Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2014: Και τώρα η σειρά του ΠΝ στο Αιγαίο...





Mε νωπές τις εντυπώσεις από την τεράστια επίδειξη ισχύος που έκανε η Αγκυρα στο Αιγαίο με αποκορύφωμα την εμφάνιση τουρκικού στολίσκου 5 σκαφών (μίσς φρεγάτας και τεσσάρων πυραυλακάτων) σε επιχείρηση τύπου "Λαβίδα" από την βόρεια Αττική μέχρι τις Κυκλάδες, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ξεκινά την Δευτερα 2 Ιουνίoy την μεγαλύτερη κλαδική άσκηση του είδους την ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2014, η οποία σε ορισμένα τμήματά της θα μετατραπεί σε διακλαδική με την συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς.
Η άσκηση θα ολοκληρωθεί στις 6 Ιουνίου 2014, με αποβατική ενέργεια σε κάποιο νησί του βόρειου ή κεντρικού Αιγαίου.
Είναι μια καλή ευκαιρία να "μετρηθούν" οι δυνάμεις  και οι δυνατότητες του ΠΝ, έστω στον στενό ελληνικό αμυντικό χώρο, με τις παλιές φρεγάτες και τα επίσης πεπαλαιωμένα υποβρύχια, πλην του S120 "Παπανικολή".
Το ΠΝ έχει εγκαταλείψει προ πολλού τις επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και παλεύει μέσα από πολλές αντιξοότητες να διατηρήσει έναν αξιοπρεπή στόλο βασιζόμενο στην υψηλή ποιότητα του προσωπικού (ζητούμενο το υψηλό ηθικό του προσωπικού από την ηγεσία) και τα στρατηγικά πλεονεκτήματα που δίνει η κατοχή των νησιών του Αρχιπελάγους.
Οι αντικειμενικοί σκοποί της άσκησης είναι η διατήρηση, προαγωγή και βελτίωση του επιπέδου της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των συμμετεχόντων, η διατήρηση ενιαίου πνεύματος, καθώς και η μεγιστοποίηση της διακλαδικής συνεργασίας με τους άλλους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.
Κατά την άσκηση, θα δοθεί η ευκαιρία για δοκιμή ειδικών σχεδίων και για εφαρμογή πειραματικών και καινοτόμων τακτικών. Επίσης, η άσκηση θα συνδυαστεί με την άσκηση «ΑΕΤΟΣ Α14» της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και με τη συμμετοχή ειδικών δυνάμεων και έτερων μονάδων του Στρατού Ξηράς, ενώ σε ορισμένα αντικείμενα θα συμμετάσχουν και μονάδες του Λιμενικού Σώματος.
Ειδικότερα στην ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ θα εκτελεστούν όλων των ειδών τα σενάρια μάχης (ασκήσεις επιφανείας, Αντιαεροπορικού και Ανθυποβρυχιακού Πολέμου, πυρών, Ηλεκτρονικού Πολέμου και Ασύμμετρης Απειλής) καθώς και την αντιμετώπιση πολλαπλών απειλών (επιφανείας, αέρος, υποβρύχια).
Πέρα από τα Επιτελεία, η Αθήνα έχει θορυβηθεί από την τουρκική επίδειξη ισχύοςκαι ακόμα και το ίδιο το Μαξίμου θέλει να υπάρξει απάντηση.
Είναι γεγονός ότι αυτό που έδειξαν χθες οι Τούρκοι στην τελική αποβατική άσκηση της Efes 2014, μόνο καθησυχαστικό δεν ήταν...
Αποψή μας: Καλές οι μεγάλες ασκήσεις και συγχαρητήρια για την τεράστια προσπάθεια βελτίωσης των ετοιμοτήτων (τουλάχιστον 30% καλύτερες από τις "μαύρες" χρονιές του 2011 και 2012) αλλά απαιτείτει αλλαγή στρατηγικής και πολιτικήw αντιμετώπισης του τουρκικού Ναυτικού.
Αν δεν "απωθηθεί" στην μικρασιατική ακτή με συνεχείς πλόες ελληνικών πολεμικών κοντά στα μικρασιατικά παράλια, έστω και ανάμεσα σε τουρκικά νησιά και της μικρασιατικής ακτής και δεν υπάρξει μόνιμη ή ημιιμόνιμη ανάπτυξη σημαντικών πολεμικών μονάδων του Στόλου ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού, το παιχνίδι, τουλάχιστον από άποψη στρατηγικής, είναι νομοτελειακά χαμένο...












































































defencenet.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com