Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου 2014

"Η Αγία Σοφία είναι χώρος ισλαμικής προσευχής" ...
Ακόμα μια κυβερνητική δήλωση της Τουρκίας που δείχνει το πραγματικό πρόσωπο της "σύγχρονης" και "δημοκρατικής" Τουρκίας. Συγκεκριμένα, όπως γράφει η εφημερίδα Taraf, ο Μεχμέτ Γκιορμέζ(επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων) δήλωσε σχετικά με την Αγία Σοφία ότι είναι ένας ισλαμικός χώρος προσευχής, δεν είναι μουσείο, δεν είναι εκκλησία.
Μέχρι τώρα επισήμως η Άγκυρα χαρακτηρίζει την Αγία Σοφία ως Μουσείο αλλά η ανάληψη της πρωθυπουργείας από τον εμπνευστή του νεο-οθωμανικού δόγματος Α. Νταβούτογλου, η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας πέρασε υπό την άμεση εποπτεία του. 
Το ζήτημα είναι ότι είναι η δεύτερη φορά που αυτή η κυβέρνηση ανακινεί το ζήτημα της   μετατροπής της Αγια Σοφιάς από Μουσείο σε Τζαμί καθώς ήταν την άνοιξη όταν  κατέθεσε στην Εθνοσυνέλευση  πρόταση νόμου  ο ανεξάρτητος βουλευτής κ.Χαμί Γιλντιρίμ, πρώην βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, για μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί - παραμονές μάλιστα της  561ης επετείου της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.
Τότε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Νεολαίας Ανατολής, κ. Σαλίχ Τουράν- που οργάνωσε και προσευχή έξω από την Αγία Σοφία-  σε σειρά δηλώσεων του υποστήριζε ότι «η Αγία Σοφία είναι το σύμβολο της Άλωσης, είναι η κορώνα της υπόστασης του Ισλάμ στη Δύση». Προέβαλε, επιπλέον, το αίτημα για μετατροπή σε τζαμί, σημειώνοντας ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας από τζαμί σε Μουσείο το 1934, «ήταν παράνομη».
Την περίοδο 1930-1935 η Αγία Σοφία είχε παραμείνει κλειστή λόγω έργων, ενώ μετατράπηκε σε Μουσείο με την υπ’ αριθμ. 7/1589 και ημερομηνία 24 Νοεμβρίου 1934 απόφαση του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου που κάποιοι 'όμως αμφισβητούν την εγκυρότητά της. 
defencenet.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr