Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

“Δεν κινδυνεύει πια η Ελλάδα” – “Κινδυνεύει με αντιδράσεις στην χώρα του ο Τσίπρας” ...


Η σημερινή συμφωνία της Ελλάδας με την Ευρωζώνη πάνω στο δισέλιδο κείμενο για την 4μηνη παράταση του προγράμματος, έγινε δεκτή με ποικίλα σχόλια απο μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα ανά τον κόσμο.
«Υπήρξε συμφωνία για την Ελλάδα» τιτλοφορείται το κεντρικό άρθρο του Bloomberg, χαιρετίζοντας την επίτευξη deal μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν στην παράταση της χρηματοδότησης της Ελλάδας, με αντάλλαγμα την υλοποίηση συγκεκριμένων δεσμεύσεων. «Η απόφαση αγοράζει χρόνο προκειμένου να καταρτιστεί το μακροπρόθεσμο πλάνο της ελληνικής χρηματοδότησης» αναφέρει χαρακτηριστικά το αμερικανικό πρακτορείο. Ωστόσο, σημειώνει πως η Ελλάδα οφείλει να υποβάλλει μία λίστα μεταρρυθμίσεων, η οποία πρέπει να αποτιμηθεί ως επαρκής από τους θεσμούς της ΕΚΤ, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Πάντως, η απόφαση της Ελλάδας, συμπληρώνει το πρακτορείο, ήρε τους άμεσους κινδύνους για τη ρευστότητας της χώρας. Παράλληλα, συνέβαλε στη μερική αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, καταλήγει το Bloomberg.
Νωρίτερα, το πρακτορείο Bloomberg με δημοσίευμά του ανέφερε πως Έλληνες αξιωματούχοι λένε ότι επετεύχθη συμφωνία. Μάλιστα, το Bloomberg επισημαίνει πως «είναι περίεργο, γιατί λίγα λεπτά νωρίτερα, το Reuters υποστήριζε ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε ζητήσει Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για την ερχόμενη Κυριακή, αν δεν σημειωνόταν συμφωνία στο σημερινό Eurogroup».
«Χωρίς βοήθεια, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα κινδύνευε να μείνει χωρίς ρευστό τον ερχόμενο μήνα. Με την αποδοχή των γερμανικών απαιτήσεων, ο πρωθυπουργός, που υποσχέθηκε να δώσει τέλος στη λιτότητα, κινδυνεύει με εγχώριες αρνητικές αντιδράσεις» γράφει το δίκτυο. Μάλιστα, επισημαίνει πως το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας αναμένεται να λήξει στα τέλη Φεβρουαρίου και προσθέτει πως, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε παράταση -ένα βήμα, όπως εξηγεί το Bloomberg, που οδήγησε στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup.
 Την ίδια στιγμή, το πρακτορείο Reuters σε τηλεγράφημά του αναφέρει πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν σε ένα προσχέδιο κοινού κειμένου για την Ελλάδα.«Αξιωματούχοι της ευρωζώνης δήλωσαν την Παρασκευή ότι μπορεί να αποτελέσει βάση για συμφωνία παράτασης του πακέτου διάσωσης της Αθήνας» γράφει το Reuters. «Αξιωματούχοι τόνισαν ότι δεν υπήρχε επίσημη συμφωνία» προσθέτει το πρακτορείο.
 To αμερικανικό δίκτυο CNBC επισημαίνει πως, μετά τις πληροφορίες για επίτευξη συμφωνίας, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σημείωσε άνοδο. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και της Ελλάδας συμφώνησαν σε ένα προσχέδιο, το οποίο μπορεί να αποτελέσει βάση για συμφωνία παράτασης του πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα.
Αυξάνεται η αισιοδοξία, ενώ η συμφωνία επετεύχθη για την Ελλάδα, γράφει η ιρλανδική ιστοσελίδα rte.ie, που εξηγεί ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σε ένα κοινό κείμενο με την Ελλάδα.
Η τουρκική Daily Sabah στην επίσημη ιστοσελίδα της γράφει ότι υπήρξε συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία σχετικά με την παράταση του πακέτου διάσωσης για έξι μήνες.
Από την άλλη, η ιταλική οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore γράφει για τη συμφωνία, που «θα επιτρέψει την επέκταση του προγράμματος», το οποίο ολοκληρώνεται στις 28 Φεβρουαρίου.
Ωστόσο, το ιταλικό δημοσίευμα επισημαίνει πως ενδέχεται να χρειαστούν λίγες ημέρες ακόμα, μέχρι να ολοκληρωθούν και οι τεχνικές λεπτομέρειες.
Παράλληλα, η εφημερίδα κάνει λόγο και για το δημοσίευμα της γερμανικής Bild σχετικά με τη «λάθος επιστολή» που φέρεται ότι απέστειλε ο Γιάνης Βαρουφάκης στον Γερούν Ντάισελμπλουμ, κάτι που διέψευσε το Μέγαρο Μαξίμου και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας.
 Η Bild αναφέρει «Κατ ‘οίκον εργασία το Σαββατοκύριακο, οι Έλληνες έχουν μέχρι και τη Δευτέρα διορία για υποβολή λίστας μεταρρυθμίσεων. Στις 20.41 υπήρχε η πρώτη επιβεβαίωση: Συμφωνία της διαφοράς του χρέους! Ελλάδα και οι εταίροι στην Ευρώπη έχουν βρει μια συμβιβαστική λύση.
Το Eurogroup συμφώνησε σε παράταση του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας σε τέσσερις μήνες. Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα έχει «με βάση το προηγούμενο πρόγραμμα» τη Δευτέρα για να παρουσιάσει «μια λίστα των μεταρρυθμιστικών μέτρων», η οποία στη συνέχεια θα εξεταστούν, είναι, στην τελική δήλωση».
 Το Guardian από την πλευρά του ανέφερε για την συμφωνία στις Βρυξέλλες «Οι αρχηγοί της Ευρωζώνης επιτυγχάνουν συμφωνία για την επέκταση της ελληνικής διάσωσης για τέσσερις μήνες ακόμη».



















http://www.makeleio.gr/?p=281583#more-281583

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com