Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΠΡΑΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ…Η Ομοσπονδία Πομακικών συλλόγων-PODEF έκανε την πρώτη της γενική συνέλευση...




ΜΙΑ ΑΡΧΗ ΓΕΜΑΤΗ ΕΛΠΙΔΕΣ
Η πρώτη γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας Πομακικών Συλλόγων έγινε στις 20/9/2014-ημέρα Σάββατο στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ στην Προύσα και παρόντες ήταν ο πρόεδρος της ομάδας φιλίας των κοινοβουλίων Βουλγαρίας-Τουρκίας βουλευτής Μουσταφά Οζτούρκ, ο δήμαρχος Προύσας Ρετζέπ Άλτεπε, ο δήμαρχος του Οσμάνγκαζί Μουσταφά Ντουντάρ, …….. και 950 Πομάκοι και φίλοι των Πομάκων.
Ο πρόεδρος της PODEF ο Μπαϊράμ Εράτ στην ομιλία του είπε : ¨Στην Τουρκία ζούνε πάνω από 2,5 εκ. Πομάκοι σε παραπάνω από 25 νομούς. Οι Πομάκοι έχουν την γλώσσα τους, την κουζίνα τους, τις μουσικές, τα παραδοσιακά τραγούδια και χορούς , τους θρύλους και την ιστορία τους.
Για να επιβιώσουν τα πομάκικα, να φτάσουν ένα στάνταρ και να διασφαλιστεί γλωσσική ενότητα, άρχισαν εργασίες για την ίδρυση ενός ΠΟΜΑΚΙΚΟΥ ΓΛΩΣΣΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ, άνοιξαν μαθήματα Πομακικής και άρχισαν εργασίες εγγραφής λεξικού Τουρκικής-Πομακικής, αλφαβητάριου της Πομακικής και βιβλίου γλώσσας της.
Mε αίτημα μας προς το υπουργείο Εθνικής Παιδείας ζητήθηκε να διδάσκεται η πομακική ως μάθημα κατ΄επιλογήν στην 5η, 6η, 7η και 8η τάξη και το αίτημα μας έγινε δεκτό. Τώρα ετοιμάζεται το πρόγραμμα των μαθημάτων και οι διδάσκοντες και από την επόμενη χρονιά, τα πομάκικα μας θα διδαχθούνε στα σχολεία.
Για την συντήρηση του πολιτισμού μας γίνονται εργασίες για έκθεση πομακικών ειδών, πομακικού πρωινού, συμμετοχές σε εκθέσεις, ιφτάρ, πανηγύρι του πομάκικου φαγητού κατσαμάκ, εφημερίδα Η Φωνή των Πομάκων, συμμετοχές σε προγράμματα της τηλεόρασης, βίντεο κλιπ με τραγούδι στα πομάκικα, άλλες εργασίες στο διαδίκτυο κ.α. Σχετικά με την πομακική ιστορία έχουν γίνει πολύ λίγες εργασίες. Για να αποκαλυφθεί η ιστορία μας, επιστήμονες, ακαδημαϊκοί και ερευνητές, άρχισαν εργασίες. Άρχισε μια σειρά από συμπόσια για την πομακική ιστορία στα Βαλκάνια και ήδη έγιναν τέσσερα σε Κωνσταντινούπολη, Τσανάκκαλε, Σμύρνη και Τσάν και αυτές οι εργασίες θα συνεχιστούν. Ως ομοσπονδία PODEF αρχίσαμε εργασίες για την ίδρυση ΠΟΜΑΚΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.
Οι Πομάκοι ζούνε σε έξι χώρες, σε Τουρκία, Βουλγαρία, Ελλάδα, FYROM, Κόσσοβο και Αλβανία. Για ένα διάστημα πάνω από 100 χρόνια δεν είχαν μια καλή επικοινωνία. Μετά από το στήσιμο μιας καλής επικοινωνίας μεταξύ μας στην χώρα μας, θα μπορέσουμε να έρθουμε σε επικοινωνία και να ανταλλάξουμε πληροφορίες με Πομάκους των άλλων χωρών.
……………
Καλώ τους Πομάκους να ενταχθούν στους συλλόγους τους, αν δεν έχουν να ιδρύσουν και να κινηθούν με ενότητα και ομοψυχία.¨
Ο δήμαρχος του Γκαζιεμίρ Χαλίλ Ιμπράμ Σενόλ, ανέφερε πως παρακολουθεί στενά και στηρίζει τις εργασίες των πομακικών συλλόγων.
Ο δήμαρχος του Οσμάνγκαζί Μουσταφά Ντουντάρ ανέφερε πως όταν οι εργασίες των πομακικών συλλόγων και της ομοσπονδίας περιγραφούν και γίνουν αντιληπτές καλά δεν συνιστούνε θέμα. Είπε πως οι δηλώσεις και οι εργασίες που έγιναν απομάκρυναν κάθε δισταγμό του και τις στηρίζει. Τελείωσε λέγοντας πως ¨Αν εσείς είστε Πομάκοι και εγώ είμαι Πομάκος¨.
Ο δήμαρχος Προύσας Ρετζέπ Αλτεπέ είπε πως οι Πομάκοι είναι πάντα πατριώτες, υπάκουοι και εργατικοί και ότι η συνάντηση τους θα δημιουργήσει κάτι το νέο και μαζί θα μπορέσουν να κάνουν ωραία πράματα.
Ο πρόεδρος της ομάδας φιλίας των κοινοβουλίων Βουλγαρίας-Τουρκίας βουλευτής Μουσταφά Οζτούρκ, είπε πως παρακολουθεί στενά και στηρίζει τις εργασίες των Πομάκων σε Βουλγαρία και Τουρκία και ότι από τώρα και πέρα θα μπορέσουν να κάνουν μαζί πολλές εργασίες.
…………….
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
1- Πρόεδρος Μπαϊράμ Εράτ
2- Γενικός Γραμματέας Ορχάν Σεν
3- Αντιπρόεδρος Αλή Οζτούρκ
4- Αντιπρόεδρος Χασάν Ακσού
5- Αντιπρόεδρος Ισμάηλ Καρ
6- Γραμματέα Οικονομικών Ιρφάν Τσινάρ
………………………
………………………
12/10/2014
Μπαϊράμ Εράτ – πρόεδρος της PODEF
Σχ : Αυτά όλα στην Τουρκία ! Στην Ελλάδα άκρα του τάφου σιωπή !  Για όποιον θέλει να δει το σύνολο του κειμένου στα τούρκικα, μπορεί να το κάνει στην διεύθυνση 
http://www.igman.tv/pomak-dernekleri-federasyonu-podef-1-olagan-genel-kurul-toplantisini-yapti/#.VDzR42d_v7B
























http://tourkikanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com