Παρασκευή, 11 Ιουλίου 2014

ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΜΘ ΤΟΥ ΣΞ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ...


ΛΑΒΑΜΕ ΕΝΑ E-MAIL ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΜΘ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ.
ΣΑΣ ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ.Ο λόγος λοιπόν που σας καταθέτω τις σκέψεις μου και τον προβληματισμό μου, είναι για μια ακόμη αδικία που συντελείται εις βάρος των ΕΜΘ Υπξκών του ΣΞ, καθώς για πολλοστή φορά στερούνται δικαιωμάτων και προνομίων που έχουν οι υπόλοιποι υπαξιωματικοί της ΣΜΥ και αφορά τις τοποθετήσεις - μεταθέσεις εξωτερικού που προκηρύσσονται κάθε χρόνο (Απρίλιο) από την ΔΙΜΣΠΡΟ/ΓΕΣ. Απόδειξη για μια ακόμη χρονιά, η κοινοποίηση (στις 27 Μαΐου) των υπαξκών που επιλέχθηκαν, για την κάλυψη των φετινών θέσεων.
Συγκεκριμένα όμως, από το 2010 και έπειτα, άρχισε να εφαρμόζεται μια πολιτική αποκλεισμού των ΕΜΘ Υπξκών του ΣΞ από τις μεταθέσεις εξωτερικού, προκηρύσσοντας θέσεις εξωτερικού όπως θέσεις ΝΑΤΟ, πρεσβείες, εθνικά γραφεία, σε υπαξιωματικούς αποκλειστικά προερχόμενους από την ΣΜΥ και μειώνοντας παράλληλα τις θέσεις στις οποίες είχαν το δικαίωμα συμμετοχής και οι ΕΜΘ.
Από το 2012 το φαινόμενο αποκλεισμού των ΕΜΘ από τις θέσεις εξωτερικού εντάθηκε, με αποκλειστική διάθεση των θέσεων σε Υπξκους προερχόμενους από την ΣΜΥ (από τις 3 θέσεις Υπξκών μόνο στην 1 υπήρχε δυνατότητα συμμετοχής των ΕΜΘ Υπξκών), συνεχίστηκε το 2013 (από τις 17 θέσεις Υπξκών μόνο στις 12 υπήρχε δυνατότητα συμμετοχής και των ΕΜΘ όπου τελικά επιλέχτηκαν 7) και κορυφώθηκε το 2014 (από τις 8 θέσεις Υπξκών μόνο στις 4 υπήρχε δυνατότητα συμμετοχής και των ΕΜΘ, ενώ από τις 4 στις 3 απαιτούνταν σαν απαραίτητο προσόν ’’Απόφοιτος ΣΜΥ ή κάτοχος τουλάχιστον πτυχίο ΤΕΙ’’, με απώτερο φυσικά σκοπό τον σχεδόν ολοκληρωτικό αποκλεισμό)! Στην ουσία δηλαδή από τις 8 θέσεις μόνο στην 1 υπήρχε ουσιαστικά η δυνατότητα συμμετοχής και των ΕΜΘ (η οποία τελικά καλύφθηκε από ΕΜΘ Υπξκό) αφήνοντας τις υπόλοιπες 7 για τους Υπξκούς της ΣΜΥ για το έτος 2014!
Το κατά πόσο το απαιτούμενο προσόν ‘’πτυχίο τουλάχιστον ΤΕΙ…’’ (π.χ πτυχίο ΤΕΙ αλιείας και υδατοκαλλιεργειών, πτυχίο ΤΕΙ δασοπονίας, πτυχίο ΤΕΙ ανθοκομίας-αρχιτεκτονικής τοπίου κτλ) αποτελεί απαιτούμενο προσόν για κάποιον, να ανταποκριθεί στην αποστολή του και να εκπροσωπήσει τη χώρα του σε διεθνές στρατιωτικό περιβάλλον, είναι παντελώς αδικαιολόγητο και πέρα για πέρα ακατανόητο, που αγγίζει μάλιστα τα όρια του τραγελαφικού!!! Επιπλέον το επίπεδο γλωσσομάθειας (Lower B2) που ζητείται σαν ‘’απαραίτητο’’ προσόν για την κάλυψη τόσο σημαντικών θέσεων που αφορά την εκπροσώπηση της χώρας στο εξωτερικό, μόνο ως αστείο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί! Αντίθετα, το επίπεδο γλωσσομάθειας της Αγγλικής γλώσσας (Proficiency Γ2) που θα έπρεπε να είναι και το απαραίτητο επίπεδο γλωσσομάθειας, όπως και Νο 1 ‘’βασικό’’ προσόν, για την επιλογή τοποθέτησης κάποιου Υπξκού σε τέτοιες θέσεις, τοποθετείται συνήθως στα ‘’ενισχυτικά’’ προσόντα δημιουργώντας πολλά ερωτηματικά για την ιεράρχηση των προσόντων που απαιτούνται, καθώς και την αντικειμενικότητα των κριτηρίων επιλογής! Τα αποτελέσματα είναι τα ‘’γνωστά’’ (πουτ δε κοτ ντάουν) και την δυσφήμιση της χώρας στο εξωτερικό, που διαβάζουμε κατά καιρούς σε διάφορες ιστοσελίδες στρατιωτικού περιεχομένου!
Είναι γεγονός ότι οι ΕΜΘ Υπξκοί λόγω των χρόνων υπηρεσίας, πολλών εκ των οποίων σε μονάδες εκστρατείας και σε συνδυασμό με όλα εκείνα τα στοιχεία όπως η οικογενειακή κατάσταση, οι ξένες γλώσσες, η επιτελική εμπειρία κτλ (που παίζουν ρόλο στη μεγάλη συγκέντρωση μορίων), αποτελούν‘’ΠΡΟΒΛΗΜΑ’’ κατά τη διαδικασία επιλογής, σε σχέση με τους Υπξκούς της ΣΜΥ. Η διαφορά των σχεδόν 118 περισσότερων μορίων του μοναδικού ΕΜΘ Υπξκού που επιλέχθηκε για τις θέσεις εξωτερικού έτους 2014, σε σχέση με τον πρώτο σε μόρια Υπξκό της ΣΜΥ που επιλέχθηκε, δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για την επιβεβαίωση όλων των παραπάνω! Το πρόβλημα θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί διαχωρίζοντας τις προκηρυσσόμενες θέσεις εξωτερικού των Υπξκών, αποκλειστικά σε θέσεις για Υπξκούς της ΣΜΥ και σε θέσεις αποκλειστικά για Υπξκούς ΕΜΘ κατανεμημένες ισότιμα!
Έχοντας αντιμετωπίσει στην μακρόχρονη πορεία μου στον στρατό πολλές φορές την διάκριση και τον αποκλεισμό (μεταθέσεις, εκπαιδεύσεις, σχολεία κτλ), εξαιτίας του θεσμού απ’ τον οποίο προέρχομαι διαθέτοντας όμως τα απαραίτητα προσόντα, κάνοντάς με να μη νιώσω ποτέ μέλος της οικογένειας του στρατού αλλά ένα ‘’ξένο σώμα’’, χωρίς όμως ποτέ να διαμαρτυρηθώ, συνεχίζοντας να υπηρετώ αγόγγυστα την κάθε αποστολή που μου έχει ανατεθεί, το παραπάνω γεγονός ήταν αυτό που ξεχείλισε το ποτήρι, και αποφάσισα να το δημοσιοποιήσω.
Με όση αξιοπρέπεια μου έχει απομείνει, επιτρέψτε μου να παραμείνω στην ανωνυμία μου, καταθέτοντας την ντροπή, την πικρία και την απογοήτευση που νιώθω για μια ακόμη φορά, και βρίσκοντας  το θάρρος να δημοσιοποιήσω αυτήν την αδικία,  θα παρακαλούσα να αναδειχθεί ως αδικία για το σύνολο των ΕΜΘ Υπξκών, πιστεύοντας πως οι παραπάνω σκέψεις μου εκφράζουν πολλούς συναδέλφους.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο και τον χώρο που μου διαθέσατε.
Με απεριόριστη εκτίμηση
ΕΜΘ Υπξκός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr