Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Ο Βαρβιτσιώτης βρήκε εκρηκτικά και όπλα! Τα νέα "όπλα" του Λιμενικού ...





Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Τα δυο καλά κρυμμένα και καμουφλαρισμένα δέματα με ναρκωτικά και εκρηκτικά μέσα στο φορτηγό αυτοκίνητο που μόλις είχε βγει από το οχηματαγωγό που κατέπλευσε στο Λιμάνι του Πειραιά ...αποκαλύφθηκαν στο πιάτο: Έκπληκτος ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, είδε στην οθόνη της καμπίνας του VAN ανίχνευσης παράνομων φορτίων με ''ακτίνες Χ '', τα στοιχεία εκείνα από το σκανάρισμα με τα ειδικά μηχανήματα που''μιλούσε'' για το παράνομο φορτίο στην καρότσα του φορτηγού μεταφορών ... Τα υπόλοιπα τα ανέλαβε η Ομάδα Δίωξης του Λιμενικού - Ακτοφυλακής και εν συνεχεία η Δικαιοσύνη...

Η σκηνή από το ...όχι μακρινό μέλλον διαδραματίστηκε μπροστά στο Υπουργείο Ναυτιλίας ...παρουσία και ...παπά! Όχι, δεν χρειάστηκε η ...βοήθεια του Θεού για τον εντοπισμό των παράνομων υλικών, αλλά γιατί η δοκιμή- επίδειξη λειτουργίας των τριών <<VANs ανίχνευσης παράνομων φορτίων με ακτίνες Χ για την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος και την πρόληψη του λαθρεμπορίου και της λαθρομετανάστευσης>>, όπως λέγονται επισήμως τα κινητά συστήματα, ακολούθησε της τελετής εγκαινίων μετά αγιασμού ...

Σκανάρουν τα πάντα

Τα γνωστά ανά τον κόσμο των ...παρανόμων και των ...διωκτών τους ''ZBV'', όπως και το 4ο που αναμένεται,θα αρχίσουν σύντομα να χρησιμοποιούνται από Κεντρικές και Περιφερειακές Υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή (Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ) σε χώρους δικαιοδοσίας του. Συγκεκριμένα, θα κινούνται εντός συγκεκριμένων λιμανιών της χώρας και άλλων εγκαταστάσεων επιλογής του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ, αλλά και σε ζώνες ελέγχου ασφαλείας, σε σημεία πρόσβασης κυβερνητικών χώρων υψίστης ασφαλείας, σε χώρους παρουσίας υψηλά ιστάμενων προσώπων (VIP). Αποκλειστικός σκοπός τους είναι έλεγχος των εισερχομένων φορτίων διαφόρων μορφών (εντός φορτηγών και εμπορευματοκιβωτίων – containers, οχημάτων και αποσκευών), για τον εντοπισμό παράνομα διακινούμενων υλικών. Τα συστήματα εκτιμάται ότι θα συμβάλουν αποτελεσματικά κυρίως στον έλεγχο του λαθρεμπόριο και της παράνομης μετανάστευσης πουαποτελούν μεγάλη πληγή για τη Χώρα, αλλά και σε ευρύτερα προβλήματα ασφαλείας (π.χ. έλεγχος εκρηκτικών).

75% από ευρωπαϊκά κονδύλια

Η συγκεκριμένη προμήθεια, ύψους 3,2 εκατ. ευρώ, πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. και της εταιρείας “ΟΝΕΧ SA”, συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 25% από εθνικούς πόρους. 
Είναι αμερικανικής κατασκευής, επί ευρωπαϊκού οχήματος και έχουν και την ελληνική τους συμμετοχή- κυρίως σε σόφτγουερ και εν συνεχεία σε υποστήριξη. Η εταιρία American Science and Engineering, Inc. (AS&E) δούλεψε μαζί με την συνεργάτιδά της στην Ελλάδα εταιρία ΟΝΕΧ που πιστεύει ότι κατάφερε να παράξει την καλύτερη λύση παγκοσμίως. Η ONEX, ως μεταπωλητής προστιθέμενης αξίας της AS&E, σκοπεύει να προσθέσει η ίδια κρίσιμες δυνατότητες στα X-ray VANs σε δικές της εγκαταστάσεις στην Ελλάδα, με προσαρμογές στα οχήματα βάσει των προδιαγραφών και των αναγκών της Ελληνικής Ακτοφυλακής.Παγκοσμίως κυκλοφορούν περί τα 650 τέτοια οχήματα σε κυβερνητικούς οργανισμούς και υπηρεσίες ασφαλείας- αρκετα έχει και ο αμερικανικός στρατός για ελέγχους σε στρατόπεδά του ανά τον κόσμο...

Όπως μας πληροφόρησε το Υπουργείο Ναυτιλίας και στελέχη της εταιρίας τα οχήματα αυτά , βάσει των παγκοσμίως υψηλών τεχνικών προδιαγραφών που έθεσε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, είναι τύπου VAN, που αναφέρονται ως ZBV κινητά προβολικά συστήματα με τεχνολογία Z Backscatterκαι επιτρέπουν την ταχεία και απρόσκοπτη επιτήρηση διαφόρων επιλεγμένων στόχων.

Ασφαλής ακτινοβολία για τον άνθρωπο


Η λειτουργία τους συμπληρώνεται ταυτόχρονα, με την δημιουργία και φωτογραφικών εικόνων, σαρώνοντας το περιεχόμενο του ελεγχόμενου αντικειμένου, είτε είναι σταθερό είτε σε κίνηση και εντοπίζει οργανικές ουσίες και σχετικές ''απειλές''( όπως ναρκωτικά, ζώα, παράνομους μετανάστες, όπλα, τσιγάρα, εκρηκτικές ύλες). ενώ όλα τα συνεργαζόμενα υποσυστήματα είναι τοποθετημένα εντός οχήματος VAN, με αποτέλεσμα το σύνολο να αποτελεί ένα αυτόνομο, ευέλικτο και πολύ διακριτικό εργαλείο ανίχνευσης. Το σύστημα ZBV είναι ασφαλές σε όρους ακτινοβολίας για τους χρήστες, τους επιτηρούμενους στόχους και το περιβάλλον καθώς πληροί όλες τις διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας για την ακτινοβολία.
Όπως επισημαίνεται αρμοδίως το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, με την απόκτηση τωνσυστημάτων αυτών , εντάσσει στα επιχειρησιακά του μέσα αποτελεσματικές λύσεις για την καταπολέμηση των σχετικών παράνομων απειλών και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή με την επιχειρησιακή ενεργοποίηση τεχνολογιών αιχμής, ώστε να προστατεύει τους πολίτες της Ελλάδας και να εγγυάται την ασφάλειά τους από απειλές και παράνομες δραστηριότητες.

Απόσβεση σε 1,5 έτος από λαθρεμπόριο


Κατά τις πληροφορίες ήδη έχουν εκπαιδευτεί από την ΟΝΕΧ 17 Λιμενικοί για την χρήση των VANκαι όπως είπαν αρμόδιοι γρήγορα θα αρχίσει η επιχειρησιακή αξιοποίηση. Εκτιμάται από στελέχη της εταιρίας ότι με συστηματική χρησιμοποίηση του όλου συστήματος σε συνεχή βάση σε 1,5 έτος θα έχει κάνει απόσβεση του κόστους μόνο και μόνο από την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου ( δασμοί τσιγάρων κλπ).

Στην τελετή παραλαβής εκτός από τον Υπουργό Ναυτιλίας κ Βαρβιτσιώτη παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας κ. Αθανάσιος Μπούσιος, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικών Επενδύσεων κ. Αθανάσιος Χριστόπουλου, ο Αρχηγός του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναυάρχος Λ.Σ. Αθανάσιος Αθανασόπουλος και ο Προέδρος και Διευθύνων Συμβούλος της ΟΝΕΧ κ. Π. Ξενοκώστας.













































































onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com