Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Ο "ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ" ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ...


ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗ Ν. ΜΑΖΙΩΤΗ.




Το ρεπορτάζ για τη σύλληψη του Μαζιώτη, αποκαλύπτει ότι εδώ και αρκετό καιρό η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία είχε μπει στα ίχνη του επικίνδυνου τρομοκράτη, τον έβλεπαν να μπαινοβγαίνει στα τρένα στο σταθμό της Ομόνοιας, να κυκλοφορεί στους πολυσύχναστους δρόμους του κέντρου της Αθήνας και μετά ξαφνικά να χάνεται.

Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Μέχρι χθες που τον «στρίμωξαν» στο μαγαζί, στο Μοναστηράκι και τον κυνήγησαν στους γύρω στενούς δρόμους.
Το ερώτημα είναι, όμως, πώς ένα καλά μεταμφιεσμένο Μαζιώτη, με περούκες και αισθητές αλλαγές στο πρόσωπό του σε σχέση με την εικόνα που είχαν οι διώκτες του γι' αυτόν, κατάφεραν οι αστυνομικοί να διαπιστώσουν ότι είναι αυτός που αναζητούσαν, να τον παρακολουθούν στις κινήσεις του και τελικά να τον συλλάβουν χθες.
Ίσως όλα ξεκίνησαν πριν 5 περίπου χρόνια, όταν άρχισε η ανάπτυξη ενός αμερικανικού συστήματος παρακολούθησης με την κωδική ονομασία BOSS (βιομετρικό σύστημα οπτικής παρακολούθησης), με άλλοθι την προσπάθεια του αμερικανικού στρατού να εντοπίζει τους τρομοκράτες-καμικάζι αυτοκτονίας στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Η αμερικανική υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας ανέλαβε το 2010 να δημιουργήσει ένα σύστημα παρακολούθησης, το οποίο επιτρέπει τη σάρωση του πλήθους με κάμερες και την αυτόματη αναγνώριση με βάση τα βιομετρικά χαρακτηριστικά τους (απόσταση ματιών, μέγεθος μύτης, τρόπος βαδίσματος, ήχος φωνής κ.α.).
Με το δεδομένο αυτό οδηγούμαστε σε μία βιομετρική ταυτότητα που θα υπάρχει για τον κάθε άνθρωπο στην οποία θα είναι καταγεγραμμένα χαρακτηριστικά του προσώπου μας και της καθημερινής συμπεριφοράς μας, π.χ το γέλιο, οι γκριμάτσες του προσώπου, το χρώμα των ματιών και των μαλλιών, πώς θα είμαστε με μουστάκι ή χωρίς αυτό, με γυαλιά ή χωρίς αυτά.
Στην Ελλάδα ξεκίνησε πρόσφατα η πειραματική εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας, μέσω του εθνικού προγράμματος «Ασφαλείας και ανακλήσιμες βιομετρικές ταυτότητες για χρήση σε περιβάλλοντα διάχυτης νοημοσύνης» ή εν συντομία «βιοταυτότητα».
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 591.365 ευρώ, χρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας μέσω του ΕΣΠΑ και οι δοκιμές του πραγματοποιήθηκαν στο Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ) με τη συμμετοχή στελεχών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας G4S TELEMATICS Α.Ε.
Η ημερομηνία έναρξης του έργου «βιοταυτότητα» ήταν η 3η Μαΐου 2011, αλλά μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο δόθηκε το πράσινο φως από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Ουσιαστικά, δηλαδή, πλέον όλοι μας μπαίνουμε σε ένα κεντρικό υπολογιστή, που θα περιέχει την ιδιαίτερη συμπεριφορά του καθενός, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και τις συνήθειές του, ούτως ώστε με τη χρήση των στοιχείων αυτών να διαπιστώνεται η ύπαρξη ενός καταζητούμενου, ακόμη κι αν έχει αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά του.
Φυσικά δεν επιβεβαιώνεται από κανέναν ότι αυτή η μέθοδος του «Μεγάλου Αδελφού» χρησιμοποιήθηκε για τον εντοπισμό του Μαζιώτη, αλλά στελέχη των ελληνικών και ξένων υπηρεσιών δίωξης τρομοκρατών θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι ο Μαζιώτης συνελήφθη και γιατί είχε μπει στο μάτι του «Μεγάλου Αδελφού».











































newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com