Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Ρ.Τ.Ερντογάν: «Oρκίζομαι στον Αλλάχ ότι όποιος αγγίξει τους Μουσουλμάνους της Βοσνίας θα έχει εναντίον του 100 εκατ. Τούρκους» ...





«Πόλεμο» προκάλεσε ανάμεσα στην Τουρκία και τη Βοσνία-Εργεζοβίνη μια δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η οποία προκάλεσε την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Ο Βούτσιτς κάλεσε τον πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ για «επείγουσες διαβουλεύσεις» στο Βελιγράδι.
Όπως μετέδωσαν ορισμένα ΜΜΕ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να δήλωσε ότι σε περίπτωση σύγκρουσης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, οι Μουσουλμάνοι θα έχουν τη στήριξη 100 εκατομμυρίων Τούρκων, αλλά την δήλωση διέψευσαν  αργότερα οι πρέσβεις της Τουρκίας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και στη Σερβία.
Την πρόσκληση στον Μίλοραντ Ντόντικ να μεταβεί επειγόντως στο Βελιγράδι απηύθυνε ο σέρβος πρωθυπουργός, αφού προηγουμένως ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας με ανοιχτή επιστολή κατήγγειλε ότι αξιωματούχοι της Τουρκίας «ανοιχτά και στυγνά επιτίθενται στην ειρήνη και στη σταθερότητα στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη».
«Από τη Σερβία αναμένουμε με τις ενέργειές της να συνεχίσει να συμβάλει στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην περιοχή, αλλά και να προστατεύσει την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον, τη Σερβική Δημοκρατία και το σερβικό λαό στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη» ανέφερε ο Μ. Ντόντικ στην επιστολή προς τον κ. Βούτσιτς.
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας θα έχει σήμερα στο Βελιγράδι συνομιλίες με τον κ. Ντόντικ μεαφορμή τις φερόμενες δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για τη συνεργασία με τα ΜΜΕ.
«Ο κ. Βούτσιτς θεωρεί ότι κάθε είδους δηλώσεις, που απειλούν την εύθραυστη περιφερειακή συνεργασία, δεν είναι καλές και ότι αναμένει από την ΕΕ και κυρίως τη Γερμανία να βοηθήσει στη διαφύλαξη της περιφερειακής συνεργασίας και της ασφάλειας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Η Σερβία ήταν και θα παραμείνει προσηλωμένη στην ειρήνη και στη σταθερότητα, αλλά δεν θα επιτρέψει σε άλλους να γκρεμίσουν ό,τι τα κράτη και οι λαοί των Δυτικών Βαλκανίων οικοδόμησαν την τελευταία δεκαετία» τονίζεται στην ανακοίνωση Ο κ. Βούτσιτς θα δεχθεί επίσης τον πρέσβη της Τουρκίας στο Βελιγράδι, Κεμάλ Μποζάι.
Ο πρέσβης της Τουρκίας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη Τζιχάντ Εργκινάι διέψευσε δημοσιεύματα των ΜΜΕ στην περιοχή περί δήλωσης του τούρκου πρωθυπουργού ότι «όποιος με οποιονδήποτε τρόπο “αγγίξει” τους Μουσουλμάνους της Βοσνίας θα έχει εναντίον του “100 εκατομμύρια Τούρκους”», μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αnadolu.
Ο πρέσβης της Τουρκίας στο Σεράγιεβο με δήλωση του στο Anadolu προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός λέγοντας ότι ορισμένες σελίδες στο διαδίκτυο χωρίς επίκληση οποιασδήποτε πηγής, μετέδωσαν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να δήλωσε «ορκίζομαι στον Αλλάχ ότι όποιος με οποιοδήποτε τρόπο “αγγίξει τους Μουσουλμάνους της Βοσνίας θα έχει εναντίον του 100 εκατομμύρια Τούρκους”».
Ο κ. Εργκινάι τόνισε, ότι η Τουρκία είναι κατά των... αποσχιστικών ρητορικών (!!)  και στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας!
Η είδηση περί δήλωσης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε σε μία πύλη ενημέρωσης στο ίντερνετ την περασμένη Παρασκευή και στη συνέχεια αναδημοσιεύτηκε σχεδόν απ' όλες τις ενημερωτικές σελίδες στο διαδίκτυο και σε κοινωνικά δίκτυα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της Κροατίας, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Έντονη ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου των Σέρβων στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας, Νεμπόισα Ραντμάνοβιτς, ο οποίος το Σάββατο δήλωσε ότι «πρόκειται για την έως τώρα πιο βαριά, πιο άμεση και πιο ωμή προσβολή και απειλή προς τους Σέρβους και τους Κροάτες και όλους τους άλλους, που δεν είναι Μουσουλμάνοι και ζουν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη».
Ο πρέσβης της Τουρκίας στο Βελιγράδι, Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι δήλωσε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων ότι είναι αναληθείς οι αναφορές ορισμένων ΜΜΕ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη περί δήλωσης του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη Βοσνία.
«Ο πρωθυπουργός μας δεν έκανε τέτοια δήλωση» είπε ο κ. Μποζάι. «Αυτό με κανέναν τρόπο δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια» υπογράμμισε ο πρέσβης της Τουρκίας στη Σερβία.
Ο κ. Μποζάι είπε ακόμη ότι ο συνάδελφός του στο Σαράγεβο, πρέσβης Τζιχάντ Εργκινάι ενημέρωσε τις αρχές της Βοσνίας ότι δεν υπάρχει τέτοια δήλωση. «Είδα ότι και ορισμένα ΜΜΕ στη Σερβία μετέδωσαν αναληθείς αναφορές και γι αυτό θα ενημερώσει τις σερβικές αρχές», ανέφερε σε χθεσινές δηλώσεις του ο κ. Μποζάι.
Mήπως ο Ρ.Τ.Ερντογάν πέρασε την Σερβία για Ελλάδα και νόμιζε ότι θα δέχονταν αδιαμαρτύρητα τέτοιου είδους δηλώσεις όπως ο ΥΠΕΞ Ε.Βενιζέλος; Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς πως προκλήθηκε τόσος θόρυβος από ανύπαρκτες δηλώσεις αφού είναι γνωστή η πολιτική του Ερντογάν να χρησιμοποιεί τις μειονότητες ως μέσο άσκησης πολιτικής....














defencenet.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com