Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Επιτέλους: "Μίνι" εξοπλιστικό για τις ΕΔ από τα "θαμμένα" Α.Ω. - 200 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ "ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ" ΓΙΑ ΕΔ ΚΑΙ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ !!!




Μετά από κυοφορία πολλών ετών επιτέλους κάπου 200 εκατ. ευρώ που "λιμνάζουν" σε ανεκτέλεστες συμβάσεις αντισταθμιστικών οφελών θα εισρεύσουν στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, αλλά θα αποκτηθούν απ'ευθείας και ως υλικό από τις Ενοπλες Δυνάμεις.
Πρόκειται για πραγματική "ανάσα" ή καλύτερα "το φιλί της ζωής" για την ταλαιπωρημένη ελληνική αμυντική βιομηχανία, τόσο της ιδιωτική όσο και την κρατική, που θα της δώσει "ζωή" για να αντιμετωπίσει τα δύσκολα χρόνια που έρχονται για την άμυνα της χώρας και της ελληνικής οικονομίας.
Χωρίς καμία διάθεση απονομής ευσήμων (αλίμονο, την δουλειά τους κάνουν) θεωρούμε ότι αξίζει έναν καλό λόγο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος που έλυσε οριστικά το θέμα και όταν κάποτε αποχωρήσει από το υπουργείο θα έχει αφήσει μια αμυντική βιομηχανία με κατασκευαστικό φόρτο τουλάχιστον μέχρι το 2020 και προγράμματα από τα οποία μπορούν να προέλθουν και άλλα προγράμματα διεθνών συνεργασιών και πάνω απ'όλα σημαντική τεχνογνωσία για την ελληνική αμυντική βιομηχανία.
Αρκεί αυτή την φορά τα μην γίνουν τα εγκλήματα του παρελθόντος. "Φάλτσα" θα υπάρξουν(στην Ελλάδα είμαστε...) αλλά τουλάχιστον να αποφύγουμε τα εγκλήματα...
Το defencenet.gr ήδη από τον περασμένο Απρίλιο είχε αποκαλύψει ότι ήταν έτοιμη η κατάθεση της σχετικής ρυθμιστικής διάταξης στην Βουλή.
Σημαντικό και το γεγονός ότι έχει τεθεί αυστηρό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των νέων συμβάσεων: 31/12/2016. Αρχικά το υπουργείο ζητούσε την 31/12/2015, αλλά κρίθηκε ότι ο χρόνος των 18 μηνών ήταν λίγος για την ολοκλήρωση όλων αυτών των συμβάσεων αφού θα απαιτηθεί και σκληρή διαπραγμάτευση με τις ξένες εταιρείες, αλλά και ικανοποίηση των απαιτήσεων και των προδιαγραφών των ΕΔ σε ότι αφορά τα νέα συστήματα που θα παραλάβουν.
Με την μέχρι στιγμής νομολογία ακόμα και ένα ευρώ να όφειλαν έπρεπε να επιβληθεί ρήτρα κατά 100% και εκεί είχαν κολλήσει αρκετές περιπτώσεις, αφού είχαν λήξει οι συμβάσεις.
Σε άλλες περιπτώσεις οι εταιρείες του εξωτερικού "σφύριζαν" αδιάφορα παρά το γεγονός ότι είχαν λήξει οι συμβάσεις. Γιατί να δώσουν τα αντισταθμιστικά αφού δεν τους τα ζητούσε κανείς;
Τώρα επιδεικνύεται ευελιξία από πλευράς υπουργείου, τους απαλλάσσει από τις ρήτρες επί του συνόλου του εκτελεσμένου και ανεκτέλεστου έργου και τους καλεί να προχωρήσουν σε συμφωνία μόνο σε ότι αφορά το δεύτερο μέρος.
Να πούμε ότι βρήκαν πολλούς σκελετούς οι συνεργάτες του Δ.Αβραμόπουλου σε ότι αφορά ποινικές ευθύνες περελθουσών διεύθύνσεων της ΓΔΑΕΕ, αλλά και της ΓΓΟΣΑΕ για την μη εκτέλεση των συμβάσεων αλλά αυτό είναι δουλειά των εισαγγελέων.
Τι μέλλει γενέσθαι: Υπάρχουν ακόμα κάποιες - ελάχιστες - ιδιωτικές εταιρείες προηγμένης αμυντικής τεχνολογίας, όπως η Ιnracom Defense Electronics, η Theon Sensors (ΘΕΩΝ Αισθητήρες), η ISI κλπ. ζωντανές και υπερδραστήριες με μεγάλες δεκάδες εκατομμύρια εξαγωγές αμυντικού υλικού κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.
Υπάρχουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας που παλεύουν να συνέλθουν και δείχνουν να τα καταφέρνουν.και άλλες πολλά "υποσχόμενες" όπως η Miltech, ο Σιαμίδης και βέβαια υπάρχουν και οι ταλαιπωρημένες κρατικές, η ΕΑΒ και τα ΕΑΣ που παλεύουν για να κρατηθούν.
Αυτές και ορισμένες άλλες μικρότερες αλλά υγιείς θα είναι οι εταίροι των ξένων οίκων που θα αναλάβουν με την βοήθεια της συγκεκριμένης ρύθμισης την ανάσταση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.
Το νομικό επιτελείο του υπυργού Εθνικής Άμυνας Δ.Αβραμόπουλου, με επικεφαλής τον γενικό διευθυντή του υπουργείου, δρα. Πολύκαρπο Αδαμίδη, επί οκτώ μήνες εργαζόταν επάνω στην διάταξη που θα περάσει από την Βουλή, αφού επιθυμία του Δ.Αβραμόπουλου ήταν να μην υπάρξει απλή υπουργική απόφαση όπως προέβλεπε ο νόμος του 2010 που είχε περάσει ο Ε.Βενιζέλος, αλλά να καταστεί νόμος του κράτους η απορρόφηση των αντισταθμιστικών οφελών.
Σε σχετική ανακοίνωση του ΣΕΚΠΥ που υπογράφει ο πρόεδρός του Α.Ροζολής, για το θέμα τονίζεται ότι: "Ο ΣΕΚΠΥ έχει εδώ και χρόνια πρωτοστατήσει  στην προσπάθεια  εξεύρεσης βιώσιμης λύσης στο ζήτημα των «Ληγμένων» συμβάσεων Α.Ω., γιατί θεωρεί ότι  μέσα από αυτή τη λύση θα υπάρξουν ευκαιρίες για  ανάληψη έργου από την Εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία (ΕΑΒΙ).
Θωρούμε ιδιαίτερα θετική την εξέλιξη αυτή και πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας να ισχύσει η παραπάνω διάταξη το γρηγορότερο δυνατόν, ειδικά δε τη περίοδο αυτή που η ΕΑΒΙ βιώνει τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων  ετών".













defencenet.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com