Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Η συμφωνία: Εξάμηνη παράταση δανειακής σύμβασης και ρήτρες ευελιξίας για το 30% του μνημονίου - Η ΕΕ αρχίζει να εξοργίζεται .....


Η 6μηνη παράταση της δανειακής σύμβασης συνεπάγεται 100% και 6μηνη παράταση του μνημονίου.

Το σχέδιο της Ελλάδος να υποβάλλει αίτημα για 6μηνη παράταση της δανειακής σύμβασης δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.
Η νέα ελληνική κυβέρνηση ποτέ δεν είχε πρόβλημα με την δανειακή σύμβαση.
Όμως το ελληνικό πρόγραμμα αποτελείται από δύο μέρη τα οποία είναι απόλυτα συνδεόμενα μεταξύ τους και λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία.
Το ένα σκέλος είναι η δανειακή σύμβαση δηλαδή τα δάνεια που έχει λάβει ή η τελευταία δόση που θα λάβει η Ελλάδα για να στηρίξει τον προϋπολογισμό άπαξ και δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές.
Το άλλο σκέλος είναι προφανώς το μνημόνιο το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει δεχθεί κατά 70% και χαρακτηρίσει το υπόλοιπο 30% ως τοξικό μνημόνιο.
Η αντιπρόταση της ΕΕ είναι να υπάρξουν ρήτρες ευελιξίας που προφανώς πρέπει να διευκρινιστούν και εφόσον αυτό συμβεί να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδος και ΕΕ.
Ωστόσο στην ΕΕ δεν κρύβουν την οργή τους για την στάση, τα λεκτικά παιχνίδια και τα επικοινωνιακά τρικ της ελληνικής κυβέρνησης ενώ έχουν ενοχληθεί και από τις μονομερείς ενέργειες της Ελλάδος σε ορισμένα ζητήματα.
Παρ΄ όλα αυτά συμφωνία θα υπάρξει.

Πλέον αυτό είναι 100% σίγουρο και αυτό διαπιστώθηκε από την θέση της Ελλάδος να υπογράψει την πρόταση ή κείμενο αξιών του P. Moscovici του επιτρόπου για τις οικονομικές υποθέσεις της Ελλάδος.
Να σημειωθεί ότι και στα 3 κείμενα (1 του Eurogroup και 2 του Moscovici περιλαμβανόταν ξεκάθαρα η έννοια της παράτασης του προγράμματος.
Το ελληνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο σκέλη δανειακή σύμβαση και μνημόνιο υποχρεώσεων της Ελλάδος το οποίο σε ποσοστό 70% έχει αποδεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ)
Ποια είναι τα δεδομένα;
Η Ελλάδα υποβάλλει αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης για 6 μήνες περίπου έως τα τέλη Αυγούστου του 2015.
Όμως η ελληνική κυβέρνηση έχει δεχθεί το 70% του μνημονίου ή κατά το ορθότερο δεν έχει αποδεχθεί το 30% του τοξικού μνημονίου.
Είναι αφελές να υποστηρίζει κανείς ότι η ΕΕ θα δεχθεί παράταση της δανειακής σύμβασης χωρίς την αντίστοιχη παράταση του μνημονίου καθώς αυτά τα δύο δανειακή σύμβαση και μνημόνιο είναι 100% αλληλένδετα.
Επειδή λοιπόν όλο αυτό το διάστημα σημειώνεται μια διαπραγμάτευση με στόχο να επιτευχθεί ένα καλό λεκτικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα, παίζουμε τις λέξεις δηλαδή για το πώς θα ονομαστεί η παράταση ένα είναι βέβαιο.
Η ελληνική πλευρά δεν μπορούσε να έρθει σε σύγκρουση με την ΕΚΤ με την λογική και με τις τράπεζες.
Το σενάριο περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων θα ήταν καταστροφικό σενάριο που θα έπληττε την ελληνική κυβέρνηση, τις τράπεζες και την οικονομία.
Είναι 100% βέβαιο ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε μια μεγάλη διαπραγμάτευση που κατέληξε ουσιαστικά πάλι στο μνημόνιο.
Η 6μηνη παράταση της δανειακής σύμβασης συνεπάγεται 100% και 6μηνη παράταση του μνημονίου.
Για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης η κυβέρνηση αναφέρει ότι δεν ζητάει η Ελλάδα παράταση του μνημονίου και το ερώτημα που γεννάται είναι….το 70% του μνημονίου που δέχεται η κυβέρνηση αναιρείται δεν ισχύει;
Μόνο αφελείς μπορούν να πιστέψουν ότι η Ελλάδα ζητώντας την 6μην παράταση της δανειακής σύμβασης η ΕΕ δεν θα απαιτήσει και την 6μηνη παράταση του μνημονίου των μέτρων, των υποχρεώσεων της Ελλάδος.
Είναι 100% βέβαιο ότι άπαξ και δέχεται το 70%, θα υπάρξει μια διαπραγμάτευση για το 30% του τοξικού μνημονίου και η ΕΕ έχει προτείνει ρήτρες ευελιξίας.
Η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να φοβάται το μνημόνιο αλλά να αντιπροτείνει ισοδύναμα τα οποία άμεσα να εφαρμόσει ώστε κάθε επιτυχία ενός ισοδύναμου να αντιστοιχεί σε αφαίρεση ενός μέτρου από το τοξικό μνημόνιο.
Με την αξία της η Ελλάδα θα πετύχαινε το εξής να πείσει ότι τα μέτρα του μνημονίου απέτυχαν και ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση προτείνει ισοδύναμα που αποδίδουν.
Έτσι θα κέρδιζε όλη την Ευρώπη.
Δεν έχει λογική η Ελλάδα να βρίσκεται αντιμέτωπη με όλη την ευρωζώνη δηλαδή με τις χώρες που έχουν δανείσει την Ελλάδα.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σταδιακά επανέρχεται στον ενάρετο δρόμο υπογράφοντας μια συμφωνία που θα περιέχει και μνημόνιο αλλά και ρήτρες ευελιξίας.
Είναι ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ να αποδείξει πόσο ευελιξία έχει.
Είναι 100% βέβαιο ότι θα υπάρξει συμφωνία γιατί πλέον πολύς χρόνος χάθηκε με τις διαπραγματεύσεις για το μνημόνιο.
Η Ελλάδα έχει νέα κυβέρνηση και πρέπει να στραφεί στην καθημερινότητα και στην άσκηση της καθημερινής οικονομικής πολιτικής.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com