Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΟ Β. ΑΙΓΑΙΟ;





ΝΕΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΖΗΤΑ Ο ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ...


Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Νάσου Γιακαλή:
«Καταλαβαίνετε ότι είμαστε σε μια περίοδο αβεβαιότητας μέχρι να τελεσιδικήσουν τα δικαστήρια.
Όλα αυτά σε μία κρίσιμη περίοδο για την Περιφέρεια Β. Αιγαίου κατά την οποία πολλά θέματα τρέχουν, έργα βρίσκονται σε εξέλιξη και υπάρχουν προθεσμίες για μια σειρά από προγράμματα και δράσεις. Προθεσμίες που δε μπορούν να χαθούν. Είναι λοιπόν μια κρίσιμη στιγμή για την πορεία της αιρετής Περιφέρειας, ενός θεσμού που λόγω και της νησιωτικής της ιδιομορφίας στήθηκε από εμάς με πολύ κόπο.
Υπάρχει λοιπόν για εμάς ένα θέμα συνέχειας και πρέπει αυτό το θέμα να λυθεί βάσει τη νομιμότητα η οποία πρέπει να τηρείται σ’ όλη την εκλογική διαδικασία. Είναι γνωστός ο τρόπος που διεξάγονται οι εκλογές.
Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης είναι αυτός που εκτίθεται σ’ όλη την Περιφέρεια, που έχει  την ευθύνη κατάρτισης και κατάθεσης του ψηφοδελτίου και είναι αυτός που η προσωπικότητά του είναι καθοριστική στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος.
Είναι ο μόνος που εκτίθεται σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας, ενώ οι Αντιπεριφερειάρχες και οι περιφερειακοί σύμβουλοι απευθύνονται μόνο στους πολίτες του νησιού τους. Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης είναι αυτός που έχει την ευθύνη της χάραξης του προεκλογικού αγώνα, ο οποίος κάνει τις όποιες συμφωνίες για τη στήριξή του και αυτό επιβεβαιώνει ότι η διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος βασίζεται σ’ έναν σημαντικό βαθμό στον υποψήφιο Περιφερειάρχη.
Άλλωστε στον Β΄ γύρο η αναμέτρηση διεξάγεται ανάμεσα στους πρώτο και δεύτερο υποψήφιους περιφερειάρχες και η επιλογή των πολιτών είναι ανάμεσα σ’ αυτούς. Δηλαδή όσοι δε συμμετέχουν στον Β΄ γύρο διαμορφώνουν το τελικό αποτέλεσμα.
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα και στις πρόσφατες εκλογές που υποψήφιος που συγκέντρωσε 49% στον Α΄ γύρο και ο αντίπαλός του 24%, τελικά στον Β΄ γύρο εκλέχτηκε ο δεύτερος. Αυτό δείχνει το ρόλο που παίζουν οι συμμαχίες και οι συμφωνίες στο τελικό αποτέλεσμα. Το λέω αυτό γιατί επιδιώκεται να αγνοηθούν όλα τα παραπάνω και να οδηγηθούμε στα άρθρα 161 και 162 τα οποία θεωρώ ότι δε μπορούν να εφαρμοστούν στην προκειμένη περίσταση διότι έχουμε ακύρωση της ανακήρυξης υποψηφιότητας της κ. Καλογήρου.
Τα άρθρα αυτά θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν αν ο περιφερειάρχης είχε ανακηρυχθεί νόμιμα και είχε ορκιστεί.
Αυτό που εγώ πιστεύω είναι ότι από τη στιγμή που συντρέχουν οι παραπάνω λόγοι θα πρέπει να ενεργοποιηθεί το άρθρο 153 του Καλλικράτη που αναφέρεται ξεκάθαρα σε νέες εκλογές. Ας αφήσουμε τώρα το θέμα στη δικαιοσύνη και ας μιλήσουμε πολιτικά.
Εδώ έχουμε μια περίπτωση που ο επικεφαλής κρίθηκε με απόφαση της δικαιοσύνης ως μη νόμιμος και οι υπόλοιποι του ψηφοδελτίου προσπαθούν να γίνουν περιφερειάρχες για 5 χρόνια, χωρίς να έχουν εκλεγεί και προκαταβάλλοντας την απόφαση του Σ.τ.Ε. Τίθεται επομένως ένα θέμα ηθικής τάξεως.
Δεν μπορεί να είναι κάποιος Περιφερειάρχης για πέντε χρόνια χωρίς να έχει εκλεγεί, χωρίς να τον ξέρουν οι πολίτες του Βορείου Αιγαίου, χωρίς να τον ξέρουν ακόμη και όσοι έχουν εκλεγεί μαζί του στην ίδια παράταξη, αλλά προέρχονται από άλλα νησιά.
Τι κύρος θα έχει ένας τέτοιος Περιφερειάρχης  ο οποίος θα περιγράφεται με εισαγωγικά, όπου πάει να εκπροσωπήσει την Περιφέρεια;
Τι κύρος θα έχει απέναντι στο Περιφερειακό Συμβούλιο;
Τι κύρος θα έχει απέναντι στους πολίτες του Βορείου Αιγαίου, ένας άνθρωπος που ουδέποτε ψηφίστηκε από αυτούς να τους εκπροσωπεί;
Και αν υποθέσουμε ότι τελικά κριθεί νόμιμη η διαδικασία της διαδοχής, είναι ηθικό κάποιος να είναι πέντε χρόνια Περιφερειάρχης χωρίς να έχει εκλεγεί;
Υπάρχει θέμα δημοκρατίας και βούλησης του λαού που για όσους ασχοληθήκαμε με την αυτοδιοίκηση ήταν για εμάς πάντα το οξυγόνο για να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις και τις δυσκολίες της καθημερινότητας».


















ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ http://www.lesvosnews.net/articles/news-categories/politiki/nees-ekloges-gia-tin-perifereia-voreioy-aigaioy-zitaei-o-n

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com