Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

TΟ ΣΔΟΕ αργεί να ψάξει την Λίστα Λαγκάρντ ...





Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση Σαμαρά "γδέρνει" στην κυριολέξία τον μικρομεσαίο εξαθλιωμένο Έλληνα πολίτη με ληστρικούς φόρους, οι έλεγχοι στους κατέχοντες μεγάλο πλούτο σε καταθέσεις και ακίνητα γίνονται με πολύ αργούς ρυθμούς και χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, κατά ομολογία του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ Στέλιου Στασινόπουλου στα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Στις 266 ανέρχονται οι εντολές ελέγχου που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα για τα 1700 φυσικά πρόσωπα που έχουν ταυτοποιηθεί στο πλαίσιο της λίστας Λαγκάρντ, σύμφωνα με ενημέρωση που παρείχε ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος στα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Από τις 266 εντολές ελέγχου, σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται ο έλεγχος για 155 πρόσωπα και για κάποιους από αυτούς θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος και θα υπάρχουν αποτελέσματα ίσως και μέσα στο μήνα.
Ο κ. Στασινόπουλος αναφέρθηκε στον φόρτο εργασίας που είχε το ΣΔΟΕ το καλοκαίρι, προκειμένου να μην υπάρχει υστέρηση εσόδων από ΦΠΑ και στα σεμινάρια που ήταν αναγκαία να οργανωθούν για εξειδικευμένους ελέγχους των στελεχών του ΣΔΟΕ με δεδομένο ότι πλέον έχει αλλάξει το αντικείμενο του Σώματος (σ.σ. η αρμοδιότητα της φοροδιαφυγής έχει δοθεί πλέον στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων) και από τη σύλληψη της φοροδιαφυγής έχει μετακινηθεί σε υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος και απάτης.
Ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ αναφέρθηκε στις προπαρασκευαστικές ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για τη λίστα Λαγκάρντ (σ.σ. συγκέντρωση στοιχείων από τις τράπεζες, δημιουργία εξειδικευμένων στελεχών για τους ελέγχους κλπ) εκφράζοντας την εκτίμηση ότι εφεξής ο έλεγχος θα είναι δυνατόν να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς.
Η διαβίβαση των στοιχείων από όλες τις τράπεζες ολοκληρώθηκε ουσιαστικά μετά το καλοκαίρι και γι΄ αυτό όπως εξήγησε καθυστέρησε ο έλεγχος της λίστας Λαγκάρντ.
Ο κ. Στασινόπουλος επισήμανε ότι επειδή τα πρόσωπα της λίστας Λαγκάρντ είναι πρόσωπα με μεγάλη οικονομική επιφάνεια θα πρέπει να αναμένονται προσφυγές και άρα τα πορίσματα του ΣΔΟΕ θα πρέπει να είναι απολύτως τεκμηριωμένα ώστε να μην καταπέσουν στην πορεία.
Επίσης, μέχρι τώρα το ΣΔΟΕ δεν έχει πλήρη εικόνα για το μέγεθος της ζημίας του ελληνικού δημοσίου.
Ο κ. Στασινόπουλος ανέφερε ότι από τα 1700 φυσικά πρόσωπα, τα 919 περίπου δεν εμφανίζουν χρηματικό υπόλοιπο ενώ τα 205 πρόσωπα φαίνεται, σε πρώτη φάση, από τις δηλώσεις τους και τα στοιχεία που παρείχε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, να καλύπτουν τα ποσά που εμφανίζονται στη λίστα. Το ΣΔΟΕ αντιμετωπίζει προβλήματα καθώς υπάρχουν και φυσικά πρόσωπα που σήμερα βρίσκονται στο εξωτερικό και δεν είναι ευχερές να αναγκαστούν στην παροχή εξηγήσεων προς τον ελεγκτικό μηχανισμό σύντομα. Τα έσοδα που προσδοκά το κράτος από τους ελέγχους αυτούς δεν είναι άμεσα εισπρακτέα, διότι θα υπάρξουν και προσφυγές, είπε ο κ. Στασινόπουλος και πρόσθεσε ότι το Σώμα δουλεύει όχι τόσο για το σήμερα όσο για το αύριο.
Ο κ. Στασινόπουλος ρωτήθηκε και για τη λίστα των ιδιοκτητών ακινήτων στο Λονδίνο, και είπε ότι και εκεί η διαδικασία δεν είναι εύκολη, αλλά έτσι και αλλιώς ο βασικός έλεγχος γίνεται από τις Δ.Ο.Υ. Για τη λίστα του Λουξεμβούργου οι λογαριασμοί είναι 17 ή 18 και ακολουθείται ελεγκτική διαδικασία όμοια με τη διαδικασία της λίστα Λαγκάρντ. Η λίστα του Λιχτενστάϊν πήγε στο αρχείο από το 2011 με πράξη των ελεγκτών και έχει ενημερωθεί ο εισαγγελέας προκειμένου να αποφασίσει τι τελικά θα γίνει.
Για τη λίστα με τα εμβάσματα των 54.000 φορολογουμένων που είχαν στείλει εμβάσματα στο εξωτερικό, είπε ότι αυτό το πακέτο ελέγχεται από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων
«Είναι αδιανόητο να λέτε ότι 15 μήνες αν και έχετε κατεπείγουσα οδηγία από τους οικονομικούς εισαγγελείς, ότι δεν έχετε πραγματοποιήσει ελέγχους παρά μόνο σε τρεις περιπτώσεις. Αυτό δείχνει έλλειψη πολιτικής βούλησης», σχολίασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου λέγοντας ότι «θα έπρεπε να έχει προχωρήσει ο έλεγχος εγγραφής 562 εκατομμυρίων ευρώ που συνδέεται με εταιρεία της Eurobank και του κ. Λάτση και με τον σύμβουλο του Πρωθυπουργού Σταύρο Παπασταύρου που σύμφωνα με δημοσιεύματα προαλείφεται για υπουργός Οικονομικών». Η βουλευτής εξέφρασε επίσης την έκπληξη της για το γεγονός ότι μπήκε το αρχείο η Λίστα Λιχτενσταϊν χωρίς να έχει ενημερωθεί η Βουλή.














defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com