Πέμπτη, 31 Ιουλίου 2014

ΑΛΗΘΕΥΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΙΓΩΡΙΑ ΤΟΥ ΣΔΟΕ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΕΝΑΛ/LESVOSHOP;;;


TO YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ;ΤΙ ΚΑΝΕΙ Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΣΟΔΩΝ;ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΑΕΝΑΛ(ΜΥΤΙΛΗΝΗ);ΟΙ Δ/ΝΤΕΣ ΣΔΟΕ ΚΑΙ ΔΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΧΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ;
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΑΜΕΣΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ.


Επεισοδιακό το τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Θελλώδης ήταν η τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου το βράδυ της Τρίτης. Αρχικά όλα έδειχναν πως θα ήταν μια διαδικαστική συνεδρίαση που θα ολοκληρώνονταν πολύ σύντομα. Ωστόσο όταν τέθηκε προς συζήτηση η διαδικασία εκκαθάρισης της ΑΕΝΑΛ ανέβηκαν οι τόνοι. Ο Βασίλης Τεντόμας μίλησε για ένα οικονομικό πολιτικό σκάνδαλο και στην τοποθέτηση του άφησε να εννοηθεί πως η Περιφερειακή Αρχή δεν ήθελε να προχωρήσει η διαλεύκανση της υπόθεσης. Τακτική την οποία πλήρωσε στις περιφερειακές εκλογές ο Νάσος Γιακαλής κατά τον κ. Τεντόμας.
Ο κ. Γιακαλής σήκωσε το γάντι, στην απάντηση του είπε πως εκείνος κάνει πολιτική με καθαρό τρόπο και δεν μεμψιμοιρεί για το αποτέλεσμα των εκλογών καθώς ξέρει να κερδίζει αλλά και να χάνει εκλογικές μάχες. Έκανε σαφές πως ο ίδιος ποτέ δεν μπήκε στο πειρασμό να κάνει ένσταση κατά του εκλογικού αποτελέσματος. Γιατί κάτι τέτοιο είναι έξω από την δική του λογική, παρότι στελέχη από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ του ζήτησαν να στηρίξει την δική τους ένσταση κατά της κ. Καλογήρου. Ο κ. Τεντόμας με κατηγορηματικό τρόπο αρνήθηκε πως έγινε κάτι τέτοιο και με επιμονή ζήτησε από τον κ. Γιακαλή να αποκαλύψει ποιός οι ποίοι ζήτησαν να στηρίξει την ένσταση. Ο Νάσος Γιακαλής αρνήθηκε να αποκαλύψει τα ονόματα τους. Ο κ. Τεντόμας τον αποκάλεσε ψεύτη και πρόσθεσε πως η παράταξη του κ. Γιακαλή αγωνιά για την έκβαση της ένστασης που έχουν καταθέσει τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που φαίνεται από την αγωνιώδη αναζήτηση ενημέρωσης. Ο κ. Γιακαλής απάντησε πως ούτε ο ίδιος ούτε κάποιος από τους στενούς του συνεργάτες έχει κάνει κάτι τέτοιο και ήρθε η σειρά του να κατηγορήσει τον κ. Τεντόμα ότι είναι ψεύτης. Τότε ο κ. Τεντόμας είπε πως το στέλεχος της παράταξης Γιακαλή που ζητούσε ενημέρωση για την πορεία της ένστασης των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο νυν Αντιδήμαρχος Λέσβου Γιάννης Βατός (ήταν υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με το συνδυασμό του κ. Γιακαλή). Τότε ο Νάσος Γιακαλής είπε πως ο κ. Βατός δεν είναι από τους στενούς συνεργάτες του και φυσικά δεν μπορεί να ελέγχει τι κάνει ο καθένας.
Την λεκτική διαμάχη των δύο ανδρών διέκοψε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Σταύρος Δημηρούδης, ευθέως είπε πως η νίκη της Χριστιάννας Καλογήρου στο δεύτερο γύρο των Περιφερειακών εκλογών ήταν αποτέλεσμα των επιλογών που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Κατά την εκτίμηση του κ. Δημηρούδη, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να θέσει εκτός της τοπικής πολιτικής σκηνής τα στελέχη που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, θεωρώντας πως κάτι τέτοιο είναι εύκολο να γίνει από την στιγμή που το ΠΑΣΟΚ οδηγείται σε διάλυση. Στο σημείο αυτό ο κ. Τεντόμας σηκώθηκε όρθιος και φώναξε «να τα ξεχάσετε αυτά περί δημοκρατικής συμπαράταξης». Προφανώς διείδε πως πίσω από τα λόγια του κ. Δημηρούδη αιωρούνταν η κατηγορία για ανίερη συμμαχία αριστεράς – δεξιάς.
Η λεκτικές αψιμαχίες συνεχίστηκαν για πολύ ώρα και σε κάποια στιγμή ο κ. Γιακαλή πήρε εκ νέου το λόγο και είπε πως εκτός των άλλων εκείνος είχε να αντιμετωπίσει την πολεμική βουλευτή που στήριξε την κ. Καλογήρου. Η αναφορά αυτή αφορούσε τον κ. Σηφουνάκη.

Ο Βασίλης Τεντόμας για AENAL – Lesvoshop.

Στη συζήτηση  στο χτεσινό περιφ. συμβούλιο , σχετικά με την εκκαθαρίση της ΑΕΝΑΛ, ο επικεφαλής της περιφ. παράταξης "Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό" Βασίλης Τεντόμας, μεταξύ των άλλων ανάφερε τα εξής:
 «Η υπόθεση ΑΕΝΑΛ – LESVOS SHOP. είναι ένα μεγάλο πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο, πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του νησιού μας. Και δεν είναι μόνο οικονομικές οι επιπτώσεις αυτού του σκανδάλου, που και εδώ υπάρχει ακόμη μεγάλη θολούρα και δε γνωρίζουμε τον τελικό λογαριασμό. Κυρίως είναι η σε βάθος μέλλοντος χρόνου υπονόμευση κάθε ιδέας συλλογικής προσπάθειας της τοπικής κοινωνίας, κάθε ιδέα συνεταιριστικότητας κλπ αφού σε κάθε παρόμοια μελλοντική πρόταση θα γίνεται επίκληση  το αρνητικού αντιπαραδείγματος του LESVOS SHOP.
Επειδή όμως πρόκειται ακριβώς για ένα πολιτικό-οικονομικό σκάνδαλο, δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους μας, αλλά κυρίως από τη περιφερειακή αρχή, που έχει τη κύρια ευθύνη για τη διαλεύκανσή του, σαν μια γραφειοκρατική διαδικασία μεταξύ εκκαθαριστών και ΣΔΟΕ, μεταξύ εκκαθαριστών και ασφαλιστικών ταμείων κλπ.
Και ενώ τα πράγματα πρέπει έτσι να είναι, η εντύπωση που έχει σχηματιστεί σε μας αλλά και ευρύτερα στη κοινή γνώμη είναι ότι  όλα αυτά τα 3,5 χρόνια ο κ. περιφερειάρχης, με τη τακτική που ακολούθησε και συνεχίζει να ακολουθεί, προσπαθεί να αποφύγει τη «καυτή πατάτα» και να τη φορτώσει στους επόμενους, λες και ήξερε πως θα χάσει τις εκλογές, δε ξέρω τι να πώ… Και νομίζω ότι σήμερα, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών θα πρέπει να έχει βγάλει τα συμπεράσματά του από αυτή τη στάση του, αφού κατάφερε να φέρει πάλι στα πράγματα τη παράταξη που έχει τη κύρια ευθύνη για τη δημιουργία αυτού του πολιτικο-οικονομικού σκανδάλου, χωρίς να καταφέρει μέσα σε αυτά τα 3,5 χρόνια να αναδείξει τις πολιτικές (και όχι μόνο) ευθύνες της παράταξης Βογιατζή και να έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για την απόδοση αυτών των ευθυνών.
Και εδώ θέλω να ρωτήσω, καλά πήγαν οι εκκαθαριστές στο ΣΔΟΕ, διαπίστωσαν ένα τέλμα και μια πλήρη ακινησία στον έλεγχο των βιβλίων της επιχείρησης, που έχουν κατασχεθεί, ο κ. Γιακαλής γιατί έμεινε θεατής της απαράδεκτης αυτής κατάστασης. Γιατί δεν έκανε παρέμβαση ο ίδιος στο ΣΔΟΕ εδώ, να πάει κάτω στο υπουργείο Οικονομικών, στο γενικό γραμματέα, στον υπουργό και να απαιτήσει να χρεωθούν συγκεκριμένοι υπάλληλοι την υπόθεση και σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα 3,4, 6 μηνών να βγει το σχετικό πόρισμα;
Άραγε  είναι τυχαίο ότι στον προεκλογικό αγώνα αυτή η σοβαρότατη υπόθεση ήταν εκτός ατζέντας Γιακαλή και μόνο εμείς σαν παράταξη προβάλλαμε το θέμα με ένα δελτίο τύπου, όπου αναδείχναμε τις ευθύνες της περιφερειακής αρχής  χωρίς να πάρουμε καμία απάντηση; Αυτή η στάση της περιφερειακής αρχής δεν οδηγεί συνειρμικά ότι κάτι άλλο μπορεί να κρύβεται από πίσω;
Και το θέμα είναι ότι αυτή η παρελκυστική πολιτική δε γνωρίζουμε και τι οικονομικές επιπτώσεις θα έχει, αν προκύψει μετά από λίγο καιρό ότι το χρέος και οι υποχρεώσεις της ΑΕΝΑΛ θα έχουν διογκωθεί από τόκους, υπερημερίες, πρόστιμα κλπ και από περίπου 3 εκατομ. ευρώ, που ήταν με βάση την «έκθεση ευρημάτων προσυμφωνημένων διαδικασιών» του Μαϊου του 2011, φτάσουν στα 4, στα 5, στα 6 εκατομμύρια.
Από την άλλη τη μεριά, η περιφερειακή αρχή δε μπορεί να επικαλείται νομικιστικά τερτίπια και να μη δέχεται δικαστικές αποφάσεις που κέρδισαν χτες οι εργαζόμενοι, θα κερδίσουν αύριο οι γυναικείοι συνεταιρισμοί και να τα παραπέμπει όλα στο απροσδιόριστο μέλλον των τελεσίδικων τάχα δικαστικών αποφάσεων.
Κατά τη γνώμη μας, η περιφερειακή αρχή έχει την ηθική υποχρέωση και θα πρέπει να αποδεχτεί όλα τα βάρη που προκύπτουν από αυτή την υπόθεση, είτε προβλέπονται ρητά από το νόμο (πχ εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία, φόροι κλπ) είτε όχι (πχ υποχρεώσεις προς γυναικείους συνεταιρισμούς και προς λοιπούς «τρίτους»).
Η απερχόμενη περιφερειακή αρχή έχει βαριά πολιτική ευθύνη γι αυτή της τη στάση γιατί ο λεσβιακός λαός δε ξέρει εκκαθαριστές και ΣΔΟΕ και λοιπές γραφειοκρατίες. Ξέρει ότι υπήρχε μια νομαρχιακή αρχή που έκανε αυτά που έκανε και υπάρχει 3,5 χρόνια τώρα η διάδοχη περιφερειακή αρχή που είχε την υποχρέωση να ξεβρωμίσει τις βρωμιές των προηγούμενων».

Οι θέσεις του Οικολογικού Άνεμου στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Για το ζήτημα της εκκαθάρισης της ΑΕΝΑΛ και του Lesvoshop τονίσαμε ότι θα περιμέναμε από την νέα περιφερειακή αρχή να ήταν παρούσα στη συνεδρίαση ώστε να ενημερωθεί για το κρίσιμο αυτό ζήτημα, όπως να ήταν παρών και ο κ Βογιατζής ώστε να εξηγήσει στο σώμα τις συνέβει και πώς καταλήξαμε σε αυτά τα αποτελέσματα. Είναι τραγικό το γεγονός ότι 3,5 χρόνια ουσιαστικά έχουμε κάνει ελάχιστα βήματα μπροστά, με αυτή τη μεγάλη καθυστέρηση των υπηρεσιών (ΣΔΟΕ και ΔΟΥ). Οφείλουν όλοι οι ιδιώτες και συνεταιρισμοί που έχουν να λαμβάνουν από την ΑΕΝΑΛ και το Lesvosohp να ενεργοποιηθούν δικαστικά καθώς θα υπάρχει παραγραφή την 1/1/2015.  Σε κάθε περίπτωση το σημαντικότερο πρόβλημα αυτής της κατάστασης είναι υποθηκεύτηκε στα μάτια των συμπολιτών μας οποιαδήποτε συλλογική – συνεταιριστική προσπάθεια θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε στο μέλλον και οφείλουμε όλοι να δουλέψουμε για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών, καταδικάζοντας πολιτικά όσους είχανε ευθύνες και αποδίδοντας στη δικαιοσύνη στους υπαίτιους του σκανδάλου.  


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΜΠΡΟΣ-ΛΕΣΒΟΥ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr