Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ...


Για τη μελλοντική κυβέρνηση της Αριστεράς, τις επικείμενες συμμαχίες, αλλά και για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης σε μια σειρά θεμάτων μίλησε, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές.
Παράλληλα, η υποψήφια βουλευτής Α' Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνέντευξή της στα «Επίκαιρα», δεν παρέλειψε να απαντήσει σε όσους την επικρίνουν, λόγω της μαχητικής της παρουσίας στην πολιτική ζωή.
Βρισκόμαστε 10 ημέρες πριν από τις εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Πόσο κοντά βρισκόμαστε στη δημιουργία μιας κυβέρνησης της Αριστεράς; Με ποιες δυνάμεις θα συμμαχήσει το κόμμα σας σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας;
Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπροσωπεύει την ελπίδα του λαού μας για αξιοπρέπεια, ελευθερία, δημοκρατία, ισότητα, διαφάνεια, δικαιοσύνη. Αυτές οι αξίες εμπνέουν και κινητοποιούν την συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας, που αντιλαμβάνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλώς ένα κόμμα της Αριστεράς, είναι ο σύμμαχός του στη διεκδίκηση μιας αξιοβίωτης ζωής και μιας ελεύθερης πατρίδας. Και αυτοδυναμία θα μας δώσει ο λαός και πλατύτερες συμμαχίες θα συγκροτηθούν, με εκείνους που αντιλαμβάνονται πόσο ιστορική είναι η στιγμή και πόσο μεγάλη η ευθύνη απέναντι στις ζώσες και τις επόμενες γενιές. Η Κυβέρνηση της Αριστεράς που θα σχηματισθεί θα είναι Κυβέρνηση του λαού και της πατρίδας μας. Κι εγγύηση γι’ αυτό αποτελούν οι άνθρωποι που, μέσα από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, προερχόμενοι όχι μόνο από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από την κοινωνία και τα κινήματα, δίνουν συλλογικά τη μάχη της ανατροπής. Στη μάχη αυτή θα συμμαχήσουμε και με όποιον είναι διατεθειμένος να αγωνιστεί για το τέλος των μνημονίων, τον τερματισμό της ανθρωπιστικής κρίσης, την αποκατάσταση της δημοκρατίας και την θεμελίωση της παραγωγικής ανασυγκρότησης του τόπου.
Ο Αλέξης Τσίπρας στις ομιλίες του έχει αναφερθεί επανειλημμένως στην απόδοση ευθυνών για την υπαγωγή στα Μνημόνια και στη διερεύνηση διαχρονικών σκανδάλων όπως π.χ. αυτό της Siemens. Αναλόγου τύπου υποσχέσεις έχουν ακουστεί και παλιότερα από πολιτικούς και κόμματα που βρέθηκαν στην εξουσία. Γιατί να πιστέψει ο ελληνικός λαός και τη δική σας υπόσχεση;
Γιατί εμείς είμαστε εκείνοι που ακούραστα δούλεψαν, σε όλη την προηγούμενη περίοδο, για να αποκαλυφθούν αυτά τα σκάνδαλα, σε πείσμα της λυσσώδους κυβερνητικής προσπάθειας συγκάλυψής τους, με τρανό πρόσφατο παράδειγμα την υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ,. Γιατί εμείς είμαστε εκείνοι που ενημερώσαμε τον Ελληνικό λαό για σκάνδαλα που αγνοούσε, αφού του τα απέκρυπταν Κυβερνητικά κόμματα και καθεστωτικά ΜΜΕ: εκδώσαμε μάλιστα ειδικό εγχειρίδιο, τη «Μαύρη Βίβλο της Ντροπής», με πλήθος τέτοιων υποθέσεων μετατροπής του Κοινοβουλίου σε πλυντήριο σκανδάλων και σε νεκροταφείο ποινικών δικογραφιών. Γιατί εμείς καταψηφίσαμε και καταγγείλαμε όλες τις χαριστικές ρυθμίσεις για υπαιτίους τέτοιων υποθέσεων. Γιατί επίσης καταθέσαμε εγκαίρως συγκεκριμένες προτάσεις διερεύνησης (Μνημόνιο, ΕΡΤ, Υποβρύχια, Λίστα Λαγκάρντ), που τα Κυβερνητικά Κόμματα καταψήφισαν, με εξαίρεση την περίπτωση Παπακωνσταντίνου, που τον «θυσίασαν» μόνον όταν δεν είχαν άλλη επιλογή. Γιατί εμάς δεν μας έχει ούτε στην τσέπη του, ούτε στο χέρι του ούτε στη λίστα του κανείς. Δεν συνθηκολογήσαμε με τη διαπλοκή, συγκρουστήκαμε και συγκρουόμαστε με τα συμφέροντα που στραγγαλίζουν τον τόπο. Και γιατί μέχρι σήμερα έχουμε αποδείξει έμπρακτα ότι τιμούμε την εμπιστοσύνη του λαού μας και μένουμε συνεπείς στις θέσεις και στις δεσμεύσεις μας, όσους και όποιους κι αν ενοχλούν.
Η παρουσία σας στη Βουλή από το 2012 έως σήμερα έχει χαρακτηρισθεί μαχητική και πληθωρική. Αποκτήσατε φανατικούς φίλους και φανατικούς πολέμιους. Ποιος κατά τη γνώμη σας πρέπει να είναι ο ρόλος του βουλευτή σε μια περίοδο που λόγω των μνημονίων ενισχύθηκε ουσιαστικά η εκτελεστική εξουσία;
Ο ρόλος του βουλευτή είναι να μένει πιστός στην εντολή των πολιτών που τον εξέλεξαν, να υπηρετεί τις θέσεις και το πρόγραμμα με βάση το οποίο εξελέγη, να τοποθετείται και να ψηφίζει σύμφωνα με όσα του υπαγορεύει η συνείδησή του και να προστατεύει το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον της κοινωνίας, ασκώντας έλεγχο στην εκτελεστική εξουσία και σε κάθε παρα-εξουσία που συγκροτείται γύρω της. Ο ρόλος του βουλευτή είναι να διεκδικεί για λογαριασμό του πολίτη, να είναι η φωνή του και η υπεράσπισή του. Να ρωτά και να επιμένει για απαντήσεις. Ρόλος του βουλευτεί δεν είναι ούτε να ευχαριστεί την εξουσία, ούτε να χαριεντίζεται με εκείνους που καταδυναστεύουν την κοινωνία. Αυτές τις αρχές και τις αξίες προσπάθησα να υπηρετήσω κατά τα 2,5 χρόνια που πέρασαν, τιμώντας την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου. Και είναι τιμή μου όταν οι συμπολίτες μου μου λένε «είσαι η φωνή μας», όπως είναι τιμή μου να ενοχλούνται και να με πολεμούν εκείνοι που υποσκάπτουν συστηματικά και επί δεκαετίες το δημόσιο συμφέρον και το μέλλον των παιδιών μας.
Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πώς θα μπορέσει να προσπεράσει τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί όταν βρεθεί στο τραπέζι μιας επαναδιαπραγμάτευσης;
Με το λαό ενεργό δίπλα μας. Με την επίκληση της ρητής και ισχυρής εντολής να διεκδικήσουμε την ανακούφιση του χειμαζόμενου λαού μας. Με αταλάντευτη διεκδίκηση. Αλίμονο αν η ιστορία σταματούσε από κάποιες υπογραφές, που μάλιστα ελέγχεται η νομιμότητα και η συνταγματικότητά τους.
Πιστεύετε ότι οι εταίροι μας και οι δανειστές μας θα χρησιμοποιήσουν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ μετεκλογικά προς την κατεύθυνση του Grexit, το οποίο επανήλθε προεκλογικά στην επικαιρότητα;
Όχι. Θα ήταν σαν να πυροβολούν τα πόδια τους. Θα ήταν μία άκρως επιζήμια και παράνομη στάση, ευθέως εκβιαστική προς έναν κυρίαρχο λαό. Στάση που δεν ερείδεται σε καμμία πρόβλεψη των ευρωπαϊκών συνθηκών, αλλά αντίθετα αποκλείεται κατά τις συνθήκες. Θα ήταν, τελικά, μία στάση που θα εξέθετε τις Κυβερνήσεις στους λαούς τους και σε έλεγχο των πράξεών τους. Ήδη όσοι δοκίμασαν αυτές τις μεθόδους έχουν αρχίσει να τις εγκαταλείπουν.
Θεωρείτε ότι το ενδεχόμενο πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα θα έχει επιπτώσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Πόσο εφικτή είναι μια συνολική αλλαγή στάσης από την ευρωπαϊκή ηγεσία;
Η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπολιάσει με ελπίδα και αισιοδοξία τις eυρωπαϊκές κοινωνίες και θα είναι η απαρχή μιας μεγάλης αλλαγής σε ολόκληρη την Ευρώπη. Θα έχουμε όχι μόνον αλλαγή στάσης, αλλά και αλλαγή ηγεσίας σε πολλές eευρωπαϊκές χώρες, που θα ακολουθήσουν την Ελλάδα στο δρόμο του επαναπροσδιορισμού των ευρωπαϊκών αξιών, της διεκδίκησης περισσότερης δημοκρατίας και της ανοικοδόμησης μιας πραγματικά κοινωνικής Ευρώπης.
Υπερασπίζεστε λόγω επαγγέλματος αλλά και με την πολιτική σας στάση τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία της έκφρασης. Πώς σχολιάζετε τις τραγικές δολοφονίες στο Charlie Hebdo την προηγούμενη εβδομάδα, αφού γνωρίζετε και την γαλλική πραγματικότητα;
Η πολύνεκρη δολοφονική επίθεση στο Charlie Hebdo αποκάλυψε με τον πιο ωμό τρόπο πού μπορεί να οδηγήσει ο θρησκευτικός φανατισμός και η μισαλλοδοξία, όταν μάλιστα ενθαρρύνεται από πολιτικές περιθωριοποίησης και μη ενσωμάτωσης του «άλλου». Κάποιοι επιχείρησαν να χρησιμοποιήσουν τη φρίκη για μικροκομματικές σκοπιμότητες. Αυτού του τύπου η εργαλειοποίηση της τραγωδίας αποδεικνύει πόσο αδίστακτοι και ανόητοι είναι. Όσοι διατηρούμε τη νηφαλιότητα και την υπευθυνότητά μας, οφείλουμε να εργαστούμε σκληρά για την εξάλειψη κάθε πολιτικής διακρίσεων, να ενισχύουμε θεσμικά και έμπρακτα την ελευθερία σκέψης, έκφρασης και συνείδησης, που περιλαμβάνει και την ανεξιθρησκία να συγκροτήσουμε ένα αδιαπέραστο τείχος προστασίας απέναντι στα θύματα του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και της φίμωσης.
Τέλος, αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή πιστεύετε ότι θα πρέπει να προτείνει αριστερό υποψήφιο για ΠτΔ ή από άλλον πολιτικό χώρο;
Πιστεύω ότι πρέπει να προτείνουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα ενσαρκώνει μέσα από το παράδειγμά του, τη στάση ζωής, τους αγώνες και τις αξίες που πρεσβεύει, το νέο υπόδειγμα ανώτατου πολιτειακού άρχοντα. Έναν άνθρωπο που να επιβεβαιώνει με πράξεις την προσήλωση στη δημοκρατία ως ουσία και όχι ως διακήρυξη, στην εθνική ανεξαρτησία, στην ανιδιοτελή προσφορά, στην κοινωνική προκοπή, στη συλλογική αξιοπρέπεια, στα ανθρώπινα δικαιώματα. Μια προσωπικότητα που θα έχει το σθένος και το ανάστημα να πει «όχι», στο εξωτερικό και στο εσωτερικό όταν χρειαστεί, που δεν θα διστάσει να ενεργοποιήσει αμεσο-δημοκρατικές διαδικασίες δημοψηφίσματος ή να αναπέμψει αντισυνταγματικά νομοθετήματα, που θα συμμετάσχει θεσμικά στις διεκδικήσεις του λαού μας και δεν θα δεχθεί να γίνει εκτελεστικό όργανο κανενός. Θεωρώ ότι η πρότασή μας πρέπει να εμπνεύσει ξανά εμπιστοσύνη στους θεσμούς, μέσα από το πρόσωπο. Πεποίθησή μου είναι ότι η Αριστερά διαθέτει τέτοιους ανθρώπους, που χαίρουν μάλιστα ευρύτατης αποδοχής και εκτίμησης και που η κοινωνία δικαιούται να τους δοκιμάσει στα ανώτατα αξιώματα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com