160 νεκρούς και 486 τραυματίες. Οι νεκροί των μαχών τ’ άφησαν σε μια περιοχή που ονομάστηκε Νο man΄s land. Η περιοχή αυτή αποτελεί χώρο Μνήμης και Τιμής των νεκρών της μάχης. Η εκεχειρία κράτησε 5 εβδομάδες.. Οι αντίπαλοι αντάλλασσαν μεταξύ τους από όρυγμα σε όρυγμα σοκολάτες, καπνό αλλά και κονσέρβες με φαγητό. Πολλοί χαρακτήρισαν το πόλεμο αυτό ως «Πόλεμο των κυρίων». Στις μάχες του πολέμου της Καλλίπολης δεν χρησιμοποιήθηκαν δηλητηριώδη αέρια. Ενώ σε άλλα μέτωπα γινόταν μεγάλη χρήση χημικών αερίων.
Στις 28 Ιουνίου 1915 άρχισε η μάχη της Νεροσυρμής. (Gully Ravine) προς το μέτωπο του Αιγαίου. Στη μάχη αυτή οι Τούρκοι έχασαν 14.000 άνδρες μέσα σε 10 μέρες. Στη μάχη του Sari Bair το μήνα Αύγουστο 1915 το Τάγμα του Wellington που απαριθμούσε 760 άνδρες έχασε τους 711 από τη δύναμη του. Οι μήνες για τους εμπολέμους περνούσαν εφιαλτικοί. Μετά από 8 μήνες μαχών πάρθηκε η απόφαση από τους Συμμάχους να εκκενωθεί η χερσόνησος της Καλλίπολης. Διότι θεώρησαν ότι ο σκοπός της κατάληψης της είχε αποτύχει. Απώτερος στόχος ήταν να γίνει κατάληψη της Κωνσταντινούπολης. Οι στρατιώτες είχαν καταπονηθεί πολύ και από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στη περιοχή αυτή. Λέγεται δε ότι η εκκένωση θεωρήθηκε πολύ επιτυχημένη. Οι ANZAC κράτησαν τα μετόπισθεν με τα όπλα στα χέρια. Για να παραπλανήσουν τους Τούρκους έπαιζαν οι στρατιώτες ράγμπι. Οι τελευταίοι Βρετανοί στρατιώτες αφού αναχαίτισαν μια ακόμα επίθεση των Τούρκων αποχώρησαν στις 9 Ιανουαρίου 1916. Δεν πρόλαβαν να καταστρέψουν τις μεγάλες ποσότητες πολεμοφοδίων που τελικά περιήλθαν στα χέρια των Τούρκων.
Οι απώλειες του πολέμου της Καλλίπολης ήταν πολύ μεγάλες.
 Στρατιώτες                          Νεκροί                         Τραυματίες
1) Βρετανία                            21.255                             52.230
2) Γαλλία                               10.000                             17.000
3) Αυστραλία                          8.709                              19.441
4) Νεοζηλανδία                      2.721                                4.752
5) Ινδία                                   1.358                                3.421

Απώλειες των Τούρκων        Νεκροί                          Τραυματίες
                                                86.692                             164.617



.


Η μεγάλη και αιματηρή εκστρατεία των Δυνάμεων της ΑΝΤΑΝΤ στη χερσόνησο της Καλλίπολης άρχισε στις 25 Απριλίου 1915 (Α΄ Παγκ. Πόλεμος) και κράτησε οκτώμιση μήνες

Χάρτης των επιχειρήσεων στην είσοδο των Στενών των Δαρδανελίων. Με το χρώμα μπλε ήταν οι επιτιθέμενες δυνάμεις  της ΑΝΤΑΝΤ

Κατά την αιματηρή απόβαση στη χερσόνησο της Καλλίπολης σκοτώθηκαν πολλές χιλιάδες άνδρες και από τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές. Η θάλασσα στη κυριολεξία «βάφτηκε κόκκινη από το αίμα των στρατιωτών που έπεσαν εκεί με μεγάλο ηρωισμό
Οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΝΤ θέλησαν να καταλάβουν τη Χερσόνησο της Καλλίπολης στα Δαρδανέλια. Ο στόχος τους ήταν να καταλάβουν τα Στενά ώστε να επιτευχθεί η άμεση επαφή Αγγλογάλλων και Ρωσίας. Οι Ιστορικοί που μελέτησαν την εκστρατεία αυτή την διαχώρισαν 1)σε «Επιχειρήσεις Δαρδανελίων» και 2) στις επιχειρήσεις ξηράς σε «Εκστρατεία Καλλιπόλεως». Η εκστρατεία στη περιοχή της Καλλίπολης άρχισε  στις 25 Απριλίου 1915. (Παλαιό ημερολόγιο 12 Απριλίου).
Διήρκεσε οκτώμιση μήνες. Η απόβαση πραγματοποιήθηκε στο νότιο τμήμα της χερσονήσου κοντά στο ακρωτήριο της Έλλης. Παρά τα συνεχή και έντονα πυρά των Τούρκων η κατάληψη πέτυχε. Όμως η προσπάθεια προώθησης στο εσωτερικό δεν είχε το ίδιο αποτέλεσμα. Διότι ο Γερμανός στρατηγός  Λίμαν φον Σάντερς και ο Τούρκος αντισυνταγματάρχης τότε Μουσταφά Κεμαλ Ατατούρκ οργάνωσαν την άμυνα της περιοχής. Οι επόμενοι μήνες εξελίχτηκαν δυσμενώς για τις δυνάμεις της ΑΝΤΑΝΤ. Διότι αντιμετώπιζαν την αντίσταση του Τούρκικου στρατού που είχε οργανωθεί από τους Γερμανούς. Τελικά η εκστρατεία αυτή κατέληξε σε τραγική αποτυχία με πολλές χιλιάδες νεκρούς.

           Δορυφορικός χάρτης της περιοχής των Δαρδανελίων
Την εποχή εκείνη η Ελλάδα δεν είχε εισέλθει ακόμα στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Η εκστρατεία αυτή της ΑΝΤΑΝΤ έγινε αφορμή της πρώτης διαφωνίας του βασιλιά Κωνσταντίνου και του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου. Διότι ο μεν βασιλιάς επιθυμούσε ουδετερότητα για να μη δυσαρεστήσει τον Κάιζερ (αδελφό της συζύγου του). Ο δε Βενιζέλος ήταν υπέρ της Ελληνικής συμμετοχής στις επιχειρήσεις της Καλλίπολης.


Ο χώρος ταφής των πεσόντων στη Καλλίπολη Δαρδανελίων


Οι Τούρκοι έκαψαν το δασάκι πάνω από τη Καλλίπολη και ζωγράφισαν την εισβολή της ΑΝΤΑΝΤ με το δικό τους τρόπο

Η σύζυγος του Τούρκου πρωθυπουργού Εμινέ αγκάλιασε και παρηγόρησε τη Βρετανίδα που ήρθε να αποτίσει φόρο τιμής στο παππού της που σκοτώθηκε στην εκστρατεία της Καλλίπολης

Στο Μνημείο των πεσόντων Ηρώων κατέθεσαν δάφνινο στεφάνι

Δεκάδες χιλιάδες κόσμου συρρέουν κάθε χρόνο στη Καλλίπολη για να αποτίσουν φόρο τιμής στους πεσόντας ήρωας των μαχών
Συνεχίζεται!                                                      

 Αντώνης Τενέδιος
                                                                                     Σκαλοχώρι















 http://www.dimokratism.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=7491%3A2010-12-28-09-36-32&Itemid=71

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com