Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Mάριο Ντράγκι: Χωρίς μνημόνιο ξεχάστε την ΕΚΤ!!!



Ο Κεντρικός Τραπεζίτης «διαλύει» τα «παραμύθια» της κυβέρνησης περί εξόδου από το μνημόνιο - «Χωρίς πρόγραμμα με την Ε.Ε. δεν θα γίνονται αγορές τίτλων από την ΕΚΤ» τόνισε ο κ. Ντράγκι
«Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια» λέει ο σοφός λαός και φαίνεται πως έχει δίκιο, αφού σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ξεκαθάρισε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι «χωρίς πρόγραμμα δεν θα γίνονται αγορές τίτλων από την ΕΚΤ». Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι χωρίς μνημόνιο και επιτήρηση η ΕΚΤ δεν θα δίνει ούτε σέντ.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος περιλαμβάνονται στα νέα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας γα τις αγορές τίτλων που έχουν εκδοθεί έναντι περιουσιακών στοιχείων (asset-backed securities – ABS).
«Αποφασίσαμε να περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα χώρες με αξιολόγηση χαμηλότερη από το επίπεδο του ΒΒΒ-, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ προσθέτοντας ότι οι χώρες θα πρέπει να έχουν ένα επίσημο πρόγραμμα με την Ε.Ε.
«Θα πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα, χωρίς πρόγραμμα δεν θα γίνονται αγορές», υπογράμμισε ερωτηθείς για την προοπτική τερματισμού του προγράμματος στην Ελλάδα.
Γίνεται δηλαδή αντιληπτό από τα λεγόμενα του πως τα περί σκισίματος των μνημονίων του πρωθυπουργού πάνε περίπατο. Όλα τα υπόλοιπα που ισχυρίζονται οι κυβερνητικοί παράγοντες στην χώρα μας να φύγουμε από την επιτήρηση και να χαράσσουμε μόνοι μας την οικονομική μας πολιτική είναι επικοινωνιακές «φούσκες» για εσωτερική κατανάλωση.
Ο κεντρικός τραπεζίτης απέφυγε και πάλι να ανακοινώσει ένα συγκεκριμένο νούμερο για το ύψος των αγορών που θα πραγματοποιήσει η ΕΚΤ, επαναλαμβάνοντας ότι "ο συνολικός αντίκτυπος στον ισολογισμό μας θα είναι σημαντικός και ο ισολογισμός αναμένεται να κατευθυνθεί στο μέγεθος που είχε αρχές του 2012".
"Είναι δύσκολο να δώσεις ένα συγκεκριμένο μέγεθος λόγω της αλληλεπίδραση των τριών προγραμμάτων – του προγράμματος των ABS, των καλυμμένων ομολόγων και των στοχευμένων πράξεων αναχρηματοδότησης", σημείωσε.
Ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι τα νέα προγράμματα της ΕΚΤ θα διαρκέσουν δύο χρόνια, με τις αγορές των καλυμμένων ομολόγων να ξεκινούν από τα μέσα Οκτωβρίου και τις αγορές ABS κάποια στιγμή μέσα στο δ΄ τρίμηνο.
"Τα νέα μέτρα θα στηρίξουν συγκεκριμένα τμήματα της αγοράς που παίζουν βασικό ρόλο στη χρηματοδότηση της οικονομίας", δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ. Σε αυτό το πλαίσιο θα ενισχύσουν τη λειτουργία του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής , θα διευκολύνουν τη διάθεση πιστώσεων στην ευρύτερη οικονομία και θα δημιουργήσουν θετικές επιπτώσεις σε άλλες αγορές.
"Λαμβάνοντας υπόψη το ευρύτερο υποτονικό outlook στον πληθωρισμό, την αποδυνάμωση της δυναμικής της ανάκαμψης στην Ευρωζώνη το τελευταίο διάστημα και τη συνεχιζόμενη υποτονική δυναμική των νομισματικών και πιστωτικών μεγεθών, οι αγορές τίτλων αναμένεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής".
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ εξέφρασε την πεποίθηση του ότι τα μέτρα αυτά θα συμβάλουν στην επιστροφή σε ρυθμούς πληθωρισμού πιο κοντά στον επίσημο στόχο της κεντρικής τράπεζας για ρυθμούς πληθωρισμού κάτω αλλά πλησίον του 2%.
Υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι σε περίπτωση που χρειαστεί να αντιμετωπιστούν περαιτέρω κίνδυνοι για μια παρατεταμένη περιόδου χαμηλού πληθωρισμού "το Δ.Σ. ομόφωνα επαναλαμβάνει τη δέσμευση του να χρησιμοποιήσει και άλλα μη συμβατικά μέσα στο πλαίσιο της αποστολής του".





































newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com