Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

O Σνόουντεν ξαναχτυπά: Πώς NSA και GCHQ αποκτούν πρόσβαση σε κάρτες SIM ...


Η NSA και η GCHQ φέρονται να είχαν αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα της εταιρείας Gemalto, αποκτώντας έτσι τα κλειδιά κρυπτογράφησης που χρησιμοποιούνται για την προστασία των επικοινωνιών στα κινητά τηλέφωνα.
 
Την αποκάλυψη έκανε η ιστοσελίδα Intercept βασιζόμενη σε έγγραφα που αποκάλυψε ο πρώην αναλυτής της NSA, Edward Snowden. Πιο συγκεκριμένα, το θέμα διέρρευσε από απόρρητο έγγραφο της GCHQ του 2010.
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αμερικανική National Security Agency (NSA) και η βρετανική Government Communications Headquarters (GCHQ) είχαν καταφέρει να αποκτήσουν τέτοια πρόσβαση στη Gemalto που μπορούσαν να παρακολουθούν μεγάλο μέρος των επικοινωνιών μέσω κινητών τηλεφώνων (φωνής και δεδομένων) χωρίς να χρειάζονται οποιαδήποτε έγκριση από κυβερνήσεις ή παρόχους κινητής τηλεφωνίας.
 
Η Gemalto, γάλλο-ολλανδικών συμφερόντων, βρέθηκε στο στόχαστρο των εν λόγω υπηρεσιών ασφαλείας λόγω της ενασχόλησής της με την κατασκευή έξυπνων chipsγια χρήση σε κινητά τηλέφωνα (κάρτες SIM), κάρτες αναλήψεως χρημάτων και βιομετρικά διαβατήρια.
 
Άγνωστο παραμένει πόσοι άνθρωποι επηρεάστηκαν από την επιχείρηση των NSA και GCHQ καθώς είναι ενδεικτικό ότι όλοι οι μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πελάτες της Gemalto, η οποία με τη σειρά της παράγει περί τις δύο δισεκατομμύρια κάρτες SIM κάθε χρόνο.
 
Η Gemalto ανακοίνωσε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα ενώ δήλωσε άγνοια για την επιχείρηση που αποκαλύφθηκε. Εκπρόσωπος της εταιρείας με δήλωση στο Reutersεξέφρασε την άποψη ότι η Gemalto δεν ήταν ο κύριος στόχος των NSA/ GCHQαλλά ένα μέσο για να αποκτηθεί πρόσβαση σε όσο το δυνατόν περισσότερα κινητά τηλέφωνα.
 
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι οι αποκαλύψεις του Edward Snowden αποτέλεσαν το έναυσμα για μία παγκόσμια δημόσια συζήτηση σχετικά με τα όρια που πρέπει να έχει μία κρατική υπηρεσία στις έρευνες και στις παρακολουθήσεις της. Τα πρώτα δημοσιεύματα που βασίστηκαν στις αποκαλύψεις Snowden έγιναν τον Ιούνιο του 2013, όταν η εφημερίδα Guardian έφερε στο προσκήνιο τις παρακολουθήσεις εκ μέρους NSA εκατομμυρίων συνδρομητών της Verizon.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com