Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Σοκ στην κυβέρνηση από τις δηλώσεις Β.Σόιμπλε που αποκάλυψε τα νέα μέτρα που θα επιβληθούν ...




H αποκάλυψη από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β.Σόιμπλε των σχεδίων της τρόικα για επιβολή και νέων εισπρακτικών μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση έχει προκαλέσει ναυετική κρίση στο υπουργείο Οικονομικών.
Μάλιστα συνδέθηκε για άλλη μία φορά η λήψη νέων μέτρων με την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στο ευρώ! Κάτι που ως γνωστόν δεν μπορεί να επιβάλλει η Γερμανία, αλλά και αν συνέβαινε θα οδηγούσε αυτόματα και στην έξοδο της Κύπρου από την ευρωζώνη και θα ακολουθούσαν και άλλες χώρες.
Μετά από διαβουλεύσεις ωρών μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και υπουργού Οικονομικών αποφασίστηκε τελικά να εκδοθεί ανακοίνωση, παρά το ότι υπήρξε κατ' αρχήν η σκέψη να μην δοθεί απάντηση στον Β. Σόιμπλε, με βάση την οποία επισημαίνεται αφενός ότι το θέμα της παραμονής στην Ευρωζώνη έχει απαντηθεί οριστικά αφετέρου ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες χωρίς νέο δάνειο, όπως επιμένει το Βερολίνο.
Πέρα από το σοκ γιατί ο Σόιμπλέ πρόδωσε την κυβερνητική ατζέντα είναι διάχυτη η αίσθηση στο οικονομικό επιτελείο και στη κυβέρνηση ότι η νέα παρέμβαση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών δεν είναι άσχετη με το γεγονός ότι η Αθήνα πιέζει να κλείσει το θέμα "κουρέματος" του χρέους.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:
«Το ερώτημα της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη έχει απαντηθεί οριστικά και αμετάκλητα και έχει περάσει μέσα από τις αιματηρές οικονομίες και θυσίες του ελληνικού λαού.
Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, όπως είναι γνωστό και έχει δεχθεί και το τελευταίο Eurogroup, είναι καλυμμένες μέχρι τα μέσα του 2015. Για την περίοδο 2015-2016 οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα εξαρτηθούν σε σημαντικό βαθμό από τα αποτελέσματα της τραπεζικής δοκιμασίας που θα διενεργήσει η ΕΚΤ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Η Ελλάδα ακολουθεί το δρόμο εκείνων των μεταρρυθμίσεων που είναι σε όφελος του ελληνικού λαού, δηλαδή που αυξάνουν το εθνικό προϊόν, ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας και μειώνουν τις τιμές καταναλωτή, διευκολύνοντας έτσι και την πρόσβασή της στις διεθνείς χρηματαγορές χωρίς ανάγκη νέων μνημονίων και μέτρων λιτότητας.
Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ, σε μια έξαρση νέου λαϊκισμού, βλέπει παντού φαντάσματα και αντικοινωνικά μέτρα, εμείς εργαζόμαστε συστηματικά για την ελάφρυνση των βαρών του ελληνικού λαού».
O B.Σόιμπλε δήλωσε σχετικά τα εξής σε συνέντευξη που παραχωρεί στην έκδοση του περιοδικού Focus το οποίο θα κυκλοφορήσει αύριο.
«Στα τέλη του 2012 ψηφίσαμε το δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Τότε ήταν σαφές ότι θα διαρκούσε δύο χρόνια και ότι η Ελλάδα και μετά από αυτό δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί πλήρως από τις αγορές. Το χρέος τής Ελλάδας, σύμφωνα με τις προγνώσεις της τρόικας, θα φτάσει το 2022 σε ένα επίπεδο που θα μπορεί να χαρακτηρισθεί βιώσιμο. Γι' αυτό ενδεχομένως η Ελλάδα να χρειαστεί ακόμα μία φορά περιορισμένη βοήθεια. Προϋπόθεση θα ήταν βεβαίως να συνεχίσει να εκπληρώνει τους όρους του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ»,
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το ύψος του ποσού αυτής της βοήθειας, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξηγεί ότι «αυτό θα το δούμε όταν θα πρόκειται να ληφθεί μια απόφαση» και διευκρινίζει ότι «μάλλον θα πρόκειται για ένα σαφώς χαμηλότερο ποσό σε σχέση με τα δύο πρώτα προγράμματα- άρα μάλλον για ένα μονοψήφιο ποσό δισεκατομμυρίων».
Σε ερώτηση πάντως κατά πόσο οι χώρες υπό κρίση μπορούν ακόμη να αντέξουν τις ριζικές μεταρρυθμίσεις, ο κ. Σόιμπλε απαντά: «Για τον ελληνικό λαό οι μεταρρυθμίσεις συνδέονται με μεγάλη επιβάρυνση, ακόμη και με δυσχέρειες, αυτό δεν αμφισβητείται. Γι αυτό θα πρέπει να έχουμε και πάρα πολλή κατανόηση. Αλλά αυτό δεν βοηθά σε κάτι: ο ελληνικός λαός πρέπει να περάσει αυτήν τη μεταρρυθμιστική διαδικασία, εάν η χώρα θέλει να παραμείνει στο ευρώ. Οι Έλληνες αποφασίζουν μόνοι τους για το μέλλον τους. Μια νομισματική ένωση όμως μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν όλοι τηρούν τους κοινούς κανόνες».





















defencenet.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com