Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

AΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ--Κεφαλονιά: Ο απολογισμός για τις Ένοπλες Δυνάμεις και την ηγεσία τους..



Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν γνωρίζουμε αν στην προχθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου , έγινε εκτίμηση της ταχύτητας και το κυριότερο της αποτελεσματικότητας αντίδρασης της κρατικής μηχανής μετά από τους καταστροφικούς σεισμούς της Κεφαλονιάς. Προς τα έξω η κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη.

Σ΄ ότι αφορά στην αντίδραση των Ενόπλων Δυνάμεων; Θα επιχειρήσουμε με απόλυτη ψυχραιμία να κάνουμε έναν απολογισμό ελπίζοντας ότι και οι αρμόδιοι θα έχουν ανάλογη ψυχραιμία για να κάνουν τον δικό τους απολογισμό.

Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων απέδειξε ότι αποτελεί το μόνιμα άγρυπνο τμήμα όλου του κρατικού μηχανισμού. Όποια διαταγή κι αν έλαβε εκτελέστηκε αστραπιαία. Παρά τα υπάρχοντα προβλήματα, πολλά από τα οποία λίγο έλειψε να ματαιώσουν αποστολές. Καμία δεν ματαιώθηκε, όλες έγιναν ξεπερνώντας τις δυσκολίες.

•Θα πρέπει η ηγεσία να κατανοήσει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις το πρώτο που απαιτείται εκτός απο την ταχύτητα, είναι η ψυχραιμία και η αποτελεσματικότητα. Το βάρος δόθηκε στο πρώτο και χάθηκαν τ΄ άλλα δύο.

Σημασία δεν έχει η παρουσία. Αλλά η ουσία. Για τους σεισμοπαθείς της Κεφαλονιάς η παρουσία τόσων υπουργών από ένα σημείο και μετά δεν προσέφερε τίποτα. Όπως και η παρουσία του Α/ΓΕΕΘΑ δεν προσέφερε τίποτα παραπάνω στις επιχειρήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων. Ούτε βέβαια χρειαζόταν τόσο πολύ προσωπικό να σταλεί στο νησί χωρίς να έχει προλάβει το σύστημα να μεριμνήσει για την υποστηριξή του. Και να αναγκάζονται όπως μαθαίνουμε να πληρώνουν από την τσέπη τους στελέχη και στρατιώτες για βασικές τους ανάγκες.

Η θέση του Αρχηγού δεν ήταν στο λιμάνι του Αργοστολίου, αλλά στο Κέντρο Επιχειρήσεων.Γιατί από εκεί θα μπορούσε να ενημερώνεται άμεσα για τα όποια προβλήματα προκύπτουν. Και το κυριότερο να δίνει άμεσα λύση συνεργαζόμενος με τους άλλους Αρχηγούς και τους επιτελείς του. Το παράδειγμα του Γάλλου συναδέλφου του στρατηγού που θα διοικεί στρατεύματα σε μάχη από την Λάρισα στην ...Αφρική είναι χαρακτηριστικό νομίζουμε.

•Η προσπάθεια να “κερδίσουμε” τον χρόνο δεν απέδωσε τίποτα. Επιβεβαιώσε το όποιος βιάζεται σκοντάφτει. Και οδήγησε στον απόπλου πλοίων από το Ναύσταθμο με μερικές κουβέρτες και μια ομάδα ιατρών που παραμένουν αρόδου της Κεφαλονιάς. Ο Προμηθέας στον οποίο αναφερόμαστε θα μπορούσε να μεταφέρει πολλά περισσότερα και πιο χρήσιμα. Ή κάνουμε λάθος; Το ζητούμενο ήταν να λύσουμε όσο πιο πολλά άμεσα προβλήματα υπήρχαν και όχι να κερδίσουμε τον χρόνο. Εκτός αν αυτός αφορούσε μόνο στις εντυπώσεις.

•Οι Ένοπλες Δυνάμεις προσέφεραν ότι είχαν ,ότι μπορούσαν . Σκηνές είχαν ,σκηνές έστησαν πολύ γρήγορα. Αν αυτές στήθηκαν σε λάθος σημείο δεν είναι ευθύνη μόνο των ΕΔ ,έστω κι αν ο Αρχηγός επέλεξε και αυτή τη φορά να βγει μπροστά κι έτσι να χρεωθεί και αυτή την ευθύνη. Αρματαγωγά έστειλε το ΠΝ αλλά παραμένουν άδεια από κόσμο, αφού δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν βασικές ανάγκες των ανθρώπων που υποφέρουν. Όποιος έχει δει τις κουκέτες των αρματαγωγών καταλαβαίνει ότι είναι λογικό οι σεισμοπαθείς να προτιμούν τα αυτοκίνητα για να διανυκτερεύσουν.

•Θα βρεθούν πολλοί να πουν “και τι θέλατε να μην πάνε τα αρματαγωγά”; Νομίζουμε ότι θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα αν το πρώτο κύμα ουσιαστικής βοήθειας γινόταν μέσω των μέσων της ΠΑ και σε δεύτερο χρόνο με σχέδιο συγκεκριμένο και οργάνωση σοβαρή να δινόταν η εντολη για το τι ακριβώς χρειαζόταν το νησί. Να πάνε όλες οι ΕΔ αρκεί αυτό να βοηθά ουσιαστικά. 

Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι το μοναδικό αποτ
ελεσματικό εργαλείο αυτού του κράτους σ΄ όλες τις μεγάλες καταστροφές. Μόνο που το εργαλείο για να είναι αποτελεσματικό θα πρέπει και ο μάστορας να ξέρει να το δουλεύει.







































onalert.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com