Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

"Επέλαση" Ζιαζιά! "Ο Αρχηγός δεν μπορεί να εργάζεται για το ατομικό του συμφέρον" -Άρθρο φωτιά ....



Μ΄ένα άρθρο κόλαφο για το πολιτικό σύστημα που έφερε την χώρα στη σημερινή κατάσταση και το προσωπικό των ΕΔ σε απόγνωση, ο πρώην Α/ΓΕΣ Κωνσταντίνος Ζιαζιάς θέτει προ των ευθυνών της την στρατιωτική ηγεσία για την σιωπή της σ΄ όσα έχουν υποστεί οι στρατιωτικοί.

“Ο Αρχηγός κατά την διάρκεια της θητείας του εργάζεται για το καλό του στρατεύματος και όχι για το ατομικό συμφέρον. Ο Αρχηγός καλείται να αφήσει πρότυπα συμπεριφοράς προς τα στελέχη, τα οποία τον θέλουν έτοιμο να αναλάβει προσωπική θυσία έναντι του γενικού καλού του στρατεύματος”,γράφει μεταξύ άλλων ο κ.Ζιαζιάς απευθυνόμενος όπως όλοι καταλαβαίνουμε στον Α/ΓΕΕΘΑ που είναι ήδη υποψήφιος για την προοδρία της Στρατιωτικής Επιτροπής του NATO.
Όλο το άρθρο του στρατηγού Κωνσταντίνου Ζιαζιά:

Η πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια, διέρχεται μια πολύμορφη κρίση πρωτοφανούς έντασης και βάθους η οποία δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά είναι πρωταρχικά κρίση ηθική, κρίση αξιών, θεσμών και αντιπροσωπεύσεως. Ο λαός μας γεύεται μία τρομακτική ανεργία και ταυτόχρονα μία κοινωνική αποδιάρθρωση.
Στη χώρα μας δημιουργήθηκε μία τεχνητή ευμάρεια οδηγώντας σε μία ψευδαίσθηση εφορίας που ονομάστηκε "ανάπτυξη", έχοντας βασικό πρωταγωνιστή όχι τον πολίτη αλλά τον επαγγελματία πολιτικό, τον εργολάβο, τον προμηθευτή του δημοσίου. Η "φιγούρα" του χυδαίου νεοπλουτισμού αποτελούσε και δυστυχώς αποτελεί ακόμη το κοινωνικό πρότυπο επιτυχίας.

Σε αυτή την δύσκολη οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει η Χώρα, οδηγημένη από τους σημερινούς δήθεν "σωτήρες" της, ήταν και είναι πατριωτικό καθήκον όλων και φυσικά και των στρατιωτικών να συνεισφέρουν αναλογικά για την διάσωση και ανόρθωση της.
Πρώτοι βέβαια, θα έπρεπε να δώσουν το παράδειγμα οι "ηγέτες" αυτού του τόπου και μετά αναμφίβολα θα ακολουθούσε και ο λαός.
Δυστυχώς όμως είδαμε έκπληκτοι τα προνόμια των δήθεν "ταγών" και της οικονομικής ελίτ του τόπου να διατηρούνται ανέπαφα, ενώ ένας ορυμαγδός μειώσεων στις αποδοχές, φόρων και 
"χαρατσιών" έπληξε τα μεσαία και χαμηλά στρώματα της κοινωνίας μας, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος του λαού μας να αντιμετωπίζει προβλήματα επιβίωσης.

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στα στελέχη των ΕΔ είναι μη αναλογικές με τους λοιπούς κλάδους, δυσβάστακτες και φυσικά άδικες χωρίς ποτέ να δοθεί εξήγηση γιατί οι τελευταίες κυβερνήσεις τους αντιμετώπισαν με τέτοια αρνητική διάθεση και τόσο έντονο "αντιμιλιταριστικό" πνεύμα. Το προσωπικό των ΕΔ, που με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια στέκεται όρθιο στον Έβρο και τα Νησιά μας, δεν νοιώθει ότι αδικείται αλλά τιμωρείται.
Μέσα σε αυτό το φορτισμένο από την αδικία κλίμα, τα στελέχη δια μέσου των Συνδέσμων και των Ενώσεων, αντέδρασαν ψύχραιμα, θεσμικά προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη για το αυτονόητο.
Η ιστορική απόφαση του ΣτΕ όχι μόνο ανέτρεψε το μνημόνιο κρίνοντας αντισυνταγματικές τις διατάξεις του Ν4093\12 αλλά επέβαλε και την επιστροφή αναδρομικών στα στελέχη αλλά και στους αποστράτους.

Τα πρώτα όμως χαμογελά που έφερε αυτή η απόφαση, διαδέχθηκε η αμηχανία, η δυσαρέσκεια και τελικά η αγανάκτηση των στελεχών, βλέποντας την κυβέρνηση να εμπαίζει τους ανθρώπους που δίνουν  πολυμέτωπο αγώνα, ξεχασμένοι από όλους και αδικημένοι, να φέρουν σε πέρας την ιερή αποστολή τους. Η δικαστική απόφαση του ΣτΕ δεν είναι το "πρόβλημα". Η συμμόρφωση με αυτή είναι η λύση. Καμιά τρόικα δεν μπορεί να παραβιάσει τις αποφάσεις των δικαστηρίων της χώρας μας.
Πέραν των ανωτέρω και εντελώς ξαφνικά ,η Κυβέρνηση, χωρίς καμία ενημέρωση.......της ηγεσίας των ΕΔ επιχειρεί την "άλωση" των Μετοχικών Ταμείων των Κλάδων με την εισαγωγή κατά αρχήν "ρήτρας βιωσιμότητας" και εν συνέχεια μιας δήθεν πιο "μάχιμης" θολής ορολογίας «ρήτρας αξιόμαχου" με ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου από το θερινό τμήμα της Βουλής. Τα όσα περιλαμβάνονται στο υπόψη νομοσχέδιο και με την πιο ήπια ερμηνεία ,συνεπάγονται νέες περικοπές στο εφάπαξ και στα μερίσματα. Μπορεί η Κυβέρνηση  να διαβεβαιώνει ότι η "λύση" με το βαρύγδουπο όνομα ""ρήτρα αξιόμαχου" ,διασφαλίζει ότι η "αναπροσαρμογή" του εφάπαξ θα γίνει σταδιακά ,ομαλά και ανώδυνα ουδείς όμως από τους ενδιαφερόμενους έχει πειστεί ,αλλά απλώς γίνεται προσπάθεια  να "χρυσώσει"το χάπι, που όμως δεν καταπίνεται με τίποτε από τα στελέχη των ΕΔ.

Επί πλέον, η Κυβέρνηση με τα φερέφωνα της, υπογείως "τροφοδοτεί" τον απαράδεκτο κοινωνικό αυτοματισμό κατά του βασικού πυλώνα λειτουργίας του ίδιου του κράτους που είναι οι ΕΔ.
Προς αποφόρτιση του δυσμενούς κλίματος που υφίσταται αυτή την περίοδο στο στράτευμα και προς εξουδετέρωση της απόφασης του ΣτΕ το υπουργείο" θυμήθηκε"και πάλι την σύνταξη "νέου μισθολογίου "  που  δεν θα έχει καμιά σχέση με αυτό που υφίστατο το καλοκαίρι του 12. Πρόεδρος επιτροπής ορίσθηκε και πάλι ο άνθρωπος που διαπραγματεύτηκε με το ΥΠΟΙΚ το Φθινόπωρο του 2012 την φτωχοποίηση των ΕΔ, ο "Ειδικός Γραμματέας" του ΥΠΕΘΑ , ο οποίος εκ του αποτελέσματος, φαίνεται ότι
δεν αντιλαμβάνεται τις  ιδιαιτερότητες του επαγγέλματος του στρατιωτικού και απλώς ενεργεί  ωs πολιτικός κομισάριος της Κυβέρνησης στο στράτευμα.
Ευελπιστούμε ότι το ΓΕΕΘΑ αυτή την φορά να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων ,που απαιτούν οι δύσκολοι καιροί για τα στελέχη των ΕΔ. Να τονίσω και πάλι ότι ο Αρχηγός κατά την διάρκεια της θητείας του εργάζεται για το καλό του στρατεύματος και όχι για το ατομικό συμφέρον. Ο Αρχηγός καλείται να αφήσει πρότυπα συμπεριφοράς προς τα στελέχη, τα οποία τον θέλουν έτοιμο να αναλάβει προσωπική θυσία έναντι του γενικού καλού του στρατεύματος.

Για άλλη μια φορά καλό είναι να επισημάνουμε  ότι τα στελέχη των ΕΔ, ουδεμία ειδική μεταχείριση έναντι των υπολοίπων συμπολιτών τους επιθυμούν . Ζητούν να αντιμετωπισθούν ισότιμα, ισόνομα και αναλογικά, σύμφωνα με το Σύνταγμα, όπως και οι άλλες κοινωνικές ομάδες, να υποστούν τις ίδιες περικοπές και όχι διπλάσιες και τριπλάσιες όπως έγινε με τους απόστρατους συναδέλφους. Ο πατριωτισμός και η αυταπάρνηση των στελεχών των ΕΔ είναι δεδομένα, ωστόσο με αξίες μπορεί να γαλουχηθεί μια οικογένεια, δεν είναι δυνατόν όμως να τραφεί.
Είναι άκρως ανησυχητικό ότι όσοι εμπλέκονται με την διακυβέρνηση της χώρας, αυτή τη χρονική περίοδο, δίνουν την εντύπωση ότι δεν έχουν κατανοήσει ότι τουλάχιστον στο χώρο των ΕΔ η κατάσταση έχει οδηγηθεί σε οριακό σημείο. Οι ΕΔ πρέπει να αντιμετωπισθούν με ορθολογισμό, σοβαρότητα και ομοψυχία. δεν είναι δυνατόν θέματα που άπτονται της εθνικής ασφαλείας να αντιμετωπίζονται με "επικοινωνιακά τρικ" που σκαρφίζονται οι διάφοροι "κηπουροί" της εξουσίας.

Η Ηγεσία των ΕΔ έχει χρέος απέναντι στα στελέχη, ,με τρόπο επίσημο και δεσμευτικό να τα ενημέρωση, όχι με "θολοκουλτουριαρικους" όρους τύπου "ρήτρας αξιόμαχου", αλλά ρεαλιστικά, έντιμα, στρατιωτικά και κατανοητά πως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση για:
-Την απόφαση του ΣτΕ.
-Το εφάπαξ των στελεχών.
-Τα Μετοχικά Ταμεία
- Το νέο περίφημο νέο "Μισθολόγιο"

Κρίνεται σκόπιμο να υπενθυμίσουμε ότι στη Γαλλία και την Αγγλία οι Αρχηγοί βγήκαν δημόσια και ενημέρωσαν όχι μονό τις κυβερνήσεις τους αλλά και τους πολίτες για το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις των περικοπών τόσο στην επιβίωση του προσωπικού όσο και στη μαχητική ικανότητα των ΕΔ. Ηγέτης είναι αυτός που μέσα από το όραμα ,την έμπνευση και το επίπεδο που διαθέτει, αγκαλιάζει με μεγαλοψυχια τους υφισταμένους του και αποτελεί το στήριγμα και το καταφύγιο τους, θυσιαζομενος πρώτος για αυτούς.
Η Κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να εμπαίζει τα στελέχη των ΕΔ και να πει την αλήθεια Ειναι γεγονός ότι διαχρονικά και με δικές της ενέργειες και αποφάσεις υποθήκευσε τα συνταξιοδοτικά και Μετοχικά δικαιώματα, που σήμερα θέλει να φορτώσει στη δική τους ευθύνη.
Ομως το προσωπικό των ΕΔ, παρα την αλγεινή συμπεριφορά της πολιτείας, παραμένει προσηλωμένο στο καθήκον και συνεχίζει να αποτελεί μια σταθερή βάση που μπορεί με σιγουριά να στηριχθεί η πατρίδα. Οι ΕΔ τούτη την ώρα στέκονται όρθιες χάρις στις άοκνες προσπάθειες των Αρχηγών ,των διοικήσεων όλων των επιπέδων, κυρίως όμως χάρις στις υπερπροσπάθειες του προσωπικού.

k.ziazias@gmail.com
















onalert.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com