Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Δεν χρειαζόμαστε... Τομ Κρουζ στην ΠΑ - Τι συμβαίνει στην ΠΑ με τα συνεχή ατυχήματα ...




Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Πριν από αρκετά χρόνια όταν ακόμη “λεφτά υπήρχαν” παρακολουθούσαμε μαζί με αρκετούς άλλους δημοσιογράφους μια άσκηση πραγματικό σώου της Πολεμικής Αεροπορίας στην Κρανέα. Μπροστά στα μάτια των κυρίων υπουργών αλλά και των πολλών στρατιωτικών αεροπορικών ακολυθων οι πιλότοι της ΠΑ έκαναν…παπάδες! 

Εκστασιασμένοι όλοι από τις τρομακτικά χαμηλές διελεύσεις ,τους παράτολμους ελιγμούς αυτό το …κάτι παραπάνω μέχρι υπερβολής χειροκροτούσαμε ενθουσιασμένοι . Ένας από τους αεροπορικούς ακόλουθους πολύ μεγάλης και φιλικής προς την Ελλάδα χώρας, πλησίασε το “μπουλούκι” των δημοσιογράφων και χαμογελαστός είπε καλοπροαίρετα ο άνθρωπος: “Πολύ ωραία η επίδειξη αλλά η επιβιωσιμότητα της αεροπορίας σας αν πετάνε έτσι σε πραγματικές συνθήκες δεν θα είναι πολύ μεγάλη”. Μας κακοφάνηκε η παρατήρηση.

Μόνο που με τα χρόνια αρκετές φορές τον θυμηθήκαμε. 

Παρεξηγήθηκαν πολλοί με το άρθρο του Onalert που έλεγε ΩΣ ΕΔΩ για τα όσα συμβαίνουν στην ΠΑ, με αφορμή και το νέο σοβαρότατο ατύχημα , το τρίτο μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ευτυχώς ο Θεός και ο Αρχάγγελος Μιχαήλ ήταν πολύ γενναιώδοροι και στις τρεις περιπτώσεις και δεν θρηνήσαμε θύματα. 

Αν εξαιρέσουμε το περιστατικό με το πυροσβεστικό αεροσκάφος για το οποίο δεν ευθύνονται οι πιλότοι οι παραλίγο τραγωδίες με το F - 4 Phantom στην Καλαμάτα και το χθεσινό με το Α - 7 Corsair είναι τα τελευταία καμπανάκια κινδύνου για την ΠΑ και τις ΕΔ. Και καλό είναι όλοι να τα ακούσουμε και να τους δώσουμε την ανάλογη σημασία. 

Όσοι έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι “τι να κάνουμε έτσι πρέπει να εκπαιδεύονται οι πιλότοι μας” , θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι η εκπαίδευση δεν έχει και δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με τις ταινίες του Χόλιγουντ και τον Τομ Κρουζ στο Top Gun. Τελεία και παύλα.

Οι πιλότοι μας δεν έχουν καμία ανάγκη από υπερασπιστές . Και στις συγκεκριμένες περιπτώσεις οι πιλότοι με το Π κεφαλαίο ξέρουν ότι όχι μόνο δεν υπάρχει λόγος “υπεράσπισης” των συναδέλφων τους, αλλά η όποια προσπάθεια συγκάλυψης και στρογγυλέματος θα φέρει τα χειρότερα.

Να υπερασπιστούμε τι;
 Το F - 4 Phantom στην Καλαμάτα πετούσε στα 50 πόδια από την επιφάνεια της θάλασσας!!! Από καθαρή τύχη δεν σκοτώθηκαν οι χειριστές του όταν ακούμπησε στην επιφάνεια. Η ηγεσία της ΠΑ επέλεξε συνειδητά να πει ψέμματα ότι δήθεν το αεροσκάφος συγκρούστηκε με πουλί! Κι αν δεν έγραφε το Onalert τι ακριβώς συνέβη όλα θα ήταν ωραία και καλά! Η προσπάθεια να μην δημοσιοποιηθεί η αλήθεια έφερε το χθεσινό με το A - 7. Το οποίο πάλι έγινε πολύ μεγάλη προσπάθεια απ΄ ότι φάνηκε από την πολύωρη καθυστέρηση της ανακοίνωσης να μην βγει προς τα έξω. 

Ακόμη χειρότερα , ανάμεσα στα δύο περιστατικά είχε μεσολαβήσει επίσκεψη των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ στην Ανδραβίδα όπου υπήρξαν προφανώς συστάσεις για αυστηρή τήρηση των κανόνων ασφαλείας! Οι οποίες όπως φάνηκε από το κόψιμο των καλωδίων της ΔΕΗ - πολύ συχνό το φαινόμενο στηνπεριοχή- δεν εισακούστηκαν . Να υπερασπιστούμε λοιπόν τι,ποιους και γιατί;

Οι πιλότοι της ΠΑ είναι ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ. Ακόμη και με την πιο ψυχρή και απάνθρωπη οικονομική λογική να το εξετάσουμε η απώλειά τους έχει πολλαπλάσιο κόστος από την απώλεια ενός αεροσκάφους το οποίο μπορεί και να αγοραστεί ξανά. Η ανθρώπινη ζωή είναι έτσι κι αλλιώς ανεκτίμητη . Το να χάνεις έναν πιλότο και μάλιστα από καθαρή ανοησία είναι βαρύ γιατί εκτός από τον άνθρωπο χάνεις κι ένα ουσιαστικό σου “όπλο”.

Μπορούν όσοι επιθυμούν να συνεχίσουν να υπερασπίζονται των παραλογισμό που θεωρεί καλούς πιλότους όσους άνευ λόγου και αιτίας “θερίζουν το χορτάρι” και “δαμάζουν τα κύματα”. Στο “τρις πυροβολήσατε” που αναπόφευκτα θα ακουστεί πάνω από ένα άδειο φέρετρο αν συνεχιστούν αυτές οι ανοησίες θα είναι οι πρώτοι που θα σπεύσουν να ….κάνουν κριτική. Εμείς προτιμάμε να την κάνουμε τώρα που όλοι είναι ζωντανοί και γεροί. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Όσο για την ηγεσία του ΓΕΑ; Καλό θα είναι να καταλάβει ότι η δημοσιοποίηση τέτοιων περιστατικών μόνο καλό μπορεί να κάνει. Η προσπάθεια απόκρυψης έτσι κι αλλιώς είναι καταδικασμένη από την αρχή όπως δύο φορές διαπίστωσε. Το ψέμμα έχει κοντά ποδάρια και δεν οδηγεί πουθενά. Και δεν θα πρέπει να ξεχνάνε εκεί στο ΓΕΑ ότι οι δημοσιογράφοι του αμυντικού ρεπορτάζ έχουν δώσει πολλές φορές επιτυχημένες εξετάσεις στα… τεστ “τι γράφεται και τι όχι” , τι “είναι προς το εθνικό συμφέρον και τι όχι”. Ας ρωτήσουν τους προκατόχους τους. 

Οι υπόλοιποι που έτσι κι αλλιώς ότι κι αν γράψουν οι δημοσιογράφοι πάντα κάτι αρνητικό θα βρουν να σχολιάσουν είναι πάντα ευπρόσδεκτοι στο Onalert.

ΥΓ. Προς τον απόστρατο ναύαρχο : Προσέχουμε πάντα να μην …πιαστούν τα δάχτυλά μας στα συσρτάρια . Ελπίζουμε να προσέχουν και οι λίγοι ,ελάχιστοι επίδοξοι Τομ Κρουζ να τηρούν τους κανόνες ασφαλείας ,γιατί η ζωή τους είναι πολύτιμη όπως προαναφέραμε.



















































onalrt

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com