Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Τι δεν είπε στους ανωτάτους ο Αβραμόπουλος .......



Ανάλυση του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Αρκετές - πλην αυτονόητες - θετικές επισημάνσεις έκανε ο  Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος  στην ομιλία του  στην κοινή συνεδρίαση των νεοσυσταθέντων Ανωτάτων Συμβουλίων των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων που προέκυψαν από τις πρόσφατες κρίσεις. Δεν έκανε όμως μια - επίσης αυτονόητη επισήμανση- και αυτή την παράλειψη θα μπορούσε κάποιος να την καταγράψει ως ιδιαίτερα αρνητική!
 
 Αρχίζουμε από τα θετικά- καθώς είναι έξω και πέρα από μας πρόθεση ισοπεδώματος ή μηδενισμού των πάντων!

Έχουμε λοιπό και λέμε στα όσα αφορούν το ''εσωτερικό'' του στρατεύματος:

-Θετική είναι η μετ' επιτάσεως επισήμανση για την εφαρμογή της κάθετης δομής διοίκησης, στην ενίσχυση της διακλαδικότητας Δυνάμεων-Επιτελείων-Επιχειρήσεων και στην διαλειτουργικότητα.

-Θετική είναι η ανάδειξη  ως πολιτικής προτεραιότητας της ανάγκης ουσιαστικής συνεργασία μεταξύ των Κλάδων, με κοινή επιχειρησιακή σχεδίαση, κοινή επιχειρησιακή εκπαίδευση και υλοποίηση διακλαδικής υποστήριξης και διοικητικής μέριμνας.- τονίζοντας  ότι η συντεχνιακή νοοτροπία και ο εγκλωβισμός σοβαρών θεμάτων σε κλαδικό επίπεδο, είναι πέρα και έξω από τη λογική τόσο της πολιτικής, όσο και της φυσικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

-Θετική είναι η υπενθύμιση  ότι η αμυντική θωράκιση της χώρας είναι μια υπόθεση σοβαρή και πολύ δαπανηρή και αφού υπογράμμισε ότι όλον αυτό τον καιρό γίνονται μεγάλες προσπάθειες για την ορθολογική διαχείριση του ήδη μειωμένου προϋπολογισμού του ΥΠΕΘΑ, ζήτησε από τα ανώτατα στελέχη να υπολογίζουν τη σχέση κόστους-αποτελέσματος, σε κάθε απόφασή τους, όπου βεβαίως, δικαιολογεί κάτι τέτοιο.

-Θετικό είναι ότι υπογράμμισε  την ανάγκη για ομοψυχία και συνεργασία όλων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, δίνοντας έμφαση στην επίλυση των προβλημάτων του μόνιμου προσωπικού, των εφέδρων (κληρωτών) καθώς και του επί θητεία προσωπικού.Μάλιστα έχει την - θετική - σημασία του ότι αναφέρθηκε και στις τρεις (3) εκφάνσεις του  προσωπικού- μονίμου,έφεδρων (στρατευμένων νέων) και επί θητεία (ΕΠΟΠ, ΟΒΑ κλπ).Να θεωρήσουμε εδώ, διασταλτικά  στο ''μόνιμο προσωπικό'' περιλαμβάνει και τους πολιτικούς υπαλλήλους...

-Θετική είναι, ακόμη, η προτροπή προς τους Ανώτατους Αξιωματικούς να είναι εξωστρεφείς στην άσκηση των καθηκόντων τους, ώστε να αναβαθμίζουν με την παρουσία τους το κύρος της Ελλάδας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

-Θετικές είναι, επιπροσθέτως,  και οι γενικές αρχές πολιτικής περί  έμφασης στην αμυντική διπλωματία, η ''παράσταση σημαίας'' της χώρας στις ( σ.σ. θα προτιμούσαμε ''σε'' αντί ''στις''...) διεθνείς ειρηνευτικές πρωτοβουλίες για την προστασία της διεθνούς νομιμότητας και των αρχών του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ - δηλαδή να κάνουμε και κάποια επιλογή αντί να τρέχουμε όπου μας καλούν...

 Να και η καίρια...παράλειψη!

 Ποια όμως είναι η μεγάλη παράλειψη στην οποία αναφερθήκαμε στην αρχή και για την ...ανάδειξη της οποίας ...γράψαμε και όλα τα παραπάνω;
Δυστυχώς ο κ Υπουργός Άμυνας δεν έκανε καμία αναφορά στην εν εξελίξει ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ του Στρατεύματος- και ιδιαίτερα του Στρατού Ξηράς! Μπορεί ο ίδιος ή το  ΓΕΕΘΑ - δεν έχει σημασία - να μερίμνησε  για να συγκροτηθεί και να στελεχωθεί με αντιστράτηγο ή υποστράτηγο Ειδικό Γραφείο στο ΓΕΕΘΑ (κάτι σαν Γενική Επιθεώρηση) που θα παρακολουθεί τα της Αναδιοργανώσεως στον Κλάδο αυτό, αλλά τσιμουδιά κατά πόσο αυτό είναι προτεραιότητα ή ποια είναι, τέλος πάντων, η κατευθυντήρια οδηγία ή ...ευχή!

Λέτε να το ξέχασε; Να ήταν παράλειψη τυχόν υπάρχοντος λογογράφου; 
Δυστυχώς τα στοιχεία δεν επιβεβαιώνουν μια τέτοια εξήγηση! Θα πει κάποιος, μα αφού έβαλε ανώτατο αξιωματικό με ''πλάκα τα γαλόνια'' στην θέση του Επόπτη - και θεωρητικά ''ανιματέρ'' της Αναδιοργάνωσης- είναι δυνατόν να μην την ...πριμοδοτεί ως επιλογή;
Ε, λοιπόν αυτό ακριβώς συμβαίνει! Η Αναδιοργάνωση μέχρις εδώ ήταν! Όλα δείχνουν ότι θα μπει στο χρονοντούλαπο και θα την θυμόμαστε όποτε και αν μας εξυπηρετεί στην ...κατανομή μονάδων, θέσεων κλπ. Και όταν δεν θα είμαστε κοντά σε ...εκλογές, όπως έχει ξαναγίνει στο παρελθόν!

Το ...Σύνδρομο των φυλακίων και ο ...Τζιτζικώστας

 Μια πρώτη - πλην βασική - διαπίστωση είναι ότι ενώ από την αναδιοργάνωση προβλεπόταν μείωση - κατά 2-3 θέσεις - των Αντιστρατήγων, αυτές έμειναν ως είχαν! Αν τους μετρήσαμε καλά 13 με το Αρχηγό! Η μόνη ουσιαστική μείωση είχε γίνει επί στρατηγού Ζιαζιά,- αλλά αυτόν τον ''έφαγε η μαρμάγκα'' ή για να ακριβολογούμε παραιτήθηκε αξιοπρεπώς

Να πάμε παρακάτω; Ορισμένα  παραμεθόρια φυλάκια, αυτά που από πολύ παλιότερες Αναδιοργανώσεις ήταν άμεση προτεραιότητα και έκλεισαν, αλλά πριν μερικούς μήνες ή και ...εβδομάδες, ξανάνοιξαν! Καταργήσεις και συγχωνεύσεις το τελευταίο 1-2 έτος παίρναν - όσο γινόταν - αναβολές μπας και ...ξεχαστούν. Σχηματισμοί και μονάδες αλλάζουν μεν όνομα αλλά όχι δραστικά οροφή προσωπικού, τουλάχιστον, όπως προέβλεπαν οι υπηρεσιακές μελέτες!
Βεβαίως κάποια κομμάτια της αναδιοργάνωσης - και σημαντικά ορισμένα - προχώρησαν και προχωρούν, έστω και ...κολοβωμένα.  Όμως όχι με τον ρυθμό που απαιτείται βάσει σχεδιασμών αλλά με το βλέμμα στην ...κάλπη! <<Δεν είμαστε  τώρα να ανοίγουμε πληγές, διότι κλωτσάνε οι ...σουβλατζήδες>> ήταν το επιχείρημα τοπικού γαλάζιου παράγοντα που καυχιόταν ότι μετέφερε στην ηγεσία του Πενταγώνου για να ''παγώσει'' το σχέδιο που αφορούσε την περιοχή του... 

Κατακλείδα: Ας ελπίσουμε  να μην ισχύουν - ως πρόθεση - όλα αυτά, ότι οι ...καθυστερήσεις στις σχεδιασμένες αλλαγές είναι ...τυχαίες, ότι οι ...παραπανίσιοι στρατηγοί είναι για ...ανθρωπιστικούς λόγους - μέρες που είναι -  και  ότι ο κ Αβραμόπουλος απλώς ...ξέχασε την μνεία της Αναδιοργάνωσης. 
Άλλωστε, για να το διασκεδάσουμε και λίγο,  ο κ. Τζιτζικώστας - που με τις ...εκλογικές ανησυχίες του στις προηγούμενες εκλογές ...ανέτρεψε για λίγο την διάταξη των Πυροσβεστικών αεροσκαφών - δεν υποστηρίζεται τώρα από την ΝΔ. 
Κάτι είναι και αυτό!


























onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com