Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

NASA: “Θερμά” ποτάμια λιώνουν την Αρκτική ...




Το φαινόμενο τήξης των θαλάσσιων πάγων αναμένεται να επιταχυνθεί, καθώς η θερμοκρασία στην περιοχή της Αρκτικής ανεβαίνει, προβλέπουν ερευνητές της NASA.
Τα θερμότερα ποτάμια που ρέουν στον Αρκτικό Ωκεανό λιώνουν τους πάγους και αυξάνουν την έκταση που καλύπτει η θάλασσα, η οποία είναι σκοτεινότερη από τον πάγο και απορροφά περισσότερη θερμότητα από τον ήλιο, όπως έδειξε η έρευνα.
Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Σον Νγκίεμ από το Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA, μελέτησε την επιφανειακή θερμοκρασία των υδάτων που κατέληξαν από ποταμό του Καναδά στη Θάλασσα Μποφόρ, το καλοκαίρι του 2012. Παρατηρήθηκε ότι μια απότομη απελευθέρωση θερμών υδάτων ανέβασε με ραγδαίους ρυθμούς την επιφάνεια του ωκεανού, επιταχύνοντας την απώλεια θαλάσσιου πάγου.
Στις εικόνες που δημοσίευσε η NASA φαίνεται ότι η μέση επιφανειακή θερμοκρασία κοντά στις ακτέςανέβηκε κατά 6,5 βαθμούς Κελσίου, ενώ άνοδος σημειώθηκε ακόμη και σε απόσταση 350 χιλιομέτρων από την ακτή.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η κλιματική αλλαγή αυξάνει τις θερμοκρασίες του γλυκού νερού που καταλήγει στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να επηρεάζει σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό την τήξη των πάγων της Αρκτικής. Ο πάγος του ωκεανού είναι πολύ λεπτότερος απ’ ό,τι στο παρελθόν, επομένως και πιο ευάλωτος στο θερμό νερό των ποταμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com