Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Reuters: Ο Τσίπρας θα πρέπει να κάνει σημαντικές υποχωρήσεις για κερδίσει χρόνο για ουσιαστική διαπραγμάτευση ...


Το πιθανότερο σενάριο είναι η παράταση του μνημονίου, όπως και αν αυτό ονομαστεί, εκτιμά το διεθνές πρακτορείο.
«Τα μάτια του πλανήτη είναι στραμμένα στην Ελλάδα» τιτλοφορείται το σημερινό δημοσίευμα του Reuters, καθώς αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά στην παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Οι προτάσεις του έλληνα πρωθυπουργού για χαλάρωση της λιτότητας με στόχο την ανάπτυξη και η βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού έχουν οικονομική λογική και είναι πολύ πιθανό οι ευρωπαίοι εταίροι να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο Αλέξης Τσίπρας, όμως, θα πρέπει να κάνει σημαντικά βήματα σε σχέση με το που βρίσκεται τώρα, εκτιμά το διεθνές πρακτορείο.
Ο Τσίπρας διατείνεται ότι έχει λάβει ισχυρή λαϊκή για επιδίωξη νέας συμφωνίας, ενώ οι ευρωπαίοι εταίροι υποστηρίζουν, από την πλευρά τους, ότι η Ελλάδα τους χρωστά μια περιουσία και θα οφείλει να πληρώσει κάτι: και οι δύο έχουν δίκιο, ισχυρίζεται ο αρθρογράφος Mike Peacock.
Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ παρέτεινε τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών κατά 5 δισ. ευρώ, μέσω του μηχανισμού ELA.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές του Reuters, η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε αυτή την ενέργεια λόγω της μαζικής φυγής κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες όσο παραμένει το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις.
«Εάν το αδιέξοδο δεν ξεπεραστεί τη Δευτέρα, η προσοχή θα στραφεί αυτόματα στην 15μερη επισκόπηση της ΕΚΤ που δημοσιεύεται την Τετάρτη και στο τι θα προβλέπει για τα όρια χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELΑ», σχολιάζει ο George Saravelos από την Deutsche Bank.
«Σε περίπτωση που ναυαγήσουν οι διαπραγματεύσεις, αναμένουμε η ΕΚΤ θα γίνει πιο συγκεκριμένη όσον αφορά τον ακριβή χρόνο που θα αποσυρθεί ή θα διακοπεί η χρηματοδότηση μέσω του ELA», προσθέτει.
«Εν τέλει, η εναλλακτική λύση της ελληνικής κυβέρνησης σε περίπτωση απόσυρσης του ELA θα είναι η επιβολή περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων, το οποίο αποτελεί το χείριστο σενάριο για όλους», προειδοποιεί ο Saravelos.
Σύμφωνα με το Reuters, πάντως, το πιθανότερο σενάριο είναι η παράταση του μνημονίου –έστω και αν ονομαστεί αλλιώς– προκειμένου να δοθεί χρόνος για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.
Κανείς, ωστόσο, δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτή θα είναι η εξέλιξη αυτής της εβδομάδας. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters υπολογίζουν στο 25% την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ εντός του έτους –πρόκειται για την υψηλότερη πιθανότητα Grexit από την εκδήλωση της κρίσης το 2009.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com